Σε πορεία «ελεύθερης πτώσης» βρίσκονται οι μετοχές και τα ομόλογα των εγχώριων τραπεζών, καθώς, σε αντίθεση με τις καταθέσεις, θα υποστούν τις σοβαρότερες επιπτώσεις της ανακεφαλαιοποίησης. Αντίθετα, οι καταθέσεις (ανεξαρτήτως ύψους) δεν κινδυνεύουν με«κούρεμα», κάτι που υπογραμμίστηκε και από τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ και χθες η Κομισιόν επανέλαβε ότι οι ελληνικές καταθέσεις είναι διασφαλισμένες.
Ωστόσο, οι κάτοχοι μετοχών και ομολόγων τραπεζών, για δεύτερη φορά την τελευταία 3ετία, πρακτικά «χάνουν» τις περιουσίες τους. Χθες, παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 1,04%, ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε νέα «βουτιά» κατά 8,67%, ενώ οι απώλειες των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα τιμών προσεγγίζουν το... 100%! Πριν από την κρίση, η μετοχή της Eurobank διαπραγματευόταν στα επίπεδα των 87,5 ευρώ, σήμερα στα 0,058 ευρώ (-99,9%), της Τράπεζας Πειραιώς στα 53 ευρώ, σήμερα στα 0,127 ευρώ (-99,8%), της Εθνικής Τράπεζας στα 125 ευρώ και σήμερα στα 0,575 ευρώ (-99,5%), ενώ η μετοχή της Alpha Bank ήταν στα 4 ευρώ και σήμερα στα 0,12 ευρώ (-97%).
Εικόνα καταστροφής παρουσιάζουν και τα ομόλογα των τραπεζών. Χθες κατέγραψαν απώλειες από 15% μέχρι και 30%, και πλέον διαπραγματεύονται σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα της ονομαστική τους αξίας. Ομόλογο της Alpha Bank που λήγει τον Ιούνιο του 2017 διαπραγματεύεται με τιμή που αντιστοιχεί σε 0,58 ευρώ για ονομαστική αξία 1 ευρώ. Αντίστοιχα, ομόλογο της Eurobank που λήγει τον Ιούνιο του 2018 στα 0,37 ευρώ για ονομαστική αξία 1 ευρώ και ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς με λήξη τον Μάρτιο του 2017 στα 0,38 ευρώ για ονομαστική αξία 1 ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones Newswires, που επικαλείται αναλυτές της Royal Bank of Scotland, οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής αλλά και υψηλής εξασφάλισης ελληνικών τραπεζών θα χάσουν το σύνολο της αξίας των ομολόγων τους. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με «κούρεμα» των καταθέσεών τους. Αντίθετα, σημείωσε ότι κόστος θα επωμιστούν, εκτός από τους μετόχους, και οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης των τραπεζών.
Τα σενάρια της Barclays
H Barclays σε ανάλυσή της για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα διαμορφωθούν στα 5,1 δισ. ευρώ, με βάση το βασικό σενάριο, και στα 14,7 δισ. ευρώ, με βάση το δυσμενές σενάριο. Αναλυτικότερα, η Barclays, με βάση το βασικό σενάριο, εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν στα 3 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 2,1 δισ. ευρώ για την Eurobank, ενώ εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν κεφαλαιακές ανάγκες για την Εθνική Τράπεζα και για την Alpha Bank. Με το δυσμενές σενάριο, οι ανάγκες της Πειραιώς προσδιορίζονται στα 6,5 δισ. ευρώ, της Eurobank στα 3,4 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 3,1 δισ. ευρώ και της Alpha Bank στα 1,7 δισ. ευρώ.
«Σειρά των πολιτών»
Την ανάγκη έμπρακτης στήριξης των εγχώριων τραπεζών από τους πολίτες υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη μετά τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. «Η απόφαση του Eurogroup να μην υπάρξει "κούρεμα" καταθέσεων, καθώς και η άμεση αποδέσμευση 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούν σημαντικά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», τόνισε η κ. Κατσέλη.
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου