Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΠΩΣ ΠΕΙΘΑΡΧΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟΥΣ;

            Θα ήταν σημαντικό για κάθε γονιό να γνωρίζει με ποιους τρόπους ο δάσκαλος καταφέρνει να πειθαρχήσει τα παιδιά, ώστε κι ο ίδιος να μπορεί να ακολουθεί σε κάποιες περιπτώσεις τα ίδια βήματα.
                Πρώτα απ’όλα, ο δάσκαλος κάνει ξεκάθαρους τους ρόλους του καθενός. Άλλο ρόλο έχει ο δάσκαλος και άλλο ρόλο το παιδί μέσα στην τάξη. Ακόμη, ένας δάσκαλος βάζει όρια που το παιδί πρέπει να γνωρίζει και να μην τα ξεπερνάει, ώστε να φέρεται όπως αρμόζει.
Ο δάσκαλος απασχολεί το παιδί με δημιουργικό τρόπο, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο γνωρίζει καλά ότι μπορεί να παραμείνει ήσυχο. Ο δάσκαλος γνωρίζει ότι η επιβράβευση είναι πολύ σημαντική για το παιδί, γι’αυτό και δε διστάζει να δείχνει κάθε στιγμή πόσο περήφανος νιώθει, όταν το παιδί οδηγείται στην επιτυχία ή όταν προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να καταφέρει κάτι. Παράλληλα, προσπαθεί συνεχώς  να είναι το σωστό πρότυπο για το παιδί, γιατί όπως είναι γνωστό το παιδί «αντιγράφει» ό,τι βλέπει. Τέλος, όταν ο δάσκαλος διαπιστώνει αρνητική συμπεριφορά δε μειώνει την προσωπικότητα του παιδιού, αλλά τονίζει τη λανθασμένη πράξη του παιδιού, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον κάτι παρόμοιο.
                Όλα αυτά όμως, δεν πρέπει να συντελούνται μόνο μέσα στη σχολική τάξη, αλλά και μέσα σε κάθε σπίτι, έτσι ώστε το παιδί να μεγαλώνει με υπακοή και αργότερα να λειτουργεί στη ζωή του οργανωμένα και όχι παρορμητικά.


Λένα Ανθάκη

Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more