Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Μίλτος Κύρκος (Eυρωβουλευτής ΠΟΤΑΜΙΟΥ) - Προτάσεις για τον πολιτιστικό τουρισμό (ΦΩΤΟ)








logo_SD_red_solo

Δελτίο Τύπου
Βρυξέλλες, 17 Απριλίου 2015

Μίλτος Κύρκος - Προτάσεις για τον πολιτιστικό τουρισμό
Τις προτάσεις του για τον πολιτιστικό τουρισμό παρουσίασε σε 40 εκπροσώπους του δικτύου Europa Nostra ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού και μέλος της Ομάδας Δράσης για τον Τουρισμό (Tourism Task Force) του ΕΚ, Μ Κύρκος, ως εισηγητής της γνωμοδότησης «Προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης», η οποία διερευνά τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τα διακυβεύματα που δημιουργούνται από τις συνέργιες μεταξύ του πολιτισμού και του τουρισμού.  
Η Europa Nostra  αποτελεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που καλύπτει σχεδόν 50 χώρες, αποτελείται από πάνω από 250 οργανισμούς-μέλη (ενώσεις και ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς, με συνολικό αριθμό μελών πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους), 150 συνδεδεμένους οργανισμούς (κυβερνητικούς φορείς, τοπικές αρχές και επιχειρήσεις) καθώς επίσης και 1500 μεμονωμένα μέλη που υποστηρίζουν άμεσα την αποστολή του.
Η Ευρώπη είναι ο σημαντικότερος πολιτιστικός τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Ο πολιτιστικός τουρισμός αντιπροσωπεύει το 40% περίπου του ευρωπαϊκού τουρισμού. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης (που περιλαμβάνει μουσεία, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικές πόλεις, βιομηχανικές περιοχές, μουσική και γαστρονομία) μέσα από την αυθεντικότητα και την πολυμορφία της αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της στον τομέα του τουρισμού και αναπόσπαστο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί, ούτως ώστε να παραμείνει η Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της παρέμβασης του κ Κύρκου:
"Ο πολιτιστικός τουρισμός, που είναι μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού,  συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και στη μείωση του εποχικού και γεωγραφικού συγκεντρωτισμού του προσφερόμενου προϊόντος. Δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Υπάρχει μεγάλο δυναμικό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ενεργοποιούνται στο χώρο αυτό και που αποτελούν το 95% των επιχειρήσεων του τομέα και συμβάλλουν στη διατήρηση, την προστασία και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Κλειδί για την επιτυχία και την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τομέα του τουρισμού είναι φυσικά η ποιότητα των υπηρεσιών και οι υψηλού επιπέδου επαγγελματικές δεξιότητες. Η Επιτροπή θα πρέπει να διευκολύνει την πληροφόρηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εν γένει ενδιαφερομένων για τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ που σχετίζονται με τον πολιτιστικό τουρισμό.
Ο αποτελεσματικός σχεδιασμός και η διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης προϋποθέτει τη σύμπλευση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, με τους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργικότητας, τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες, τα δίκτυα των τουριστικών πρακτόρων. Ζητούμε από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να δρομολογήσουν έναν  πανευρωπαϊκό διάλογο μεταξύ τους, και να στηρίξουν τις συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και των συναφών ΜΚΟ. Σημαντικό ρόλο για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση ολοκληρωμένων πολιτιστικών τουριστικών προϊόντων έχουν οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί επίσης μια ισχυρή κινητήρια δύναμη για την τοπική ανάπτυξη. Χωρίς να αμφισβητείται η σημασία του αστικού τουρισμού, πολιτισμό προσφέρουν και οι αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές με τη λαϊκή τέχνη και τη βιοτεχνία, τη λαογραφία, τα χειροποίητα, τις γαστρονομικές παραδόσεις, τα τοπικά προϊόντα και φεστιβάλ, το άθικτο φυσικό περιβάλλον. Για να ενισχύσουμε την ελκυστικότητα των μικρότερων και των απομακρυσμένων αυτών τουριστικών προορισμών και να αναδειχτεί ο πλούτος τους είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τις πολυτροπικές διασυνδέσεις.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η διαπεριφερειακή και διασυνοριακή ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων. Τα διεθνικά πολιτιστικά τουριστικά προϊόντα αντικατοπτρίζουν τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Παράδειγμα διακρατικών πανευρωπαϊκών θεματικών για τον τουρισμό που βασίζεται στην κοινή πολιτιστική ταυτότητα αποτελούν φυσικά οι Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Διαδρομές, τις οποίες προωθεί η Επιτροπή σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν ξεχνούμε τις ήδη πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που αξιοποιούν την κοινή κληρονομιά της Ευρώπης και αυξάνουν την προβολή τους με ιδιαίτερο αντίκτυπο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, όπως οι Ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, το δίκτυο «Natura 2000», το Σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Βραβείο της ΕΕ για την Πολιτιστική Κληρονομιά, το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η διασφάλιση της συνέργιας τουρισμού και πολιτισμού θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στόχο της ΕΕ.  Οι πολιτικές, όμως, για τη σωστή και οικονομική σύζευξη πολιτισμού και τουρισμού θα πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό στην ηθική και συμβολική αξία των πολιτιστικών μνημείων και στην προστασία και διατήρηση του πολιτιστικού μνημείου, του περιβάλλοντος τοπίου, της τοπικής κουλτούρας. Είναι ζωτικής σημασίας οι πολιτικές για τον τουρισμό να βασίζονται στον βιώσιμο, υπεύθυνο και ποιοτικό τουρισμό, που μπορεί να ανταποκριθεί στις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις των διαρθρωτικών αλλαγών και τον μαζικό τουρισμό και να διασφαλίζει την αυθεντικότητα και την πολυμορφία των τοπικών πολιτισμών."




Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κασίδης, Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more