Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Η «μάχη» για την πρώτη δόση του προγράμματος

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την κατάθεση του μνημονίου και των προαπαιτούμενων μέτρων στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο στρέφει πλέον την προσοχή του στη «μάχη» για την πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Ακόμα και σήμερα, πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ελλάδα θα λάβει την πρώτη δόση του νέου προγράμματος ή ένα δάνειο γέφυρα.
Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Κ», αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο χρονοδιαγράμματα δράσεις από την πλευρά της Ευρώπης και για τα δύο ενδεχόμενα. Κάτι που είναι ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται κυρίως από τη Γερμανία για ένα νέο δάνειο γέφυρα. Εκτός αυτού, όμως, ανοικτό παραμένει και το μέγεθος της πρώτης δόσης, εφόσον επιλεγεί η οδός της εκταμίευσης μέσω του νέου προγράμματος. Η κυβέρνηση επιδιώκει η πρώτη δόση να φθάσει στα 25 δισ. ευρώ, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι μικρότερη ή να σπάσει σε υποδόσεις, η διάθεση των οποίων θα συνδεθεί με την υλοποίηση προαπαιτούμενων. Τα σενάρια έχουν ως εξής:

1. Εκταμίευση της πρώτης δόσης: Το Eurogroup της Παρασκευής εγκρίνει τη συμφωνία Αθήνας-θεσμών και δίνει εντολή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να προχωρήσει στις 19 Αυγούστου στην εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος. Χθες συνεδρίασε το EFC (προετοιμάζει τις εργασίες του Eurogroup) για να εξετάσει τη συμφωνία. Η κυβέρνηση ζητά 25 δισ. ευρώ για:

• Την αποπληρωμή ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 του μήνα, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

• Την εξόφληση 1,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο προς το ΔΝΤ.

• Την αποπληρωμή 7,16 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του δανείου γέφυρας του Ιουλίου.

• Την προκαταβολή 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

• Την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, ύψους 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται βέβαιον ότι ως πρώτη δόση θα διατεθούν τα 20 δισ. ευρώ (πλην ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και ΔΝΤ). Αν και οι θεσμοί δεν έχουν προτείνει τη διάθεση της δόσης σε υποδόσεις, με την υλοποίηση νέων προαπαιτούμενων, για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο είναι ανοικτό και η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup της Παρασκευής.

2. Νέο δάνειο γέφυρα: Οι πιέσεις της Γερμανίας είναι δεδομένες. Αν επικρατήσει η άποψη αυτή, τότε θα δοθούν στην Ελλάδα τα κεφάλαια για την αποπληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, καθώς και ένα επιπλέον ποσό για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών. Πάντως, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν θα προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο.

Πέραν αυτών, το νέο δάνειο για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχεται σε έως και 86 δισ. ευρώ, με τη μέση ληκτότητα των δανείων να φθάνει τα 32,5 έτη. Επίσης, καθοριστικό ρόλο στο νέο δάνειο από τον ESM (υπολογίζεται στα 52 δισ. ευρώ) θα έχει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Μεταξύ άλλων, το Ταμείο θα εγγυάται επί της ουσίας την αποπληρωμή των δανείων του ESM, με τον τελευταίο να έχει ενεργό ρόλο στη λειτουργία του Ταμείου.

Πάντως, η επίτευξη της συμφωνίας έφερε χθες την πρώτη θετική αντίδραση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, που τη χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση στην επόμενη αξιολόγηση. Ωστόσο, ο οίκος ανέφερε ότι τα ρίσκα εφαρμογής της παραμένουν και έχουν να κάνουν με την πολιτική και κοινωνική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more