Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Shopping therapy μας διδάσκουν οι εκδρομές των σχολείων της χώρας μας

    Πολύ περισσότερο απέχουμε από την Αρχαία Ελλάδα απ’ ότι νομίζαμε, αφού έχουμε ξεχάσει τις σπουδαίες αρχές και συνήθειες των σοφών προγόνων μας και κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και την καλλιέργεια του ατόμου.


     Στο παραπάνω συμπέρασμα μας βοηθούν να οδηγηθούμε οι εκδρομές των σχολείων της χώρας μας, αφού δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια φροντίζουν οι εκδρομές τους να είναι χαμηλού επιπέδου. Φυσικά για μορφωτικό επίπεδο ούτε λόγος, αφού δε σου διδάσκει τίποτα μια εκδρομή σ’ ένα μεγάλο εμπορικό κατάστημα τρεις και τέσσερις φορές το χρόνο.

    Έτσι λοιπόν οι Έλληνες από την παιδική τους ηλικία «μπαίνουν στο τρυπάκι» του υπερκαταναλωτισμού και του shopping therapy. Ό,τι δουν στις τηλεοπτικές διαφημίσεις μετά την πλύση εγκεφάλου μπορούν πλέον μόνα τους να πάνε και να το ψωνίσουν σε μία σχολική εκδρομή. Μέσα από αυτό «σπάνε» και οι δεσμοί των παιδιών με τους γονείς και την οικογένειά τους.
  
    Βέβαια, για να δικαιολογηθεί μια εκδρομή στην οποία θα πρωτοστατεί η επίσκεψη σε εμπορικό κέντρο τα σχολεία φροντίζουν να εντάξουν στο πρόγραμμα της εκδρομής και μια επίσκεψη σ’ ένα μουσείο. Στο οποίο μουσείο ο ξεναγός μόνος του θα τα πει και μόνος του θα τ’ ακούσει, αφού οι μαθητές το μόνο που θα έχουν στο μυαλό τους θα είναι τα ψώνια που θα ακολουθήσουν ή που βρίσκονται ήδη μέσα στο λεωφορείο.

    Εν αντιθέσει, οι αρχαίοι ημών (ημών και όχι υμών) πρόγονοι πίστευαν πως η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων όξινε το πνεύμα των θεατών και τους καλλιεργούσε. Απόδειξη όλων αυτών αποτελούν τα θεωρικά, το εισιτήριο των φτωχών που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν και το πλήρωναν οι πιο ισχυροί οικονομικά. Επίσης, οι θεατρικές τελετές ήταν συχνό φαινόμενο, ενώ οι θεατές πήγαιναν στο θέατρο νωρίς το πρωί και έφευγαν το σούρουπο.

    Τα σχολεία θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά το θέμα αυτό, αφού τα αποτελέσματά του θα είναι ορατά σε λίγα έτη κι αν τώρα μιλάμε για χαμηλό πολιτισμικό  επίπεδο φανταστείτε τότε.




Κυριάκος Θεοδοσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more