Ο λαμπερός ήλιος, που φώτιζε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου τις καταπράσινες πλαγιές του Βερμίου, στάθηκε σύμμαχος προκειμένου να παρευρεθεί αρκετός κόσμος στις πανηγυρικές εκδηλώσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η πανήγυρις ξεκίνησε στις 7:00 π.μ. με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος. Συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος και ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός.
Στις 10:30 ξεκίνησε η επίσημη λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας, την οποία έφεραν Πόντιοι με παραδοσιακές φορεσιές. Πλήθος κόσμου δεξιά και αριστερά του διαδρόμου από τον οποίο περνούσε η εικόνα άπλωναν το χέρι τους για να την αγγίξουν, προσευχόμενοι να τους φωτίσει με τη χάρη Της η Θεοτόκος.
«Αισθάνομαι τη χάρη της Παναγίας»
Με βουρκωμένα μάτια η 72χρονη Μαρία Σουμλίδου κρατάει στο χέρι της το μπουκαλάκι με το αγίασμα, το οποίο μόλις πήρε από την πηγή στον περίβολο του μοναστηριού.
Με βουρκωμένα μάτια η 72χρονη Μαρία Σουμλίδου κρατάει στο χέρι της το μπουκαλάκι με το αγίασμα, το οποίο μόλις πήρε από την πηγή στον περίβολο του μοναστηριού.
«Ήμουν κοπελίτσα όταν ήρθα εδώ για πρώτη φορά με τους γονείς μου, και από τότε έρχομαι σχεδόν κάθε χρόνο. Όταν βρίσκομαι εδώ, αισθάνομαι τη χάρη της Παναγίας να με αγκαλιάζει», λέει στο pontos-news.gr.
Σε σκηνή, όπως κάθε χρόνο, έμεινε το βράδυ της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου ο 63χρονος Γιώργος Περτσινίδης. «Ούτε το κρύο ούτε η βροχή μπορούν να μας πτοήσουν. Η Παναγία Σουμελά μάς δίνει δύναμη να περνάμε κάθε δυσκολία και γι’ αυτό βρίσκομαι κάθε χρόνο εδώ», τονίζει με περηφάνια.
Με το μικρό κοριτσάκι της ήρθε στην Παναγία Σουμελά η 34χρονη Παναγιώτα Μερσιάδου. «Είμαστε εδώ για να προσκυνήσουμε την ιερή εικόνα που έφεραν από τον Πόντο οι πρόγονοί μας. Φέτος έφερα και την 5χρονη κόρη μου. Θέλω να την ευλογεί και να την προστατεύει πάντοτε η Παναγία», λέει με μάτια που λάμπουν.
«Θεωρώ μεγάλη ευλογία το ότι ήμουν στην ουρά και πέρασε από πάνω μου η εικόνα της Παναγιάς.
»Ήρθα για πρώτη φορά φέτος εδώ, και τα συναισθήματα χαράς, συγκίνησης και κατάνυξης που ένιωσα, είναι απερίγραπτα», τονίζει ο 28χρονος Μανόλης Κεσίδης, Πόντιος ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων
Κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης της εικόνας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τους τρεις μητροπολίτες στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των πολιτικών και των στρατιωτικών Αρχών της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης της εικόνας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τους τρεις μητροπολίτες στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των πολιτικών και των στρατιωτικών Αρχών της χώρας.
Παρευρέθηκαν ο αρχηγός ΓΕΣ Βασίλειος Τελλίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Βούλα Τεκτονίδου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας και Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θόδωρος Θεοδωρίδης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο πρόεδρος του Σωματείου και του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Γιώργος Τανιμανίδης.
«Η Παναγία Σουμελά συμπυκνώνει τις αξίες και τις αρχές του ποντιακού ελληνισμού. Αυτές πρέπει να ξαναδώσουν στην Ελλάδα τη λεβεντιά που της αξίζει», ανέφερε μεταξύ άλλων η Βούλα Τεκτονίδου.
Μετά την ολοκλήρωση του αρχιερατικού συλλείτουργου, το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά τίμησε τον Πρωτοψάλτη Θεσσαλονίκης Χαρίλαο Ταλιαδώρο για την προσφορά του στη βυζαντινή μουσική, και ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Γιώργος Τανιμανίδης, του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό της Παναγίας Σουμελά.
Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά ολοκληρώθηκαν με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην πλατεία έξω από το μοναστήρι, στις οποίες συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, της Ένωσης Ποντίων Αξιούπολης, του Συλλόγου Ομογενών «Οι Ρίζες», της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς και της Ένωσης Ποντίων Λαγκαδά.
Γλέντι με χορούς και τραγούδια πραγματοποιήθηκε και το βράδυ της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά τις 2.00 π.μ. ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Παρά το αρκετό κρύο –η θερμοκρασία έπεσε μέχρι και τους 15 βαθμούς Κελσίου– πολύς κόσμος έμεινε μέχρι αργά στο χώρο της πλατείας, τραγούδησε με τους καλλιτέχνες και αυθόρμητα χόρεψε κάτω από τη σκηνή.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου