Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Κοτόπουλο στην σούβλα για να γουστάρουμε!




Γράφει ο μάγειρας Τάσος Χατζηαργυρίου

Φαίνεται πως η χθεσινή μου συνταγή για την κρεατόσουπα αλλά και τα σχόλια τα οποία έκανα ερέθισαν κάποιους από τους αναγνώστες. Σε αυτό το σημείο οφείλω να αναφέρω ότι οι απόψεις αυτές είναι προσωπικές και όποιος θέλει τις υιοθετεί και όποιος δεν θέλει όχι. Ούτε τον πόλεμο θα παίξουμε μα ούτε και με εμφύλιο θα έχουμε. Η πάγια άποψη μου είναι ότι το φαί της Βουλγαρίας για εμένα που είμαι μάγειρας δεν τρώγεται.  Όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση. Το πρώτο Ελληνικό φαϊ που έφαγα μόλις επέστρεψα ήταν το κοτόπουλο στη σούβλα. Αυτό λοιπόν φίλοι έχει την τέχνη του και συνδυάζεται με τυροκαυτερή σπιτική, δηλαδή τυράκι, σκορδάκι, ελαιόλαδο και ψημένη καυτερή πιπεριά όπου την πατάμε με το πιρούνι.  Με πατάτα σπιτική τιγανισμένη και φυσικά μπίρα ακόμη και αν είναι Χειμώνας!
Λοιπόν πάρτε τα ακόλουθα υλικά:
1 μεγάλο κοτόπουλο
αλατοπίπερο
2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη και λίγη ξερή
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. λάδι

Ακολουθήστε τα ακόλουθα πιστά:
Πλένουμε το κοτόπουλο, το σκουπίζουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Πριν το περάσουμε στην σούβλα σηκώνουμε το δέρμα, και με τα χέρια μας, λαδωμένα,
το αλείφουμε με λίγο σκόρδο προσθέτοντας αλατοπίπερο. Ρίχνουμε στο εσωτερικό του
λίγο ακόμη αλατοπίπερο μαζί με 2 σκελίδες σκόρδο και 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη.

Περνάμε το κοτόπουλο στη σούβλα από το άνοιγμα του λαιμού του κοτόπουλου,
πάνω από το στέρνο και κατά μήκος κάτω από τη ραχοκοκαλιά, μέχρι να βγει λίγο
πάνω από την «ουρά» του κοτόπουλου, τοποθετώντας τα «πιρούνια» της σούβλας στις
δύο άκρες του κοτόπουλου για να σταθεροποιηθεί πάνω στη σούβλα.

Τέλος σταυρώνουμε τα πόδια της κότας πάνω από την κοιλιά και τα δένουμε με
σύρμα. Το ίδιο και τις φτερούγες. Έτσι το κοτόπουλο θα παραμείνει σταθερό πάνω
στη σούβλα όσο ψήνεται.  Αλατοπιπερώνουμε και εξωτερικά και πασπαλίζουμε με λίγη ξερή ρίγανη.

Ετοιμάζουμε θράκα μέτρια προς δυνατή, δηλαδή να έχει αποκτήσει ανοιχτό
και φωτεινό γκρι χρώμα, χωρίς όμως τις πυρακτωμένες λάμψεις που

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more