Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τις ρυθμίσεις




Άρθρο του Χρήστου Δημητριάδη



 Ελλάδα 2015. Τίποτα δεν είναι όπως πριν. Ακόμη και ο καιρός παίζει τα παιχνίδια του αναγκάζοντας μας εδώ στα βόρεια να χρησιμοποιούμε ακόμη την θέρμανση. Μαζί με τον καιρό έχει παγώσει για τα καλά και η αγορά. Η περιβόητη ραχοκοκαλιά της πάλαι ποτέ δυνατής Ελληνικής οικονομίας προσπαθεί να μαζέψει τα αποκαΐδια της από την μνημονιακή λαίλαπα που κατακαίει τους μικρομεσαίους.  
 Σε αυτό το σαθρό κλίμα η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δίνει την δυνατότητα στους πολίτες και στους επιχειρηματίες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με τις λεγόμενες 100 δόσεις.  Το ζήτημα με όλες αυτές τις ρυθμίσεις είναι ότι συσσωρευμένες αποτελούν ένα μεγάλο μηνιαίο ποσό δόσεων συνεπικουρούμενο με τα τρέχοντα έξοδα. Άρα είναι μαθηματικό βέβαιο πως κάποια στιγμή αργά η γρήγορα θα αναγκαστεί ο επιχειρηματίας να μην πληρώσει και να χάσει τα ευεργετήματα που υπάρχουν σήμερα. 
 Η λύση θα ήταν σαφώς για ένα διάστημα 2 η 3 ετών ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να διαθέτει την επιλογή να ρυθμίσει κάποια χρέη (π.χ. εφορία) και να κεφαλαιοποιήσει κάποια άλλα (π.χ. ΙΚΑ) για να έχει χαμηλές δόσεις.  Άλλη λύση θα ήταν οι δόσεις που θα πρέπει να δώσει να μην σχετίζονται με τις 100 δόσεις αλλά να προσδιορίζονται από την φορολογική του δήλωση. Δηλαδή με βάση τις δηλώσεις του να κρίνεται πως το σύνολο των δόσεων του δεν θα ξεπερνούν το 50% των εισοδημάτων του. Παράδειγμα ένας επιχειρηματίας που χρωστά 30.000 ευρώ στην εφορία, 10.000 ευρώ στο ΙΚΑ και 15.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ αν πάει στις 100 δόσεις θα πληρώνει το μήνα περίπου 580 ευρώ χωρίς τα τρέχοντα. Αν αυτός ο επιχειρηματίας κερδίζει 10.000 ευρώ καθαρά το χρόνο θα πρέπει να δίνει 6.960 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Άρα η φιλοσοφία του νόμου είναι άδικη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου.  Η οικονομία είναι πολλές φορές πιο απλή από ότι φαίνεται. 
Άρα θα πρέπει η Κυβέρνηση να δει με σοβαρότητα το πρόβλημα και να επανέλθει με μια νέα δίκαιη και αξιοκρατική ρύθμιση έτσι ώστε να είναι ο πυλώνας επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Οι αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται με βάση τον διάλογο και τα ακούσματα των φορέων και των επιχειρήσεων και ότι των θέλω εξωθεσμικών παραγόντων.  Δείτε παρακάτω τις προϋποθέσεις για ρύθμιση στον ΟΑΕΕ καθώς η προθεσμία λήγει τέλη Απριλίου: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more