Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Εύα Καϊλή στο meapopsi.gr: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε να έχουμε και την τρόικα και το πρόγραμμα και να μην έχουμε τα λεφτά!»


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η Eυρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ Εύα Καϊλή για την εβδομαδιαία εφημερίδα «Θέμα» της Χαλκιδικής κατά την διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο που διεξήχθη από τις 09 έως τις 12 Μαρτίου. Παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξη:


1.    Γιατί αρνηθήκατε την πρόταση να κατεβείτε υποψήφια Περιφερειάρχης και επιλέξατε τελικά να κατεβείτε υποψήφια ευρωβουλευτής με την Ελιά;

Με πάτε πολύ πίσω. Θα σας πω ότι η εθνική προσπάθεια που έκανε η ΕΛΙΑ και η προσπάθεια να προσθέσει στο σκηνικό και άλλες δυνάμεις στην σοσιαλδημοκρατία με φάνηκε εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα. Οπότε, για μένα ήταν προφανώς μια πρόκληση. Από εκεί και πέρα, για την Περιφέρεια ήταν και δυστυχώς τελευταία στιγμή αλλά υπήρχαν και άλλες προτάσεις στο τραπέζι από τους συναδέλφους μου.  Επομένως, όλα για καλό γίνονται και νομίζω ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερα όντας εδώ.

2.    Από τον Ιούλιο είστε μια εκ των Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Ποια η «γεύση» που σας έχει αφήσει η μέχρι σήμερα εμπειρία σας στις Βρυξέλλες;

Η εμπειρία είναι ότι αν μη τι άλλο έχει αρχίσει και γίνεται πιο πολιτική η Ευρώπη, άρα, αρχίζει να στηρίζει την κάθε χώρα ξεχωριστά και να βρει τρόπους για να υπάρχει και αλληλεγγύη καθώς η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης βρήκε  πολλές χώρες «ξεκρέμαστες» και δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιδράσουμε. Οπότε, σε μια ενδιαφέρουσα τέτοια περίοδο, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε παρόντες και να προσθέσουμε και την εμπειρία μας, την δύσκολη εμπειρία που είχαμε τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Άρα, νομίζω πως το αποτέλεσμα θα είναι μια καλύτερη Ευρώπη.




3.    Αξίζει να σημειωθεί κα. Καϊλή ότι επιδεικνύετε έντονη δράση στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς διαθέτετε πολύ δύσκολα χαρτοφυλάκια αλλά επίσης πραγματοποιείτε συχνές συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους. Η τελευταία σας συνάντηση ήταν πριν από μια εβδομάδα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς. Ποιος ο λόγος της συνάντησης σας και για ποια θέματα συζητήσατε;

Θα σας πω ότι αυτό που δεν θα αποφύγουμε, αυτά που λέμε και δημόσια φυσικά πέρα από τις συναντήσεις που γίνονται κατά καιρούς με συγκεκριμένο θέμα, το βασικότερο που κυριαρχεί είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και η ανησυχία που υπάρχει. Οπότε νομίζω ότι και εκείνοι θέλουν πληροφόρηση, θέλουν να δουν τις οπτικές γωνίες όλων των κομμάτων αλλά και το αντίστροφο. Εμείς κάναμε μια προσπάθεια να στηριχθεί η χώρα μας, όσο αυτό είναι δυνατό, από όσο το δυνατό περισσότερους. Αυτό λοιπόν είναι συνεχές και δεν μπορεί κανείς να καθησυχάζει όσο βρισκόμαστε σε μια ασταθή πολιτική περίοδο και όσο τους ξαφνιάζουμε, όχι ευχάριστα δυστυχώς.

4.    Στην ομάδα που συνεχίζετε να  συμμετέχετε εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, την Σοσιαλιστική Ομάδα, υπάρχουν ακόμη 2 έλληνες ευρωβουλευτές, ο κ. Κύρκος και ο κ. Γραμματικάκης από το ΠΟΤΑΜΙ. Πόση συνεργασία υπάρχει μεταξύ σας και αν φαίνονται οι διαφορές που τυχόν έχετε;

Θα σας πω ότι εδώ κυρίως εκείνοι που πιστεύουμε στην Ε.Ε., εδώ δουλεύουμε μαζί ως Έλληνες, άρα βρίσκουμε μόνο αυτά που μας ενώνουν. Θα έλεγα ότι είναι πολύ μικρές οι διαφορές που υπάρχουν γιατί εδώ δεν έχεις την πολυτέλεια να διαφοροποιείσαι στα τόσο σημαντικά θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα. Επομένως, θα σας έλεγα ότι είναι εξαιρετική η συνεργασία και είναι και προσωπικοί φίλοι μεταξύ τους οι περισσότεροι εκ των ευρωβουλευτών και αυτό το θεωρώ και πολύ υγειές. Μερικές φορές, με το να συνεργάζεσαι με τους συναδέλφους μπορεί να παρεξηγείται. Νομίζω ότι είμαστε σε μια εποχή όπου πρέπει να βρίσκουμε τι μας ενώνει και να προσπαθούμε να συγκεράσουμε διαφορετικές απόψεις σε μία πολιτική που θα είναι για το καλό όλων.

5.    Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, μήπως δεν έφταιγε μόνο η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα λάθη δεκαετιών που οδήγησαν την παράταξη σε διάλυση;

Το άθροισμα των ευθυνών είναι αυτό που έφερε το αποτέλεσμα αυτό αλλά, όπως είπατε, είναι δεκαετίες λαθών κάτι που συνέβη και με την Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί αυτήν την τελευταία ήττα καθώς όχι μόνο υπέστη μια διάσπαση με το που προκηρύχτηκαν οι εκλογές, άρα δεν υπήρχε χρόνος ούτε να αφομοιωθεί ούτε να αναλυθεί το γιατί συνέβη. Ήταν ότι ο κόσμος  γύρισε την πλάτη στις νοοτροπίες που θέλουν τις προσωπικές στρατηγικές να υπερισχύουν. Το δεύτερο κομμάτι που ήταν πολύ σημαντικό ήταν ότι επιλέξαμε τον δρόμο της αλήθειας που απέναντι στον λαϊκισμό, δυστυχώς ακόμη και στα δύσκολα φαίνεται να χάνει. Νομίζω, όμως, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό τουλάχιστον να γίνει το πρώτο βήμα για να μάθουμε να λέμε την αλήθεια, ακόμη κι αν δεν είμαστε αρεστοί. Ίσως φανεί ότι είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα να είμαστε χρήσιμοι. Εύχομαι να μην το μάθουμε με το δυσάρεστο τρόπο και εύχομαι να έχουμε κάνει εμείς λάθη και να αποδειχθεί ότι η διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει αλλιώς. Μέχρι τώρα, φαίνεται ότι υπεστήκαμε πολύ σκληρή αντιπολίτευση, κατηγορηθήκαμε με πολύ βαριές εκφράσεις για κάτι που βλέπετε ότι είναι δυστυχώς ο τρόπος να επανέλθει κανείς στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα λέει ότι πρέπει να συνεργάζεσαι με πολλές δυνάμεις και δεν μπορείς να κάνεις αυτό που θα ήθελες.



6.    Πώς κρίνετε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος;

Εξαιρετικά ανησυχητική, και επιτρέψτε με να πω ότι εδώ το κλίμα που υπάρχει ενώ ήταν συμπάθειας και είχαμε προσπαθήσει να σχηματίσουμε μια συμμαχία, ειδικά με τις χώρες του Νότου που έχουν περάσει τις ίδιες δυσκολίες με την χώρα μας, κάθε μέρα βλέπουμε να αποδομείται αυτή η προσπάθεια και να είμαστε ένα βήμα πίσω και συνεχώς να οδεύουμε σε οικονομική ασφυξία. Επομένως, τα πράγματα για μένα είναι πολύ σοβαρά και απαιτείται εθνική προσπάθεια και συνεννόηση και ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κρατήσει την αντι-μνημονιακή ρητορική δήθεν με τους ΑΝΕΛ, να επανέλθουν στην πραγματικότητα καθώς ήδη έχουν υπαναχωρήσει σε όλα όσα είχαν δεσμευθεί προεκλογικά. Την Τετάρτη έρχεται η τρόικα, ήρθε το πρόγραμμα. Με λίγα λόγια κατάφεραν να έχουμε και την τρόικα και το πρόγραμμα και να μην έχουμε τα λεφτά!

7.    Πριν από μια εβδομάδα η  Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι αποκάλεσε σε συνέντευξη Τύπου την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, «Μακεδονία». Ποια ήταν η αντίδρασή σας και αν ανάλογα με εσάς αντέδρασαν και ξένοι ευρωβουλευτές για το σοβαρό αυτό λάθος της κας. Μογκερίνι;

Είναι λάθος, διότι η Ε.Ε. δεν έχει αναγνωρίσει αυτήν την ονομασία για τα Σκόπια. Θα σας έλεγα ότι ήταν πολύ έντονη η αντίδρασή μας και καλέσαμε την κα. Μογκερίνι να διορθώσει και το λάθος ή και αυτή την ατυχία. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τα ευρωπαϊκά όργανα τα οποία δεν αναγνωρίζουν αυτόν τον όρο. Άρα, από την στιγμή που η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει και σεβασμός στις δικές μας θέσεις. Το σημαντικό για μένα είναι να περάσει το μήνυμα ότι δεν μπορεί οι Μακεδόνες να πρέπει να έχουν επιθετικό προορισμό. Για μένα δεν μπορώ να διευκρινίζω από ποια Μακεδονία είμαι, πρέπει να γίνει κατανοητό. Είναι μια μάχη συνεχής, μακροχρόνια και εύχομαι κάποια στιγμή να λυθεί γιατί κινδυνεύουμε να ακολουθούμε τις εξελίξεις και να βρεθούμε στην δύσκολη θέση να έχει γίνει νοοτροπία και να έχει μεγαλώσει μια γενιά, όχι μόνο στα Σκόπια αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, μην αντιλαμβανόμενοι το γιατί συνεχίζεται και δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα με τεράστια φυσικά ευθύνη των Σκοπίων.


Αποστολή στο Στρασβούργο-Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κασίδης, Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more