Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Σκληρή στροφή της Γερμανίας που ανέστειλλε τη συνθήκη του Σένγκεν



Το Βερολίνο επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία αναστέλλοντας τη...
Συνθήκη Σένγκεν για να φράξει το ρυθμό εισροής προσφύγων στη Γερμανία, αναφέρει η Deutsche Welle .

Αντιδρώντας στην προσφυγική κρίση και τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που εισρέουν στη χώρα, η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα νότια σύνορα της χώρας αναστέλλοντας τη Συνθήκη του Σένγκεν, ενώ παράλληλα διακόπτει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την γειτονική Αυστρία. Στις 18:40 ώρα Ελλάδας ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης στο Βερολίνο και τα αιτιολόγησε με την ανάγκη αποκατάστασης της τάξης και της επιστροφής στην καθημερινότητα.

Από εδώ και στο εξής όσοι περνούν τα σύνορα με τη Γερμανία χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα. Όλοι οι συνοριοφύλακες έχουν τεθεί μέχρι νεοτέρας σε συναγερμό. Όπως σημειώνει το Spiegel Online η ομοσπονδιακή αστυνομία στέλνει όλο το διαθέσιμο προσωπικό στη Βαυαρία για τον έλεγχο των συνόρων. Την ίδια ώρα διακόπτεται και η σύνδεση Γερμανίας - Αυστρίας με το σιδηρόδρομο. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τα δρομολόγια μέχρι αύριο το πρωί, 06.00.

Την Τρίτη η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον αυστριακό ομολόγό της Βέρνερ Φάιμαν στο Βερολίνο για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.



Τα μηνύματα

Συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία ανακοίνωσε και η Τσεχία, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε "μεγάλη κατανόηση" για τη γερμανική απόφαση. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επαναφορά μεθοριακών ελέγχων καταδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης δραστηριοποίησης στο προσφυγικό. Νωρίτερα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η καγκελάριος τον ενημέρωσε για το μέτρο.

Με την στροφή στο μεταναστευτικό η Γερμανία θέλει να κερδίσει χρόνο και να δώσει τη δυνατότητα στις αρχές του Μονάχου και άλλων πόλεων να διαχειριστούν χωρίς την πίεση των εξελίξεων την επιχείρηση στέγασης των χιλιάδων προσφύγων. Επιδιώκει επίσης να στείλει ένα μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις: αφενός στους πρόσφυγες για να σταματήσουν να έρχονται, και αφετέρου προς την ΕΕ για να βρεθεί λύση αύριο στο θέμα της ποσόστωσης, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 28. Όπως δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό.

Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο σε όλη την Ευρώπη με κεντρικό σύνθημα "Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι - ανοιχτά σύνορα".



Πολιτικές τριβές προκαλούν οι αποφάσεις Μέρκελ

Η ροή προσφύγων και οι δυσκολίες των γερμανικών αρχών να ανταπεξέλθουν προκάλεσε στο προοίμιο της απόφασης για το κλείσιμο των συνόρων πολιτικές τριβές. Στο επίκεντρο της κριτικής, τόσο ενδοκυβερνητικά όσο και από την αντιπολίτευση βρίσκεται η απόφαση της Αγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα για τους πρόσφυγες.

Το παράδοξο της αντιπαράθεσής είναι ότι ενώ Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι αλλά ακόμη και το κόμμα Η Αριστερά υπεραμύνονται την απόφαση της κ. Μέρκελ, οι πολιτικοί από το δικό της πολιτικό στρατόπεδο της ασκούν κριτική. Μεταξύ τους τόσο χριστιανοδημοκράτες, όσο και βαυαροί χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι στηρίζουν τις επιλογές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν τον οποίο μάλιστα κάλεσαν να συμμετέχει σε δέκα μέρες σε κομματική εκδήλωση. Εκπρόσωπος του βαυαρού πρωθυπουργού και προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών τόνισε μάλιστα ότι ο κ. Ζέχοφερ δεν συμμετείχε στη διαδικασία λήψης της απόφασης για την ελεύθερη είσοδο των προσφύγων και ούτε ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αιφνιδιασμένοι δηλώνουν και αρκετοί υπουργοί Εσωτερικών ομόσπονδων κρατιδίων που είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι για την προσφυγική κρίση. Οι υπουργοί Εσωτερικών εκφράζουν αδυναμία να ανταποκριθούν τα κρατίδιά τους στους ρυθμούς εισροής των προσφύγων, ενώ παράλληλα προειδοποιούν για χαοτικές καταστάσεις σε ό,τι αφορά τη στέγαση τους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση ο γερμανός επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία, Γκίντερ Έτινγκερ, ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκά στάνταρτ παροχών προς τους αιτούντες άσυλο. Πρωτίστως αυτό σημαίνει για τη Γερμανία ότι θα πρέπει να «προσαρμόσει», με άλλα λόγια να μειώσει, τις παροχές προς του πρόσφυγες στο επίπεδο που ισχύει στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more