ΥΠΟΓΕΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΣΤΟΝ Ε.ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΙΣΕΙ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να «τρέξουν» την επόμενη των εκλογών και δεν μιλάμε μόνο για την κυβέρνηση συνεργασίας που θα πρέπει να σχηματιστεί, γιατί το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας αποκλείεται, με στόχο να υλοποιήσει ένα σκληρό πρόγραμμα, αλλά και στο εσωτερικό των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φαίνεται πώς η μάχη προς τις κάλπες εξελίσσεται σε ένα θρίλερ, αλλά αυτές που διεξάγουν ξένες και ιδίως δυτικές πρεσβείες (και είναι σαφώς πιο αξιόπιστες) δίνουν μία σχετικά άνετη επικράτηση με ποσοστό άνω του 3%.
Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν το πρόβλημα θα το έχει η ΝΔ και ο πρόεδρος της, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.Το πρόβλημα ή η αμφισβήτηση θα είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη αν η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από 3% και το ποσοστό του κόμματος είναι κάτω από το 28% που είχε πιάσει ο Αντώνης Σαμαράς στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.
Τότε, εκτιμάται, πώς μετά τις διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης και εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να κάνει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα κινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ, αφού ο ίδιος είναι μεταβατικός. Κατά κάποιο τρόπο θα επισπευστεί η εκλογή νέου προέδρου που έχει αποφασίσει να γίνει τον Απρίλιο του 2016.
Οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι λίγο πολύ γνωστοί. Κατ’ αρχής παίζουν δύο ονόματα από την οικογένεια Μητσοτάκη. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοατάκης με τον δεύτερο να κινείται από διαφορετικά και καλύτερη αφετηρία. Επίσης, υποψήφιοι θα είναι ο Νίκος Δένδιας, ο Μάκης Βορίδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Έως τώρα, και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην προεκλογική περίοδο, ο καθένας απ’ αυτούς κινείται με προσωπική ατζέντα, με προφανή στόχο την επόμενη ημέρα στη ΝΔ. Ουδείς εμφανίστηκε να υπερασπίζεται τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, αν και κάποιοι θεωρούν πώς κάτι τέτοιο μπορεί και να εξυπηρετούσε τον πρόεδρο της ΝΔ.
Ο μόνος που βγήκε μπροστά και έκανε δήλωση στήριξης ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, του οποίου βέβαια το κύρος έχει πληγεί μετά το δημοψήφισμα. Κάποιοι τον παρέσυραν να βγει να κάνει δήλωση στήριξης του «ναι», βασιζόμενοι στις δημοσκοπήσεις και τελικώς επικράτησε το «όχι» με μεγάλη διαφορά με συνέπεια να χάσει από την αίγλη του ο κ. Καραμανλής.
Παραμένει ασφαλώς ωστόσο ισχυρός στη ΝΔ, σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει τεθεί στο περιθώριο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται απέναντι στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με την ομάδα του να απέχει επιδεικτικά από τον προεκλογικό αγώνα και τον ίδιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να σπρώχνει ψηφοφόρους εκτός ΝΔ.
Μάλιστα, οι κακές γλώσσες λένε πώς η παρουσία του κ. Σαμαρά τόσο στην εκδήλωση της Ρηγίλλης όσο και χθες στην Ομόνοια ήταν κυρίως για ξεκάρφωμα. Παρομοιάζουν δε τη στάση του με αυτή που κράτησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απέναντι στον Μιλτιάδη Έβερτ στις εκλογές του 1996 και στις ευρωεκλογές δύο χρόνια νωρίτερα, υπονομεύοντας την προεδρία του.
Συνεπώς λοιπόν, αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χάσει στις εκλογές δρομολογούνται άμεσα εσωκομματικές εξελίξεις για την ανάδειξη νέου προέδρου (και εκεί θα δούμε τι θα γίνει καθώς η ΝΔ μπορεί να βρεθεί σε νέο κύκλο εσωστρέφειας ή ακόμη και διάσπασης). Η μόνη πιθανότητα να κρατήσει της διαχείριση του κόμματος ο κ. Μεϊμαράκης είναι να πετύχει μία ισοπαλία ή να κερδίσει με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου