Τελικό προορισμό την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη θα έχουν τα δρομολόγια των πλοίων που θα μεταφέρουν Σύρους πρόσφυγες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα.
Το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», στο οποίο επέβαιναν περίπου 1.700 ταυτοποιημένοι πρόσφυγες από τη Συρία, αναχώρησε τελικά στις 7:50 το πρωί της Τετάρτης από το λιμάνι της Κω, με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» μέχρι τις βραδινές ώρες χθες, γίνονταν διαβουλεύσεις για να καθοριστεί το ακριβές δρομολόγιό του. Ενδεικτικά, είχε αποφασιστεί το πλοίο να δέσει σε Κάλυμνο και Λέρο προκειμένου να παραλάβει και από εκεί Σύρους πρόσφυγες, ωστόσο παρέμενε «ανοικτό» μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης εάν το «Ελ. Βενιζέλος» θα κατέληγε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αντί του Πειραιά.Αστυνομικοί της Κω απομάκρυναν χθες τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είχαν εγκαταστήσει στο πλοίο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο καπετάνιος, φοβούμενος επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών εν πλω, αρνούνταν να επιβιβάσει μετανάστες, πλην των Σύρων προσφύγων, δίχως αστυνομική συνοδεία. Την ίδια ώρα, στην κυβερνητική σύσκεψη της Δευτέρας αποφασίστηκε το «Ελ. Βενιζέλος» να δέσει, ενδεχομένως και σήμερα το βράδυ, στη Μυτιλήνη αντί της Κω προκειμένου να μεταφέρει στην ηπειρωτική χώρα αλλοδαπούς που έχουν «εγκλωβιστεί» στο νησί. Υπολογίζεται ότι στη Λέσβο βρίσκονται συνολικά 8.500 αλλοδαποί, ενώ χθες το βράδυ επρόκειτο να αναχωρήσουν από το νησί με προορισμό την Καβάλα περίπου 1.500 πρόσφυγες από τη Συρία. Θα επιβιβάζονταν σε τακτικό και όχι έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου «Νήσος Ρόδος», για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα εισιτήρια.
Στο μεταξύ, υπεγράφη χθες η υπουργική απόφαση για τη διάρθρωση, λειτουργία και στελέχωση της νεοσυσταθείσας Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου - Υποδοχής και Ενταξης (ΥΔΕΠΑΥΕ), αρμόδιας για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων για τη μετανάστευση. Και τυπικά ανοίγει ο δρόμος για την είσπραξη από την Ελλάδα έκτακτης χρηματοδότησης 2,7 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν και στη συνέχεια ποσού 30 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 470 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τη χρηματοδότηση του ελληνικού action plan την περίοδο 2015-2020.
Παράλληλα, συνάντηση με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Kerim Uras, είχε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, συζητήθηκε το θέμα των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και προς τις δύο χώρες, καθώς και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διαχείρισή τους.
Τέλος, τεχνικά κλιμάκια ελέγχουν κτιριακές υποδομές σε εγκαταστάσεις όπου υπάρχει κυβερνητική πρόθεση να δημιουργηθούν νέα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, σε Κω, Χίο και Λέρο, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου