Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ερευνητές η ουσία αυτή αυτό «ζωντανεύει» τα παλιά βλαστικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τους μύες. Ελπίζουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τα γηρατειά, κάνοντας τους μύες που γερνούν σε όλο το σώμα… και πάλι νέους!
«Διαπιστώσαμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μόνο μικρό μόριο για να διασωθεί η ουσιώδης λειτουργία όχι μόνο σε γερασμένους εγκεφαλικούς ιστούς, αλλά και σε γερασμένους μύες» σχολίασε ο David Schaffer, από το πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας.
«Αυτά είναι καλά νέα, γιατί αν κάθε ιστός είχε ένα διαφορετικό μοριακό μηχανισμό για το γήρας, δε θα ήμασταν σε θέση να έχουμε μια μεμονωμένη παρέμβαση που να διασώζει τη λειτουργία πολλών ιστών».
Η πρωτεΐνη αυτή παρεμβαίνει στη λειτουργία ενός αυξητικού παράγοντα, μεταμορφώνοντας τον αυξητικό παράγοντα beta 1 (TGF-beta1), ο οποίος σύμφωνα με την τη συνεργάτιδα του Schaffer, Irina Conboy, επίκουρο καθηγήτρια βιομηχανικής, καταπιέζει την ικανότητα των διαφόρων τύπων βλαστικών κυττάρων να ανανεώνουν τους ιστούς, σημειώνει η MailOnline σε δημοσίευμά της.
«Βασιζόμενοι σε προηγούμενες ερευνητικές εργασίες, ο αυξητικός παράγοντας TGF-beta1 φαινόταν να είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους στη γήρανση. Αυτή η μία πρωτεΐνη, όταν απορρυθμιστεί, προκαλεί τη γήρανση πολλών βλαστικών κυττάρων σε διαφορετικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, το πάγκρεας, η καρδιά και οι μύες» πρόσθεσε η ίδια.
«Αυτή είναι η πρώτη επίδειξη, ότι μπορούμε να βρούμε ένα φάρμακο το οποίο θα κάνει το TGF-beta1 να συμπεριφέρεται σα να είναι νεότερο, και κατά συνέπεια θα αναζωογονεί πολλαπλά οργανικά συστήματα».
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Oncotarget.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου