Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη στην Κομισιόν για το παράνομο εμπόριο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων




Την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της παράνομης/παράτυπης εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων σε φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου, ζητά με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,Δημήτρης Παπαδημούλης.


Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του αφού σημειώνει ότι «δεκάδες φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας έχουν μετατραπεί σε “ψηφιακές χωματερές” του αναπτυγμένου κόσμου, αφού κάθε χρόνο δέχονται (νόμιμα ή παράνομα) εκατομμύρια τόνους ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών απορριμμάτων, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών τους», επισημαίνει ότι «σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου του ΟΗΕ και της Ιντερπόλ για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου των ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών απορριμμάτων στην Ευρώπη, μόνο το 35% αυτών καταλήγει σε θεσμοθετημένα σημεία διαχείρισης», με το υπόλοιπο 65%, «είτε να εξάγεται, παράτυπα, σε τρίτες χώρες, είτε να “ανακυκλώνεται” χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές, είτε απλά να πετιέται στους κάδους απορριμμάτων».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν είναι«ικανοποιημένη από την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών στην ΕΕ (Οδηγία 2012/19/ΕΕ) και για τη μεταφορά αποβλήτων σε τρίτες χώρες (Κανονισμός 1013/2006)», καθώς επίσης, εάν «σκοπεύει να ενδυναμώσει το κοινοτικό πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων, ώστε κάθε χώρα της ΕΕ να διαχειρίζεται τα απόβλητά της, χωρίς να επιβαρύνονται άλλες, οικονομικά φτωχότερες, χώρες».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Κομισιόν ενημέρωση σχετικά με«τα ποσοστά συλλογής ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών αποβλήτων σε κάθε κράτος-μέλος», στο πλαίσιο της Οδηγίας 2012/2006.


Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:


Δεκάδες φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασιάς έχουν μετατραπεί σε «ψηφιακές χωματερές» του αναπτυγμένου κόσμου, αφού κάθε χρόνο δέχονται (νόμιμα ή παράνομα) εκατομμύρια τόνους ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών απορριμμάτων, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών τους. Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου του ΟΗΕ και της Ιντερπόλ για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου των ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών απορριμμάτων στην Ευρώπη, μόνο το 35% αυτών καταλήγει σε θεσμοθετημένα σημεία διαχείρισης. Το υπόλοιπο 65%, είτε εξάγεται, παράτυπα, σε τρίτες χώρες, είτε «ανακυκλώνεται» χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές, είτε απλά πετιέται στους κάδους απορριμμάτων. Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι ικανοποιημένη από την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών στην ΕΕ (Οδηγία 2012/19/ΕΕ) και για τη μεταφορά αποβλήτων σε τρίτες χώρες (Κανονισμός 1013/2006);

2. Σκοπεύει να ενδυναμώσει το κοινοτικό πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων, ώστε κάθε χώρα της ΕΕ να διαχειρίζεται τα απόβλητά της, χωρίς να επιβαρύνονται άλλες, οικονομικά φτωχότερες, χώρες;

3. Ποια ειναι τα ποσοστά συλλογής ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών αποβλήτων σε κάθε κράτος-μέλος, πώς κρίνει την εφαρμογή της Οδηγίας 2012/2006 για κάθε κράτος-μέλος;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more