Το κόμμα του έχασε την πλειοψηφία στην Βουλή καί σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, το αποτέλεσμα των εκλογών "παγώνει" τις φιλοδοξίες του για αναθεώρηση του Συντάγματος και περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του.
Το κόμμα του κ. Ερντογάν κέρδισε μεν τις εκλογές αλλά έχασε την αυτοδυναμία του στην εθνοσυνέλευση την οποία διατηρούσε εδώ και 13 χρόνια. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η αντιπολίτευση και ειδικά το Κουρδικό κόμμα, το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία του κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10% και να μπει στην Βουλή.
Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν, που κυβερνά την χώρα από το 2002, κερδίζει 259 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 41%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 12,5% των ψήφων και στέλνει 78 βουλευτές στο κοινοβούλιο.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης(MHP) συγκέντρωσαν ποσοστά 25,2% και 16,5% αντίστοιχα, ήτοι 131 και 82 έδρες.
Νταβούτογλου: Ξεκάθαρος ο νικητής
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν ήταν ο ξεκάθαρος νικητής στις βουλευτικές εκλογές της χώρας, και δεσμεύτηκε να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην πληγεί η πολιτική σταθερότητα της Τουρκίας.
«Ολοι οφείλουν να δουν ότι το AKP είναι ο νικητής και ηγείται των εκλογών αυτών», είπε ο Νταβούτογλου, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της κυβέρνησης από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματος στην Άγκυρα. «Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να χτίσει μια νίκη από εκλογές που έχασαν», πρόσθεσε.
Πανηγυρισμοί των Κούρδων
Σε κατάσταση ευφορίας χιλιάδες Κούρδοι κατέκλυσαν τους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, ρίχνοντας βεγγαλικά και ανεμίζοντας σημαίες του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), καθώς πανηγύριζαν για τις επιδόσεις του κουρδικού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.
Λόγω των πανηγυρισμών η κυκλοφορία διακόπηκε σε πολλές περιοχές της πόλης. Νεαροί που επέβαιναν σε αυτοκίνητα κρατούσαν σημαίες του φιλοκουρδικού κόμματος, ενώ ορισμένοι πυροβολούσαν στον αέρα.
Δύο ημέρες νωρίτερα, εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν προκαλέσει το χάος σε μία προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Ντιγιάρμπακιρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 200.
«Ο λόγος που το HDP κέρδισε τόσες πολλές ψήφους είναι ότι ποτέ δεν απέκλεισε κανέναν πολίτη αυτής της χώρας, όπως ακριβώς έκαναν οι κυβερνώντες» δήλωσε ο 25χρονος Σιάρ Σεντζί.
«Έχει αγκαλιάσει (τους πολίτες) όλων των γλωσσών, των εθνικοτήτων και τους πιστούς όλων των θρησκειών και τους υποσχέθηκε την ελευθερία».
Η είσοδος του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών στην τουρκική εθνοσυνέλευση- κατά το παρελθόν οι υποψήφιοί του συμμετείχαν στις εκλογές σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια προκειμένου να εκλεγούν- ενδέχεται να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους.
«Περιμέναμε αυτήν την ημέρα εδώ και χρόνια. Κατά τη διάρκεια εκείνων των ζοφερών εποχών, προβληματιζόμουν για το αν θα ξαναέβλεπα ποτέ τους Τούρκους και τους Κούρδους να ζουν με ομοψυχία. Ευχαριστώ τον Θεό που αυτό συνέβη» σημείωσε ο ο 63χρονος Ερσίν.
«Τώρα δεν θέλουμε ούτε μία σφαίρα να πέσει. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί στο κοινοβούλιο».
Κατά του Ερντογάν
Tα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία καταδεικνύουν την ξεκάθαρη απόρριψη εκ μέρους του εκλογικού σώματος της προσπάθειας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις εξουσίες του και της επιδίωξής του για μια ισχυρή εκτελεστική προεδρία, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του CHP.
«Οι ψηφοφόροι είπαν ένα σαφές όχι στο προεδρικό σύστημα» τόνισε ο επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη Μουράτ Καραβαλτζίν μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι η χώρα δεν θα ανεχθεί άλλο, (δεν θα ανεχθεί άλλο) τον Ερντογάν και την οργή του» δήλωσε η Σεϊράν Ντεμίρ, μία 47χρονη νοικοκυρά που βγήκε κι εκείνη για να πανηγυρίσει και μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους περιμετρικά του κτιρίου όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του HDP στην περιοχή.
«Είμαι τόσο χαρούμενη που δε μπορώ καν να μιλήσω φυσιολογικά» τόνισε η ίδια.
Η επόμενη ημέρα
Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ή για επανάληψη των εκλογών στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων. Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές».
Τα ερωτήματα που αυτή τη στιγμή είναι αναπάντητα είναι αν θα υπάρξει κόμμα που θα συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και αν από την άλλη θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΡΛΚ, του ακροδεξιού ΚΕΚ και του φιλοκουρδικού ΚΔΛ για κυβέρνηση συνασπισμού ή για κυβέρνηση συνασπισμού (ίσως και μειοψηφίας) που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Ο Νταβούτογλου είπε «θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα προβούμε μετά από διαβουλεύσεις στα αναγκαία βήματα», απέφυγε ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα τι εννοεί με τα μέτρα και έκανε λόγο για «μια νέα αρχή».
Σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε πως το κόμμα του δεν θα μετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού. Χαρακτηριστικά είπε ότι μπορεί άνετα να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συνεργασία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών και ότι το κόμμα του θα αναλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν δεν καταστεί αυτό δυνατόν, είπε ο Μπαχτσελί, «τότε ας γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό».
Με καταμετρημένο το 98,2% των ψήφων η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
7.6.2015 12.6.2011
% Έδρες % έδρες
ΚΔΑ 40,8 258 49,8 327
ΡΛΚ 25,1 132 25,9 135
ΚΕΚ 16,3 81 13,0 53
ΚΔΛ 13,1 79 6,6 35
Λοιπά 4,7 4,6
Σύνολο 550 100,00 550
ΚΔΑ Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης
ΡΛΚ Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα
ΚΕΚ Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος
ΚΔΛ Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου