Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΓΙΑΤΙ Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ "ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ"


Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της
συνέντευξης τύπου -μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής- πως ούτε τρόικα ούτε μνημόνιο υπάρχει πλέον και σημείωσε ότι κανείς ξένος ηγέτης δεν αναφέρθηκε στην τρόικα στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά το ζήτημα είναι πόσο αυτοί οι αφορισμοί εμπεριέχουν ουσία.
Οι Γερμανοί λένε ότι "Το Μνημόνιο θα συνεχιστεί όπως ήταν κατά 70% και το υπόλοιπο 30% θα αλλάξει απλά"
Το μνημόνιο θα αντικατασταθεί από ισοδύναμα μέτρα (ποια ισοδύναμα, άραγε;):
  • Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και
  • η νέα μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών και του ΕΚΑΣ,
  • η αλλαγή του πλαισίου για τη συνδικαλιστική δράση,
  • η αλλαγή στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων,
  • η διατήρηση των μη μισθολογικών επιδομάτων και
  • οι αλλαγές στον ΦΠΑ
Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, δε θα συμπεριληφθούν στη νέα συμφωνία.
Ειδικότερα για το ασφαλιστικό οι δανειστές ζητούσαν:
1. Για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-1975 και έχουν περισσότερα από 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά λιγότερα από 20, οι παροχές να συνδεθούν με τις εισφορές τους.
2. Να αυξηθούν τα ελάχιστα ένσημα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από 4.500 σε 6.000, ενώ για τους νεοεισερχόμενους στο ασφαλιστικό σύστημα, που γεννήθηκαν μετά την 1-1-1975, αυξάνονται σταδιακά.
3. Να καταργηθούν  τα ειδικά  όρια  ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από το 62ο ή το 67ο έτος ηλικίας), με καταληκτική ημερομηνία την 1-1-2019. Γι' αυτούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2019 προτείνεται αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 2 έτη, ενώ γι' αυτούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2020 προτείνεται αύξηση κατά 4 έτη. Οπως αναφέρεται, το μέτρο αφορά τα λεγόμενα ευγενή ταμεία, μητέρες ανηλίκων και βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Το ερώτημα είναι από τί θα αντικατασταθούν αυτά τα μέτρα...
Tα όσα διαδραματίστηκαν στο Euroworking group, πριν δύο ημέρες μέσα κι έξω από την αίθουσα συνεδρίασης, είναι χαρακτηριστικό όχι μόνο της έκτασης των πιέσεων από το εξωτερικό αλλά και της χρήσης μιντιακών εργαλείων (αναφερόμαστε στο δημοσίευμα των "FT" για το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που διαψεύστηκε από την κυβέρνηση) η οποία κάθε άλλο παρά πρέπει να υποτιμηθεί.
Οι μνημονιακοί δημοσιογράφοι εντός και εκτός Ελλάδος έχουν άφθονο χρήμα, το οποίο προέρχεται είτε από τράπεζες είτε από τα "μαύρα" ταμεία των κυβερνήσεων είτε ακόμα και από μυστικές υπηρεσίες  και είναι έτοιμοι να γράψουν και να αναπαράγουν ακόμα και τα πλέον τερατώδη δήθεν "γεγονότα" προκειμένου να φανούν χρήσιμοι στους χρηματοδότες τους.
Τα pay-roll και οι αργυρώνητοι δημοσιογράφοι δεν είναι ελληνική ανακάλυψη. Από την εποχή των γκάνγκστερ και του Αλ Καπόνε στις ΗΠΑ έγιναν της μόδας και μετά εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις περιοχές όπου ανθεί η "δημοκρατία των ΜΜΕ".
Από εκεί και πέρα ούτε το ελληνικό ούτε το ξένο συσσωρευμένο παγκόσμιο χρέος μπορεί να επιστραφεί. Η οικονομία απλά δεν μπορεί να δημιουργήσει τις αναγκαίες χρηματοοικονομικές ροές.
Μπορούμε να θυμηθούμε μια χαρακτηριστική φράση «Τα πιο επικίνδυνα πειράματα διεξάγονται πάνω στα λιγότερο πολύτιμα μέλη της ομάδας», όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά ο Α.Τσίπρας.
Είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να θέλει η ηγεσία της ΕΕ να χρησιμοποιήσει πάλι την Ελλάδα ως το «πειραματόζωο», πάνω στο οποίο θα δοκιμαστεί η αντοχή από τη λειτουργία των μηχανισμών στην περίπτωση διαγραφής δημόσιου χρέους.
Σε αυτό το εγχείρημα, τα χτυπήματα θα "πέσουν βροχή" πάνω στην Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ οι χώρες (αλλά και η Κομισιόν) θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία πάνω στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών μιας συναλλαγής, που νομοτελειακά θα χτυπήσει όλες τις χώρες του κόσμου.
Και το έργο της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα είναι να «πουλήσει» το πείραμα που γίνεται πάνω στη δική της χώρα όσο πιο ακριβά μπορεί.
Ο Α.Τσίπρας δεν πρέπει να αρκεστεί σε ημίμετρα και έναν απλό συμβιβασμό που θα έχει ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση του προβλήματος μέσα σε μερικούς μήνες ή ένα-δύο χρόνια. Γιατί τότε αυτοί που τον αποθεώνουν, θα ζητούν τη σταύρωσή του. Πρέπει να πάει μέχρι το τέλος.
Η έκθεση της USB, που προέβλεπε την συμφωνία, το πορέβλεπε και αυτό: Θα πρέπει να πετύχει μια ουσιαστική συμφωνία. Αλλιώς το πρόβλημα σε μεσοπρόθεσμο διάστημα θα επανεμφανιστεί και θα είναι ακόμα πιο πιεστικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more