Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Θησαυρός 20 δις. ευρώ κρυμμένος στο υπέδαφος της Μακεδονίας και Θράκης




Λεφτά µπορεί να µην υπάρχουν στα ταµεία του κράτους, υπάρχει όµως χρυσός στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, τα αποτελέσµατα της έρευνας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΣΙΓΜΕ) επιβεβαιώνουν τελικά την ύπαρξη κοιτάσµατος χρυσού στο υπέδαφος του Αγκίστρου Σερρών καιχρυσού - χαλκού στην Ποντοκερασιά Κιλκίς που ξεπερνά τους 60 τόνους!

.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας – Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ και γενικό διευθυντή του ΙΓΜΕ κ. Παπαβασιλείου,  το  βεβαιωμένο αποθεματικό των αγγίζει τους  420 τόνους χρυσού που βρίσκονται στη Μακεδονία και τη Θράκη. «Αποτελεί κυρίαρχο οικονομικό στόχο και είναι θλιβερό το ό,τι δεν τον έχουμε αξιοποιήσει σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα σημεία που έχουν εντοπιστεί αξιόλογα κοιτάσματα χρυσού επιθερμικού τύπου, ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε στις περιοχές Πεύκα, Πασά Λόφου και Δημοσίου Μεταλλείου Κίρκης στις Σάππες, «όπου χρειάζεται περαιτέρω έρευνα», αλλά και σε περιοχές στο Κιλκίς και τις Σέρρες «οι οποίες βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος για τον εντοπισμό πολύτιμων μετάλλων και χαλκού».

Εκμετάλλευση

Ιδιαίτερα επικριτικός για τη μη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας εμφανίζεται και ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ Δημήτρης Πάνιας. «Όταν μια χώρα είναι στα όρια της χρεοκοπίας, είναι ανάγκη να παράγει αξία από τις δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως είναι ο ορυκτός πλούτος της, ο οποίος, όμως, θα πρέπει να εξορυχτεί για να πωληθεί», είπε ο καθηγητής.

Στο σημείο αυτό τάχθηκε υπέρ της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική, καθώς -όπως είπε- «αν εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα εκεί, θα υλοποιηθεί μία επένδυση 1,2 δισ. ευρώ, θα δημιουργηθούν 1.250 άμεσες θέσεις εργασίας σε μία εποχή που αναζητούμε μία – μία τις θέσεις, ενώ τα ετήσια μεικτά έσοδα θα είναι της τάξης των 450 εκατ. ευρώ ή συνολικά στα 11 δισ. ευρώ σε όλη τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου».


20 δισ. ευρώ, «κρύβει» το υπέδαφος της Μακεδονίας και της Θράκης. Αν μάλιστα στην εκτίμηση ενταχθούν και τα δυναμικά αποθέματα είτε σε υπάρχουσες, είτε σε νέες περιοχές κοιτασμολογικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα, το προαναφερόμενο ποσό είναι σε θέση να πολλαπλασιαστεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more