Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Με όπλο το νέο SAP η ΔΕΗ κυνηγά τους κακοπληρωτές

Μετά τον Ιούλιο και με το καινούργιο λογισμικό πρόγραμμα SAP που απέκτησε, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε στοχευμένες κατηγοριοποιήσεις και διασταυρώσεις,
προκειμένου να βελτιώσει την εισπραξιμότητα και τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που σήμερα ανέρχονται σε 1,88 δισ. ευρώ.
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Μέσω του νέου λογισμικού η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να κατηγοριοποιεί τους κακοπληρωτές με δύο κριτήρια που θα λειτουργούν συνδυαστικά, πρώτον με βάση το χρόνο της οφειλής, και δεύτερον με βάση το ύψος της.
Οι κακοπληρωτές θα διακρίνονται σε πέντε κλίμακες με βάση το πρώτο κριτήριο, το χρόνο, ανάλογα με την ωρίμανση της οφειλής τους. Εως 60 ημέρες, από 61 έως 120 ημέρες, από 121 έως 180 ημέρες, από 181 έως 360 ημέρες, και από ένα έτος και πάνω.
Με βάση το δεύτερο κριτήριο το ύψος της οφειλής οι κακοπληρωτές θα διακρίνονται ανάλογα με τα ποσά που χρωστούν. Επιπλέον, θα γίνεται διάκριση μεταξύ των οικιακών και των επαγγελματικών πελατών.
Για τους επαγγελματίες, οι κλίμακες ανάλογα με την οφειλή είναι πέντε. 'Εως 3.000 ευρώ, από 3.001-10.000 ευρώ, από 10.001-50.000 ευρώ, από 50.001 έως 100.000 ευρώ, και από 100.001 ευρώ και πάνω.
Πρώτος στόχος της ΔΕΗ θα είναι όσοι ανήκουν στις δύο υψηλότερες κατηγορίες δηλαδή χρωστούν τα μεγαλύτερα ποσά και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Για τους οικιακούς πελάτες προκειμένου να εντοπίσει όσους έχουν αλλά δεν πληρώνουν, η ΔΕΗ θα συνδυάσει επιφάνεια κατοικίας και κατανάλωση ενέργειας.
Για παράδειγμα, κάποιος που έχει να πληρώσει 1,5 χρόνο, θα θεωρείται ότι έχει να πληρώσει, αν διαμένει σε σπίτι 400 τ.μ., και καταναλώνει 17-18.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, όταν η μέση κατανάλωση για μια οικογένεια με δύο παιδιά είναι κάτω των 2.000 κιλοβατωρών.
Σημειώνεται ότι ήδη και χωρίς τη λειτoυργία του SAP η ΔΕΗ αναζητά αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν.
Μόνο το τελευταίο 15νθήμερο, η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα σε 14 βίλες στην Αττική, και σε πάνω από 200 καφετέριες, ξενοδοχεία και μεγάλες επιχείρησης πανελλαδικά. Η συνολική τους οφειλή, είναι κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ να κάνουν λόγο για πολλαπλάσιες εισπράξεις από όσους "μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν".
Σημειώνεται ότι η αύξηση της εισπραξιμότητας αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ και ο κ. Μ. Παναγιωτάκης την περασμένη εβδομάδα κατά την ομιλία του στο Economist, είχε αναφέρει για προτάσεις από την πλευρά της εταιρείας, οι οποίες έχουν κατατεθεί προς τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας και οι οποίες δεν έχουν γίνει αποδεκτές, καθώς προσκρούουν σε νομικά δικαιώματα των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more