ενώ ήδη η Σύγκλητος του ιδρύματος, με ομόφωνη απόφασή της θα αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, η οποία θα κοινοποιηθεί και στο υπουργείο Εσωτερικών, για την έκδοση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για την κατ΄ εξαίρεση εισαγωγή προσφύγων φοιτητών πέραν του προβλεπόμενου ποσοστού, σε τμήματα του πανεπιστημίου σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Ρόδο, Σύρο και Λήμνο.
Με σκοπό τη διερεύνηση των προϋποθέσεων εγγραφής των προσφύγων φοιτητών στα τμήματα του ιδρύματος, το πανεπιστήμιο έχει ήδη συγκροτήσει ομάδα εργασίας με απόφαση του πρύτανη, Στέφανου Γκρίτζαλη, κατόπιν εισήγησης του πρώην πρύτανη, Θεμιστοκλή Λέκκα.
Στο πλαίσιο αυτό, μελετάται η δημιουργία υπηρεσίας που θα κατευθύνει τους πρόσφυγες στα κατάλληλα τμήματα, αλλά και το ενδεχόμενο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ενώ παράλληλα, αναζητείται χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων από την Ε.Ε. ή τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα σίτισης και στέγασης των προσφύγων στις υπάρχουσες δομές του ιδρύματος.
«Σταθερός στόχος του ιδρύματος, διαχρονικά, παραμένει η ενίσχυση της διεθνοποίησης της δράσης και της εξωστρέφειάς του» τονίζει ο πρύτανης, Στέφανος Γκρίτζαλης, προσθέτοντας ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των γνωστικών αντικειμένων του, δύναται να αποτελέσει φορέα εκπαίδευσης που θα απευθύνεται σε όλη τη γειτονική ανατολική και μεσογειακή κοινότητα.
Για το θέμα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα αποστείλει επίσης επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητώντας την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δράσεων κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου