Κατά την συνήθη τακτική του ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος απάντησε με ένα Πυθειακό χρησμό και απέφυγε να αγγίξει την ουσία του θέματος.
Το ζήτημα δεν είναι το εάν τα διαβατήρια που εκδίδει το ψευδοκράτος είναι παράνομα ή όχι αυτό είναι δεδομένο. Είναι παράνομα. Το σαφές ερώτημα το οποίο τεθεί στον κύριο
Αβραμόπουλο είναι το εάν η ΕΕ προτίθεται να "ανακαλέσει στην τάξη" την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία ώστε να παύσουν να παραβιάζουν σκοπίμως την Ευρωπαϊκή αλλά και την διεθνή νομιμότητα.
Αβραμόπουλο είναι το εάν η ΕΕ προτίθεται να "ανακαλέσει στην τάξη" την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία ώστε να παύσουν να παραβιάζουν σκοπίμως την Ευρωπαϊκή αλλά και την διεθνή νομιμότητα.
"Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή" όπως θα διαπιστώσετε. Δεν πειράζει όμως εμείς θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε με την ίδια επιμονή τα Εθνικά μας θέματα και να φέρνουμε σε δύσκολη θέση τον Έλληνα, μάλιστα, κύριο Επίτροπο.
Ερώτηση:
Αναγνώριση των διαβατηρίων του ψευδοκράτους
Εννέα χρόνια μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ακολούθησε η ανακήρυξη του ψευδοκράτους των κατεχομένων, ενός μη αναγνωρισμένου μορφώματος που είναι προϊόν ενός παράνομου πολέμου. Το ψευδοκράτος των κατεχομένων έχει ιδρυθεί στην επικράτεια κράτους μέλους και η ύπαρξή του υποσκάπτει συθέμελα την Ένωση.
Ένα άλλο πράγμα που υποσκάπτει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η έκδοση παράνομων διαβατηρίων από τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».
Προφανώς, τα συγκεκριμένα έγραφα δεν διαφέρουν σε κάτι από τις φτηνές απομιμήσεις διαβατηρίων που αγοράζουν εγκληματικά στοιχεία στη μαύρη αγορά. Το πρόβλημα που ανακύπτει με αυτή την ενέργεια, όμως, είναι ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα γίνονται αποδεκτά από τις γαλλικές και βρετανικές αρχές, δηλαδή δύο κράτη μέλη της ΕΕ αναιρούν την εγκυρότητα των πραγματικών διαβατηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεχόμενα τη νομιμότητα των «διαβατηρίων μαϊμού» της κατεχόμενης Κύπρου.
Ερωτάται η Επιτροπή:
— Είναι ενήμερη για το συγκεκριμένο γεγονός;
— Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε τα δύο κράτη μέλη που αναγνωρίζουν την ισχύ ενός ταξιδιωτικού εγγράφου από ένα «κράτος» που δεν υφίσταται, να παύσουν να προκαλούν με την εν λόγω συμπεριφορά;
Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Επιτροπής:
Δεν έχουν περιέλθει πληροφορίες στην Επιτροπή βάσει των οποίων να στοιχειοθετείται η άποψη ότι τα έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής αναγνωρίζονται ως ταξιδιωτικά έγγραφα από τα κράτη μέλη.
Όσον αφορά την αναγνώριση ή μη των ταξιδιωτικών εγγράφων, η απόφαση 1105/2011/ΕΕ[1] προβλέπει ότι η Επιτροπή θα καταρτίσει κατάλογο των ταξιδιωτικών εγγράφων. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν δεσμεύεται από την εν λόγω απόφαση, δεδομένου ότι η τελευταία στηρίζεται στο κεκτημένο του Σένγκεν.
Ο κατάλογος, ο οποίος καταρτίζεται με τη συνδρομή των κρατών μελών, θεσπίστηκε με την εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής C (2013) 4194 της 2/08/2013. Όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3, «Η παρούσα απόφαση δεν επηρεάζει την αρμοδιότητα των κρατών μελών για την αναγνώριση ταξιδιωτικών εγγράφων». Συνεπεία τούτου, η ευθύνη της αναγνώρισης ή μη κάποιου ταξιδιωτικού εγγράφου βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τα κράτη μέλη.
Το άρθρο 6 της απόφασης 1105/2011/ΕΕ ορίζει, εξάλλου, ότι «Η Επιτροπή εκπονεί επίσης και επικαιροποιεί μη εξαντλητικό κατάλογο γνωστών ψευδών και παραπλανητικών διαβατηρίων βάσει πληροφοριών που λαμβάνει από τα κράτη μέλη». Τα διαβατήρια που περιλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο δεν επιτρέπουν στον κάτοχό τους να διασχίζει τα εξωτερικά σύνορα και και για τα οποία δεν μπορεί να δοθεί βίζα, ούτε υπόκεινται σε διαδικασίες αναγνώρισης ή μη.
Το διαβατήριο στο οποίο αναφέρεται ο κ. βουλευτής περιλαμβάνεται στον «κατάλογο γνωστών ψευδών και παραπλανητικών διαβατηρίων» και περιέχει την εξής υποσημείωση: «Illegal under UN Security Council Resolutions 541/83and 550/84»[2] (Παράνομη σύμφωνα με τα ψηφίσματα 541/83 και 550/84 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ).
[1] Απόφαση αριθ. 1105/2011/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2011, περί του καταλόγου ταξιδιωτικών εγγράφων τα οποία επιτρέπουν στον κάτοχό τους να διέρχεται τα εξωτερικά σύνορα και για τα οποία μπορεί να δοθεί βίζα και περί της δημιουργίας μηχανισμού για την κατάρτιση αυτού του καταλόγου (ΕΕ L 287 της 4.11.2011, σ. 9)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου