Ενα πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα είναι πολύ πιο βαρύ από την τελευταία ελληνική πρόταση θα πρέπει να καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας και στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου προγράμματος που αιτήθηκε χθες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την κυβέρνηση συνδράμει και ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της Γαλλίας στο Εuroworking Group, Μπρούνο Μπεζάρ. Επίσης, η κυβέρνηση έχει άλλη μία ομάδα τεχνοκρατών που δουλεύει πάνω στο θέμα της κατάρτισης ενός αποδεκτού πακέτου, με επικεφαλής τον Κορεάτη Γκλεν Κιμ, που βρίσκεται κοντά στο οικονομικό επιτελείο εδώ και μήνες.
Πάντως, το κλείσιμο των τραπεζών, η επιβολή των μέτρων ελέγχου κίνησης κεφαλαίων (capital controls) και γενικότερα η αβεβαιότητα που επέστρεψε με πολύ πιο έντονο τρόπο μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων έχουν ανεβάσει τον λογαριασμό των μέτρων που πρέπει να παρουσιάσει η Αθήνα. Ειδικότερα, τα θέματα στα οποία υπήρχε διαφορά πριν από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και στα οποία θα πρέπει να επιδείξει διάθεση σύγκλισης η κυβέρνηση είναι:
1. Δημοσιονομικά: Η αβεβαιότητα, τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών έχουν εκ των πραγμάτων οδηγήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος και κατ’ επέκταση τα επόμενα χρόνια. Ετσι, αντί πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,5% το 2015, πλέον γίνονται εκτιμήσεις για ύφεση της τάξης του 3% (αν δεν ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, μπορεί και μεγαλύτερη). Αυτή η εξέλιξη οδηγεί στην ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος ύψους 1% του ΑΕΠ, 2% του ΑΕΠ το 2016, 3% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι τα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ που είχε παρουσιάσει η Ελλάδα για το 2015 και το 2016 θα πρέπει να αυξηθούν κατά περίπου 2 δισ. κατ’ έτος, ανεβάζοντας τον συνολικό πήχυ των παρεμβάσεων στα επίπεδα των 12 δισ. για τη διετία. Πάντως, οριστικά νούμερα δεν υπάρχουν και αυτά θα διαμορφωθούν στις σημερινές συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών που θα βρεθούν στις Βρυξέλλες, ενώ δεν αποκλείεται μετά την κατάθεση των ελληνικών προτάσεων και την πρώτη αξιολόγησή τους από τους δανειστές να υπάρξουν και συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλωστε, για τον λόγο αυτό έχει παραμείνει στις Βρυξέλλες και ο κ. Ευ. Τσακαλώτος.
2. ΦΠΑ: Είναι πολύ πιθανό η Αθήνα να χρειαστεί να υποχωρήσει στο θέμα της κατάργησης της έκπτωσης του 30% στα νησιά, όπως ζητούσαν οι δανειστές.
3. Φορολόγηση αγροτών: Οι θεσμοί ζητούσαν να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές και να αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτών από το 13% στο 26%. Η Αθήνα δεχόταν αλλαγές στον συντελεστή φορολόγησης των αγροτών, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει ποιες θα είναι, αλλά όχι κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Δεν αποκλείεται να πρέπει η ελληνική πρόταση να γίνει πιο συγκεκριμένη πλέον.
4. Ασφαλιστικό: Η αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα (με την ψήφιση του σχετικού νόμου), το πέναλτι θα οδηγεί σε μείωση κατά 16%, για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης, ενώ η κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ολοκληρωθεί το 2019 (το ενδεχόμενο άμεσων μειώσεων παραμένει ανοικτό). Επίσης, ενδέχεται να αυξηθεί αναδρομικά, από 1/1/2015, η εισφορά υπέρ υγείας από 4% σε 6% για την κύρια σύνταξη και από 0% σε 6% για την επικουρική. Αμεση αναμένεται να είναι και η αύξηση της εισφοράς εργαζομένων στις επικουρικές συντάξεις, από 3% σε 3,5%, ενώ φαίνεται πως εγκαταλείπεται η πρόταση για αύξηση και των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9%.
5. ΑΔΜΗΕ: Οι θεσμοί καθιστούσαν σαφές στην τελευταία πρόταση Γιουνκέρ ότι θα πρέπει να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αλλά η κυβέρνηση το απέρριπτε. Το θέμα είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του υπουργού Οικονομικών προς τον ESM
Αγαπητέ πρόεδρε και γενικά διευθυντά,
Αγαπητέ πρόεδρε και γενικά διευθυντά,
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (‘η Δημοκρατία’ ή ‘Ελλάδα’), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των Άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM δεδομένου του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης συνολικά.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση (‘Δάνειο’ ή ‘Πρόγραμμα’) με περίοδο διαθεσιμότητας για τρία χρόνια σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 12 της Οδηγίας για τα Δάνεια. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα μια σειρά μέτρων ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνουν:
- μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση
- μέτρα σχετικά με τις συντάξεις
Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Euro Group.
Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.
Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Εχουμε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησής μας για χορήγηση Δανείου αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μας, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εκπεφρασμένη επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις ανεξόφλητες οφειλές μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επαναδιατυπώνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβασθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος μέλος. Ελπίζουμε στην ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση της αίτησής μας.
Για την αποφυγή αμφιβολίας, η επιστολή αυτή υπερισχύει της προηγούμενης επιστολής με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015.
Μετά τιμής,
ο υπουργός Οικονομικών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου