«Με την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά η μεγάλη μεταστροφή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, αφού το προηγούμενο, με επίκεντρο τις τράπεζες, οδήγησε τη χώρα στα βράχια» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, παρουσιάζοντας 11 τομές για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τόνισε δε ότι τις Κυριακές τα μαγαζιά θα είναι κλειστά.
Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια μίλησε για δημιουργία φορέα ρύθμισης ή διαγραφής δανείων φτωχότερων δανειοληπτών και κανονιστικό πλαίσιο αποπληρωμής κάθε στεγαστικού δανείου.
Στις προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Σταθάκης διαπίστωσε, πως το τραπεζοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης που εστιαζόταν στον τουρισμό, την ναυτιλία, τις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες και τις απελευθερωμένες υπηρεσίες, με επέκταση στη βαλκανική ενδοχώρα και προωθώντας και τις περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρώπη μετά την Πορτογαλία, «έριξε τη χώρα στα βράχια και δεν ξαναγυρίζουμε σ' αυτό».
Με το μοντέλο αυτό - τόνισε - σημειώθηκε αποβιομηχάνιση, ενώ η αγροτική παραγωγή έμεινε στάσιμη ή και μειώθηκε.
Το μνημονιακό μοντέλο, κατά τον υπουργό Οικονομίας, βασίστηκε στην παραδοχή πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα έφερναν επενδύσεις, πως με την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων θα βελτιώνονταν οι επιδόσεις και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το μοντέλο αυτό προέκρινε τη λογιστική συρρίκνωση του κράτους και τη διεύρυνση της φορολογίας προς τα κάτω.
«Και οι τρεις ιδέες απέτυχαν. Απ' αυτή τη μεγάλη αντιστροφή, κρατάμε ότι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι παράγων οικονομικής ανάπτυξης, και πως πρέπει να αποστρέψουμε το βλέμμα μας από εύκολες λύσεις τύπου μνημονίου».
'Άλλωστε, «το μνημόνιο 1 μίλαγε για επιτάχυνση του χωροταξικού σχεδιασμού. Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ήταν στο Μνημόνιο 1. Δεν θυμάμαι όμως καμία δόση που να προσέκρουσε στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αλλά δεκάδες δόσεις που κόλλησαν στις ομαδικές απολύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Πρέπει να ξαναστραφούμε με προσοχή στο να αξιοποιήσουμε την ανασυγκρότηση της γεωργίας, της μεταποίησης με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν» ανέφερε ο υπουργός.Οι βασικές αρχές που θα διέπουν την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, είπε ο κ. Σταθάκης, είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, ο σεβασμός του περιβάλλοντος, η προστασία των δημόσιων αγαθών. Μίλησε ακόμη για αλλαγή του τραπεζοκεντρικού συστήματος και μια νέα ισορροπία κράτους-ιδιωτών.
«Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι παράγων προόδου» συνέχισε ο κος Σταθάκης. «Το ίδιο και η αντιμετώπιση του περιβάλλοντος με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ένα αρχαίο μνημείο. Τα δημόσια αγαθά είναι παράγων ανάπτυξης. Η ιδέα ότι το τραπεζοκεντρικό σύστημα θα καθοδηγήσει τον οικονομικό μετασχηματισμό, είναι λάθος - και θα πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες», παρατήρησε.
Επίσης αναφέρθηκε στην απλοποίηση της γραφειοκρατίας με δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων που θα μεσολαβούν μεταξύ επιχειρήσεων-Δημοσίου, αλλά και στην έμφαση που θα δοθεί στη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Αναφερθείς στον νέο αναπτυξιακό νόμο σημείωσε ότι «έρχεται σε μετωπική ρήξη με το παλαιό καθεστώς, προτάσσοντας την ένταξη κοινωνικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε τη δέσμευση για την αντιμετώπιση της διαπλοκής. «Ξεκινάμε με την καρδιά της διαπλοκής. Προκηρύσσουμε διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες της χώρας» είπε.
Στις προτεραιότητες του υπουργείου του όπως είπε ο κ. Σταθάκης είναι:
* Η προκήρυξη διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες της χώρας.
* Η διαχείριση των κόκκινων στεγαστικών δανείων: «Θα εισάγουμε άμεσα νόμο που θα φέρει την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, μεταφέροντας τα δάνεια απ' τις τράπεζες σε δημόσιο φορέα διαχείρισης για το σύνολο των νοικοκυριών που βρίσκονται κοντά ή στο όριο της φτώχειας - ενώ για τα υπόλοιπα, θα υπάρξει νομοθεσία για διαμεσολάβηση» (σ.σ. πρόκειται για τον ενδιάμεσο φορέα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.
* Η διαχείριση των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με φιλικό τρόπο και ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
* Ένας νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα δώσει ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια.
* Η πλήρης μεταστροφή του σύνθετου θεσμικού πλαισίου για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να γίνει αποτελεσματικό.
* Η συνέχιση της απλοποίησης της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, με κέντρα εξυπηρέτησης στο πρότυπο των ΚΕΠ
* Η διατήρηση της αργίας της Κυριακής, με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές, (όπου το ωράριο αποφασίζεται από την τοπική κοινωνία, τον τοπικό εμπορικό σύλλογο και την Περιφέρεια)
* Μεταστροφή από τα μεγάλα έργα, στα μικρά και μεσαία αναπτυξιακά έργα, με νέους διάφανους κανόνες, «ώστε να ξέρουμε ότι τα χρήματα του Δημοσίου πάνε για τον σκοπό που ορίζονται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου