Γαμήλιες τελετές Τούρκων στο σπίτι-μουσείο του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη προωθεί ο Όμιλος Μουζενίδη
16.08.2015 | 11:25
Tα τουρκικά πρακτορεία, όπως αναφέρεται, έχουν βρει την ιδέα ελκυστική και ήδη σχεδιάζουν την ανάπτυξη σχετικών τουριστικών πακέτων.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει ωθήσει τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, τονίζεται στο δημοσίευμα. Σε αυτό το πνεύμα, το Mouzenidis Group, που έχει 20 εταιρείες, έκανε αυτή τη νέα προσφορά στα τουρκικά τουριστικά γραφεία. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Μουζενίδης σε αυτό το πρόγραμμα Δημήτριος Γκαζιάς είχε ενημερωτική συνάντηση με τον επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου της TÜRSAB στη Σμύρνη, Rıza Gençay.
Ο κ.Γκαζιάς ανέφερε ότι δεκάδες Τούρκοι έχουν παντρευτεί σε ελληνικά νησιά, όπως στη Ρόδο και Σαντορίνη και αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι-μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη.
"Έχουμε διαπιστώσει ότι η προσφορά αυτή είναι πολύ ελκυστική. Οι γαμήλιες εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο σπίτι ή στον κήπο. Αυτές οι εκδρομές μπορούν να αποφέρουν κύμα τουριστών από την Τουρκία στην Ελλάδα", είπε ο κ.Gençay, αναφέροντας ότι τα τουρκικά πρακτορεία έχουν ζητήσει τα γαμήλια πακέτα να είναι ελκυστικά τόσο ως προς την ποιότητα όσο και στην τιμή.
Το σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε το 1881 και έζησε μέχρι τον θάνατο του πατέρα του το 1888, βρίσκεται στην οδό Αποστόλου Παύλου, πίσω από το τουρκικό Προξενείο.
Το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό. Χρειάστηκε να αντικατασταθούν κάποια έπιπλα που έλειπαν με άλλα, που πήραν από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Στους τοίχους οι επισκέπτες βλέπουν πολλές φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της ζωής του αναμορφωτή των Τούρκων. To 1981 το κτήριο ξαναβάφτηκε στο αρχικό ροζ χρώμα που είχε.
Αποτελείται από δύο ορόφους. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το σαλόνι για τους ξένους, το δωμάτιο της μητέρας του Κεμάλ, το καθιστικό και η κουζίνα. Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει το δωμάτιο στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ, το 1881. Σε άλλο δωμάτιο εκτίθενται τα προσωπικά αντικείμενα του «πατέρα των Τούρκων» και στον τοίχο είναι κρεμασμένα έγγραφα από το σχολείο του.
Το σπίτι πέρασε στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Το 1935, όμως, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης το παραχώρησε στο τουρκικό κράτος και αργότερα μετατράπηε σε μουσείο αφιερωμένο στον Κεμάλ Ατατούρκ.
Το σπίτι- μουσείο είναι πλέον ένα από τα βασικά τουριστικά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, με τη δημοτικότητά του να αυξάνεται σταθερά. Έτσι, από 20.000 επισκέπτες το 2011, την τελευταία διετία υποδέχεται πάνω από 100.000.
Για τους Τούρκους τουρίστες της Θεσσαλονίκης, η επισκεψη στο σπίτι-μουσείο έχει χαρακτηριστικά προσκυνήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου