Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Απάντησης Συμβουλίου ΕΕ στον Δ. Παπαδημούλη για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών συμφωνιών



Δελτίο Τύπου


14/07/15



·         Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών για την αυτόματη ανταλλαγή  φορολογικών συμφωνιών (tax-rulings) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
·         Απάντηση Συμβουλίου ΕΕ στο Δημήτρη Παπαδημούλη.


Ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικών συμφωνιών (taxrulings) εταιρειών και φορολογικών αρχών παρείχε, με γραπτή απάντηση, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφερόταν στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με «μια δέσμη μέτρων (Tax Transparency Package) για την πάταξη της εταιρικής φοροδιαφυγής και του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού, με την οποία προτείνεται η υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ των κρατών μελών, για τις φορολογικές συμφωνίες (tax rulings) που συνάπτουν με πολυεθνικές» και ρωτούσε το Συμβούλιο της ΕΕ εάν«σκοπεύει να ενισχύσει την πρόταση της Επιτροπής, καθιστώντας υποχρεωτική, όχι μόνο την ανταλλαγή πληροφοριών για τα tax-rulings, αλλά και τη δημοσιοποίησή τους», καθώς επίσης εάν «θα πάρει επιτέλους νομοθετικά μέτρα κατά των ενδο-ομιλικών συναλλαγών πολυεθνικών εντός ΕΕ, μέσω των οποίων φοροαποφεύγουν, αλλά και κατά των συναλλαγών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους».

Στην απάντησή του το Συμβούλιο της ΕΕ σημειώνει συγκεκριμένα για την πρόταση αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών φορολογικών συμφωνιών (tax-rulings) της Κομισιόν ότι «ο φάκελος αυτός είναι ένας από τους φακέλους του χάρτη πορείας της Προεδρίας για τις μελλοντικές εργασίες στον τομέα της διάβρωσης της βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS)  που θα εξετασθούν βραχυπρόθεσμα»και τονίζει ότι «η τεχνική ανάλυση της πρότασης της Επιτροπής και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, οπότε είναι πρόωρο να προβλεφθεί το αποτέλεσμά τους».

Απαντώντας στο ερώτημα για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές, το Συμβούλιο παραπέμπει τον Έλληνα ευρωβουλευτή σε παλαιότερη απάντησή του για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας ότι «μολονότι η άμεση φορολογία παραμένει κυρίως αρμοδιότητα των κρατών μελών, το Συμβούλιο ασχολήθηκε εντατικότατα πρόσφατα, εντός του πεδίου αρμοδιότητάς του, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Οι εργασίες του εστιάστηκαν ειδικότερα στη διάβρωση της βάσης και τη μετατόπιση των κερδών (BEPS), που απορρέουν από τις δυνατότητες τις οποίες προσφέρουν οι αποκλίνοντες εθνικοί φορολογικοί κανόνες για τεχνητό διαχωρισμό της κατανομής των κερδών από τις χώρες στις οποίες προέκυψαν, προκειμένου να μετατοπισθούν προς δικαιοδοσίες χαμηλής φορολόγησης».

Ακολουθεί η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-004935/2015 προς το Συμβούλιο
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Πολιτικές του Συμβουλίου για την πάταξη φοροδιαφυγής πολυεθνικών

Η Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα μια δέσμη μέτρων (TaxTransparency Package) για την πάταξη της εταιρικής φοροδιαφυγής και του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού, με την οποία προτείνεται η υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ των κρατών μελών, για τις φορολογικές συμφωνίες (tax rulings) που συνάπτουν με πολυεθνικές. Ωστόσο, παρά την ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας στην ΕΕ που επιφέρει αυτή η πρόταση, το πρόβλημα της νομιμοφανούς φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών, εντός και εκτός ΕΕ, παραμένει άλυτο.
Με δεδομένη την απαίτηση των Ευρωπαίων πολιτών για φορολογική δικαιοσύνη, μετά από 5 χρόνια εφαρμογής πολιτικών λιτότητας, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου, όπως αποδεικνύει πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου Hans Bockler Stiftung για την περίοδο 2008-2012, η φορολογική επιβάρυνση των φτωχότερων στρωμάτων αυξήθηκε κατά 337%, σε σχέση με τα πλουσιότερα που αυξήθηκε κατά 9%, ερωτάται το Συμβούλιο:

1. Έχει την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών, με την ίδια «αποφασιστικότητα» που προώθησε πολιτικές λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας;

2. Σκοπεύει να ενισχύσει την πρόταση της Επιτροπής, καθιστώντας υποχρεωτική όχι μόνο την ανταλλαγή πληροφοριών για τα tax-rulings, αλλά και τη δημοσιοποίησή τους;

3. Θα πάρει επιτέλους νομοθετικά μέτρα κατά των ενδο-ομιλικών συναλλαγών πολυεθνικών εντός ΕΕ, μέσω των οποίων φοροαποφεύγουν, αλλά και κατά των συναλλαγών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους;




E-004935/2015
Απάντηση
(22.6.2015)

Μολονότι η άμεση φορολογία παραμένει κυρίως αρμοδιότητα των κρατών μελών, το Συμβούλιο ασχολήθηκε εντατικότατα πρόσφατα, εντός του πεδίου αρμοδιότητάς του, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Αυτά τα προβλήματα προσέλκυσαν την προσοχή του, διότι είναι σημαντική η διασφάλιση των φορολογικών εσόδων σε καιρούς δημοσιονομικής στενότητας. Για μια συνολική εικόνα των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου σ' αυτόν τον τομέα, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τις εντός ομίλου συναλλαγές των πολυεθνικών, ο αξιότιμος βουλευτής παρακαλείται να ανατρέξει στην απάντηση που έδωσε το Συμβούλιο στη γραπτή ερώτηση E-005752/2015.

Προκειμένου για την πρόταση της Επιτροπής, σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, όσον αφορά φορολογικές αποφάσεις, σημειωτέον ότι ο φάκελος αυτός είναι ένας από τους φακέλους του χάρτη πορείας της Προεδρίας για τις μελλοντικές εργασίες στον τομέα της διάβρωσης της βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS) που θα εξετασθούν βραχυπρόθεσμα. Η τεχνική ανάλυση της πρότασης της Επιτροπής και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, οπότε είναι πρόωρο να προβλεφθεί το αποτέλεσμά τους. Το Συμβούλιο θα εξετάσει οιαδήποτε άλλη ενωσιακή νομοθετική ρύθμιση μόλις υποβάλει σχετικές προτάσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more