Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Δ. Παπαδημούλης προς Μοσκοβισί - Ντομπρόβσκις: «Ελλειμα αλληλεγγύης και δημοκρατίας στην Ευρωζώνη. Υπηρετεί πριν απ' όλα τα συμφέροντα της γερμανικής οικονομίας. Είστε διατεθειμένοι να το αλλάξετε;»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ΕΚ στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), για το μέλλον της Ευρωζώνης και τις προτάσεις των 5 Προέδρων (Γιούνκερ, Τούσκ, Νταιζεμπλουμ, Ντράγκι, Σούλτς)", με τη συμμετοχή του Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρου αρμόδιου για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, και του Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπου αρμόδιου για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, είπε τα εξής:

«Κύριε Μοσκοβισί, αν συγκρίνει κανείς την πραγματικότηταστην Ευρωζώνη με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Κομισιόνή με το κείμενο των 5 Προέδρων, η εντύπωση που προκύπτει είναι απογοητευτικήΕπίμονη μακρόχρονη ανεργία, μηδαμινοί ρυθμοί ανάκαμψης της οικονομίας, μεγάλη αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και έκρηξη των ανισοτήτων -εισοδηματικών, κοινωνικών εθνικών, περιφερειακώνστα χρόνια της κρίσης. Είπατε πριν λίγο ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη καιπερισσότερη δημοκρατία. Αυτό για να μην μείνει στα λόγια, θαπρέπει να μεταφραστεί σε επιβολή της κοινοτικής μεθόδουέναντι της διακυβερνητικής.

Αυτή τη στιγμή, το μεγάλο αφεντικό είναι το Eurogroup - χωρίς θεσμική συγκρότηση και λογοδοσία, και η Κομισιόν -κομπάρσος, με το Ευρωκοινοβούλιο περίπου ανύπαρκτο. Τι θα κάνετε για να αλλάξει αυτό; Περισσότερη αλληλεγγύη σημαίνει μεταβιβαστικές πληρωμές. Και εσείς αυτό το μεταθέτετεγια μετά το 2017 όπου, αν κατάλαβα καλά τον κύριο Ντομπρόβσκις, τότε θα εξεταστεί όχι το τι αλλαγές χρειάζεται ηλανθασμένη αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, αλλά ΑΝχρειάζονται αλλαγές. Δηλαδή ενώ η πραγματικότητα πιέζει, εσείς κινείστε με ταχύτητα χελώνας. Υιοθετείτε τις Ελληνικές καλένδες, όσο και αν τις ξορκίζετε στα λόγιακαι καμιά φορά κινείστε και όπως ο κάβουρας: προς τα πίσω. Το ερώτημα είναι:είσαστε αποφασισμένοι αυτό το τρομερό έλλειμμα δημοκρατίας και αλληλεγγύης που έχει μετατρέψει την Ευρωζώνη ουσιαστικά σε μια διευρυμένη "ζώνη μάρκου" καιυπηρετεί πριν απ' όλα τα εθνικά συμφέροντα τηςγερμανικής οικονομίας να το αλλάξετε;»

 


Στον ΔημΠαπαδημούλη απάντησε ο Πιερ Μοσκοβισί:

«Θέλω να σας πω ότι κατά τη γνώμη μου, η φάση δυο είναι αναμφίβολα η αποφασιστική φάση. Θα πρέπει ήδη από τώρα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση και τον προβληματισμό για τη φάση δύο και να μην περιμένουμε να τελειώσουμε πρώτα την πρώτη για να πάμε στη δεύτερη. Ήδη πρέπει να σκεφτούμε από τώρα, για να μην πάθουμε αυτό που αναφέρει η κυρία Περβάνς Μπερέζ. Εγώ είμαι ένθερμος υποστηρικτής της κοινοτικής μεθόδου, πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα επιλύσουμε τα προβλήματά μας με τα διακρατικά ή με τα διακυβερνητικά εργαλεία. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τους ρεαλιστικούς πόρους που έχουμε στη φάση 1 και τη σχέση μεταξύ ΕΚ και Ευρωπαϊκής επιτροπής, σε ένα πρώτο χρόνο να δράσουμε χωρίς τροποποίηση των συνθηκών, αλλά σε δεύτερο χρόνο, θα πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι και να μην αποκλείσουμε ενδεχομένως την αλλαγή των συνθηκών.
Σας καλώ λοιπόν, συλλογικά, ο καθένας με την πολυχρωμία του και τη διαφορά του, να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.Αυτά τα οποία μας υπενθυμίσατε τα συμμερίζεται η Ευρωπαϊκή επιτροπή, αντιστοιχούν στις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών - περισσότερη απασχόληση, περισσότερη ανάπτυξη. Πρέπει αν υλοποιήσουμε αποτελεσματικές πολιτικές, με καλύτερη διακυβέρνηση, Εκεί είναι το κλειδί για την επιτυχία. Και καλύτερη δημοκρατική εκπροσώπηση και αντιπροσώπευση. Για την Ευρωπαϊκή επιτροπή, αυτό είναι το σημαντικό τρίπτυχο: Πρώτον, ηδιατήρηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης - τώρα έχουμε ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Δεύτερον, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν - και θα πρέπει και στο μέλλον να λάβουμε υπόψη και το θέμα των ανισοτήτων. Τρίτον,επενδύσεις. Αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στη συνέχεια, στον Δημ. Παπαδημούλη απάντησε  ο ΒάλντιςΝτομπρόβσκις:

«Νομίζω ότι ήταν ευρύτερο το ερώτημα. Όμως πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει κάνει δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα στο φετινό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, που στρέφεται στη διασφάλιση ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας περισσότερων θέσεων απασχόλησης. Δείτε τις προτεραιότητες που έχουμε ορίσει για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, αυτές είναι να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα, να ενθαρρύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και αν δείτε και τις πολιτικές παρακολούθησης, εποπτείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης, θα διαπιστώσετε ότι λαμβάνονται μέτρα για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης και αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να πράττουμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more