Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Σκανδαλολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αποζημιώσεις των αγροτών στην Πέλλα;





Ρεπορτάζ: Χρήστος Δημητριάδης*, Αλεξάνδρα Μπαλ**


Η Πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ζήνα κατήγγειλε μέσω της εκπομπής ΜΕ ΑΠΟΨΗ που προβάλλεται από την Πέλλα τηλεόραση ότι οι επιδοτήσεις που έλαβαν οι αγρότες και ειδικότερα οι ροδακινοπαραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία το 2014 ήταν παράνομες και ότι για την πράξη αυτή ευθύνεται ο τέως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Γ. Καρασμάνης. Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Ζήνα υποστήριξε πως ενώ τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να προέρχονται κανονικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κύριος Καρασμάνης χρησιμοποίησε το όνομα της ενώ στην πραγματικότητα τα έλαβε από τον ελληνικό δημόσιο προϋπολογισμό . Μία πράξη που θέτει σε κίνδυνο το υπόλοιπο των επιδοτήσεων (δηλαδή τα 180 ευρώ ανά στρέμμα) μιας και η ΕΕ υπάρχει ενδεχόμενο να θέσει κυρώσεις.  Στην συνέχεια, εξήγησε πως ,το γεγονός αυτό το διετέλεσε εν γνώσει του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και Υπουργού Οικονομικών κυρίου Χαρδούβελη προκειμένου να το εκμεταλλευτούν ως μία προεκλογική καμπάνια και να πάρουν περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές  εκλογές.  Τέλος, η κυρία Ζήνα τόνισε πως αν δεν χρησιμοποιούσε παράνομα το όνομα της ΕΕ οι αγρότες θα είχαν πληρωθεί εξ ολοκλήρου.
Φαίνεται πως ο πρώην Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης έπραξε το καθήκον του για τα χρήματα από τις αποζημιώσεις
Από την άλλη πλευρά, ο  κύριος Νίκος Φώτος Υπεύθυνος Οργανωτικού ΝΔ της Βορείου Ελλάδος που ήταν παρών στην εκπομπή υποστήριξε πως οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών τα χρειαζόντουσαν αλλά πολύ περισσότερο τα διακαιόντουσαν τα χρήματα αυτά  για αυτό και η προηγούμενη κυβέρνηση τους  βοήθησε. Μάλιστα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως ασχολείται με τις μισθολογικές αυξήσεις των υπαλλήλων της ΔΕΗ αντί να βοηθήσει τους αγρότες. Κάτι βέβαια που η πρώην υποψήφια Βουλευτής και πρώτη επιλαχούσα δεν δέχτηκε πως ισχύει.
Επικριτική φάνηκε η Κατερίνα Ζήνα πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε σκάνδαλο τις αποζημιώσεις από τα ροδάκινα
Σύμφωνα πάντως με σχετικές ανακοινώσεις του πρώην Υπουργού  και νυν Βουλευτή  Γεώργιου Καρασμάνη εις το παρελθόν o ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει όλες τις νόμιμες ενέργειες και είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση που επικρατούσε στον πρωτογενή τομέα για αυτό και το αίτημα του αυτό έχει γίνει ενθέρμως αποδεκτό από τον αρμόδιο Επίτροπο και ήταν πλέον θέμα άσκησης πίεσης προκειμένου να λάβουν οι δικαιούχοι τις επιδοτήσεις τους. Μάλιστα, ο τέως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε διεκδικήσει 60 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 33 εκ ήδη οι αγρότες τα έχουν λάβει.  Σε δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης είχε  επισημάνει  πως, «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ικανοποιεί πλήρως το βασικότερο αίτημα των Ελλήνων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν από ένα αίτιο, για το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονταν».
Το μείζον ζήτημα βέβαια είναι τώρα αν όντως η απόφαση αυτή τελέστηκε από την ΕΕ ή πράγματι οι ισχυρισμοί της κυρίας Ζήνας είναι αληθινοί και ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης έλαβε τα χρήματα αυτά από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.
Οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά. Καταρχήν η άποψη ότι οι επιδοτήσεις των αγροτών είναι παράνομες αποτελεί κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ή ήταν προσωπική άποψη της κας Κατερίνας Ζήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τα χρήματα δόθηκαν με παρανομία; Σύμφωνα με πληροφορίες μας και κατά τα φαινόμενα ο πρώην Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης είχε καταφέρει να πάρει έγκριση για την κατανομή των χρημάτων τα οποία ήταν περίπου 33 εκατομμύρια από τα συνολικά 60 εκατομμύρια ευρώ που ζήτησε η Ελλάδα. Τα υπόλοιπα χρήματα αποτελούν την επόμενη δόση δηλαδή άλλα 180 ευρώ ανά στρέμμα. Ένα άλλο ζήτημα που έχει ανακύψει είναι οι διορθώσεις που έκαναν αρκετοί αγρότες της Πέλλας στις δηλώσεις ΟΣΔΕ καθώς είχαν δηλώσει κατά λάθος ενήλικα δέντρα ως ανήλικα με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται χρήματα. Αυτοί υπολογίζεται ότι είναι γύρω στους 300 και θα πρέπει η πολιτεία άμεσα να τους καταβάλει τις αποζημιώσεις γιατί έχουν πληγεί. Ένας ακόμη μύθος που καταρρίπτεται είναι αυτός η Πέλλα πήρε τα περισσότερα χρήματα και από την Ημαθία. Αυτό σαφώς έγινε αλλά νωρίτερα οι αγρότες της Ημαθίας είχαν εκμεταλλευτεί άλλο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διανομή φρούτων στα σχολεία και σε άλλες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να πάρουν και από εκεί χρήματα.  

* Ο Χρήστος Δημητριάδης είναι δημοσιογράφος, εκδότης των εφημερίδων Νέοι Ορίζοντες και Θέμα της Χαλκιδικής και διευθυντής ενημέρωσης του τηλεοπτικού σταθμού Πέλλα τηλεόραση

** Η Αλεξάνδρα Μπαλ είναι δημοσιογράφος και παρουσίαστρια του τηλεοπτικού σταθμού Πέλλα τηλεόραση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more