Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη

Ταρακουνήθηκε ολόκληρη η Κρήτη από ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης, 30 χλμ νότια της Κάσου, σημειώθηκε σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 21.07.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος τα 10 χλμ,  και έγινε περισσότερο αισθητός στον Άγιο Νικόλαο και στο Ηράκλειο.
Από την ώρα που σημειώθηκε η σεισμική δόνηση των 6,2 Ρίχτερ, ακολούθησαν οκτώ μεγάλοι μετασεισμοί, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν έντασης έως και 4,9 Ρίχτερ.
Ιδιαιτέρως αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου έγινε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα το βράδυ.
Κυρίως ταρακουνήθηκαν τα νησιά Κάρπαθος και Κάσος που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, αρκετοί κάτοικοι των οποίων βγήκαν στους δρόμους.
Λιγότερo αισθητή έγινε στη Ρόδο και τα άλλα νησιά. Σε κανένα πάντως νησί δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, όπως τονίστηκε και από τον έπαρχο Καρπάθου και Κάσου Γιάννη Μηνατσή.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Κάλυμνο όπως και στα υπόλοιπα νησιά του βορείου συγκροτήματος της Δωδεκανήσου.
Λέκκας: Τα δυσκολότερα πέρασαν
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε πάντως, με δηλώσεις του στη ΝΕΡΙΤ, ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τονίζοντας, πως επιβάλλεται οι κάτοικοι να παραμείνουν ψύχραιμοι και πρόσθεσε πως τα δυσκολότερα πέρασαν. Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες δεν φαίνεται να υπάρχουν υλικές ζημιές όπως είπε ο κ. Λέκκας.
Στο συγκεκριμένο σεισμικό τόξο τέτοιου μεγέθους σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο ενώ όπως όλα δείχνουν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Πάντως ο καθηγητής τόνισε πως αναμένεται "πλούσια μετασεισμική ακολουθία".
Παραδέχθηκε δε, πως το εστιακό βάθος ήταν πράγματι μικρό ενώ τόνισε πως διήρκησε και σχετικά αρκετή ώρα περί τα 10 δευτερόλεπτα.


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more