Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ Πέφτουν οι μάσκες για τη μεγάλη κομπίνα














Στοιχεία-φωτιά για το πάρτι που στήθηκε με τις προμήθειες στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου Έδεσσας, με βασικό πρωταγωνιστή πρώην διευθυντή, περιλαμβάνονται σε πόρισμα του ΣΔΟΕ ύστερα από έρευνα που παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος.
 Του Κώστα Καντούρη
ckantouris@yahoo.gr

Ο γιατρός, που έχει τεθεί σε αργία, εμφανίζεται να εισπράττει ποσά από φαρμακευτικές εταιρείες, παράλληλα να πραγματοποιεί συναλλαγές με off shore εταιρεία, ενώ συγγενείς του εμφανίζονται σε έναν κύκλο αγοραπωλησιών ακινήτων. Η έρευνα κατέληξε ότι υπάρχουν στοιχεία για να κατηγορηθεί για κακουργηματική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις και η δικογραφία διαβιβάστηκε, λόγω αρμοδιότητας, στην Εισαγγελία Έδεσσας.
Η υπόθεση των προμηθειών στην ορθοπεδική κλινική του συγκεκριμένου νοσοκομείου είχε αποκαλυφτεί με δημοσιεύματα της “Μ” και της “Θ”, όμως εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο της… έρευνας των δικαστικών αρχών από το 2006. Σύμφωνα με το πόρισμα αυτής της προκαταρκτικής εξέτασης που ζήτησε ο εισαγγελέας διαφθοράς και τα αποτελέσματά της υποβλήθηκαν μόλις στα τέλη του περασμένου μήνα, έχουν σχηματιστεί τρεις ξεχωριστές δικογραφίες και για καμία απ’ αυτές η υπόθεση δεν οδηγήθηκε σε δίκη. Επιθεωρητές, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί και αποκάλυψαν τον χορό της μίζας που είχε στηθεί στην Πέλλα, είχαν καταγγείλει παρεμβάσεις από την ηγεσία του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας σε μία συνολική επιχείρηση κουκουλώματος, με την εμπλοκή και πολιτικών προσώπων της περιοχής. Οι ίδιοι μάλιστα βρέθηκαν κατηγορούμενοι για… καθυστέρηση, επειδή κατέθεταν το πόρισμά τους για όσα συνέβησαν αλλά με διάφορα προσκόμματα οι αρμόδιοι δεν το παραλάμβαναν. Τελικά, δικαστήριο της Θεσσαλονίκης τούς έκρινε αθώους, ζητώντας να γίνει επιπλέον έρευνα για παρεμβάσεις.
Η τελευταία παρέμβαση του εισαγγελέα διαφθοράς για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος ξεκίνησε με αφορμή καταγγελία πρώην συζύγου γιατρού, η οποία υποστηρίζει πως οι έρευνες για τις μίζες συγκαλύφτηκαν με “άνωθεν παρεμβάσεις” και προσκόμισε στοιχεία με χειρόγραφες σημειώσεις για το πάρτι των παράνομων συναλλαγών της κλινικής. Προηγήθηκε επίσης, τον Δεκέμβριο του 2011, ανώνυμη καταγγελία στην οικονομική αστυνομία, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός εμφάνιζε ετήσια εισοδήματα 30.000 ευρώ, όμως αγόρασε εξοχικό σε τουριστική περιοχή αξίας 350.000 ευρώ και ήταν αφανής μέτοχος ξενοδοχειακής μονάδας αξίας 950.000 ευρώ. Ο ανώνυμος καταγγέλλων είχε υποστηρίξει επίσης πως πουλούσε μεταχειρισμένα ιατρικά εργαλεία του νοσοκομείου στην Αλβανία. Σήμερα διερευνάται εάν έχει επαγγελματική σχέση με κλινική της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από το ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην διευθυντή στο διάστημα από το 2005 έως το 2011, βρέθηκε διαφορά στις καταθέσεις του ύψους 912.000 ευρώ. Μάλιστα, οι “ράμπο” του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρεται στο πόρισμά τους, ταυτοποίησαν ορισμένες από τις καταθέσεις που προήλθαν από εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες εμπορεύονται ορθοπεδικά είδη και προμήθευαν την κλινική του νοσοκομείου. Τα στοιχεία αυτά είχαν σταλεί στην Εισαγγελία Έδεσσας και η παραγγελία που δόθηκε αφορούσε το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Η off shore
Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Έδεσσας και λόγω συνάφειας της τελευταίας δικογραφίας για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, αποκαλύπτεται όλη η πορεία των συναλλαγών του γιατρού, άμεσων συγγενών του και άλλων προσώπων του στενού περιβάλλοντός του. Αγοραπωλησίες ακινήτων μεταξύ τοπικών εταιρειών και δύο off shore, για τις οποίες γεννώνται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο κτήσης της περιουσίας τους, αναφέρονται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ.
Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές εντόπισαν ότι από το 2008 ο γιατρός πούλησε ακίνητα ιδιοκτησίας του σε off shore στην Κύπρο, ιδιοκτησίας στενού συγγενή του. Η ίδια εξωχώρια εταιρεία αγόρασε στην ίδια περιοχή της Πέλλας μία μεζονέτα το 2009. Το ακίνητο αυτό φαίνεται στη συνέχεια πως μισθώνεται από άλλο πρόσωπο, επίσης του στενού περιβάλλοντος του γιατρού, που είναι σε διοικητικό συμβούλιο τουριστικής εταιρείας στην Ελλάδα και μέτοχοι είναι οι ίδιοι συγγενείς του γιατρού. Η ίδια off shore αγοράζει και άλλο ακίνητο στην περιοχή το 2010, ενώ έναν χρόνο μετά οι συγγενείς μέτοχοι μεταβίβασαν τις μετοχές τους σε άλλη off shore. Το τελευταίο ακίνητο μισθώνεται από την πρώτη off shore στην τουριστική εταιρεία.
Στο μικροσκόπιο μπήκαν ακόμη κοινός τραπεζικός λογαριασμός που είχε ο γιατρός με πρόσωπο του στενού του περιβάλλοντος που είχε εμπλοκή με τις αγοραπωλησίες, αλλά και τις αγορές από τον ίδιο ενός διαμερίσματος και ενός χωραφιού.

Διαφθορά: Το πόρισμα που έκαιγε και έμενε στα συρτάρια
Η υπόθεση της διαφθοράς στο νοσοκομείο Έδεσσας αποκαλύφθηκε το 2006, όταν ο τοπικός ελεγκτής του ΙΚΑ διαπίστωσε ότι στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου γίνονταν παράλογα υπέρογκες δαπάνες, αρνούμενος να τις εγκρίνει, όπως είχαν αναδείξει με δημοσιεύματά τους η “Μ” και η “Θ”. Αμέσως μετά ο τότε διοικητής του νοσοκομείου Ιορδάνης Παπαδόπουλος ζήτησε και έγινε έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι συνέταξαν ένα πόρισμα-φωτιά. Κατόπιν αυτού, ο κ. Παπαδόπουλος απομακρύνθηκε από τη θέση του! Ακολούθησε πολύμηνη αδράνεια, μετά την οποία το ΣΕΥΥΠ έστειλε δύο επιθεωρητές, οι οποίοι, αφού διεξήγαγαν έλεγχο επί σχεδόν διετία, αντί να καταλήξουν σε κάποιο χειροπιαστό συμπέρασμα πρότειναν να συσταθεί… επιτροπή για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
Το γεγονός εξόργισε τον Χρήστο Ζηλίδη, τότε διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία υπάγεται το νοσοκομείο, ο οποίος ζήτησε να γίνει ουσιαστικός έλεγχος. Κατόπιν αυτού, ο επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ έδωσε εντολή σε δύο επιθεωρητές να διεξαγάγουν τον έλεγχο. Αυτό πράγματι έγινε και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, στο δίμηνο Απρίλιος - Μάιος του 2011. Λίγες ημέρες μετά, στις αρχές Ιουνίου 2011, οι δύο επιθεωρητές είχαν ήδη ετοιμάσει την πολυσέλιδη πορισματική έκθεσή τους με ζημία 2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το πόρισμα ουδείς από το ΣΕΥΥΠ δέχθηκε να παραλάβει. Εν συνεχεία διατάχθηκε και τρίτη έρευνα, η οποία μείωνε σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τη ζημία. Το πόρισμα που αποκάλυπτε τον χορό της μίζας ήταν σαν να μη συντάχθηκε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more