Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Όταν η Κατερίνα Γκίκα έγραφε για τον Δάνη και τη Σοφία

Ο Γάμος του Δάνη και της Σοφίας με κουμπάρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Η τεράστια απώλεια της δημοσιογράφου Κατερίνας Γκίκα σίγουρα προκάλεσε ένα ρίγος συγκίνησης σε όσους την γνώριζαν. Μάλιστα ο πρώην Βουλευτής Δάνης Τζαμτζής ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε δημοσίως την οδύνη του για απροσδόκητο θάνατο της. Έμελλε όμως η Κατερινα Γκίκα το 2007 να γράψει ίσως το καλύτερο ρεπορτάζ για το ανθρώπινο πρόσωπο του Δάνη αλλά και για τη σχέση του με τη γυναίκα του Σοφία. 

Διαβάστε στο παρακάτω:

Ο νεαρός δήμαρχος και η όμορφη... γειτόνισσα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο νεαρός δήμαρχος και η όμορφη... γειτόνισσα

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιορδάνης Τζαμτζής άκουσε παραμονή τού ΟΧΙ το ναι της όμορφης γειτόνισσάς του.Γνωρίζονται από μικρά παιδιά! Είναι δεκαέξι χρόνια παντρεμένοι, νιώθουν όμως σαν να ζουν μαζί από την ημέρα που γεννήθηκαν! Ο Ιορδάνης, κατά κόσμον Δάνης, Τζαμτζής και η Σοφία Σαββάκη μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά, πήγαν στο ίδιο σχολείο, έκαναν μαζί τον πρώτο προεκλογικό αγώνα! Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. θυμάται πως λίγα μέτρα δίπλα από το σπίτι που μεγάλωσε σε ένα χωριό χιλίων κατοίκων έμενε ένα πανέμορφο κορίτσι, η Σοφία. Εκείνα τα χρόνια, οι παρέες δεν ήταν μεικτές, μιλούσε όμως στη Σοφία κάθε φορά που πήγαινε στο βενζινάδικο του πατέρα της για να βάλει βενζίνη και εκείνη έτρεχε να τον εξυπηρετήσει. Στο Γυμνάσιο την έβλεπε να μεγαλώνει (είχαν μόλις τρία χρόνια διαφορά) και να γίνεται ένα εντυπωσιακό κορίτσι με αθλητικό σώμα, που προετοιμαζόταν για να δώσει στη Γυμναστική Ακαδημία.

«Με το ίδιο λεωφορείο πηγαίναμε, με το ίδιο επιστρέφαμε στο χωριό» θυμάται ο βουλευτής. «Πηγαίναμε σε πάρτι, μπαινόβγαινα στο μαγαζί τους, δεν έκανα ούτε μαγκιές ούτε παιχνίδια, γιατί γνώριζα τον πατέρα της και τον εκτιμούσα, όπως και εκείνος. Πολλές φορές, μου δάνειζε το τρακτέρ του και μου έδινε συμβουλές για το πώς θα ποτίσω με αντλία τις ροδακινιές». Τα χρόνια πέρασαν και ο Δάνης Τζαμτζής πέρασε στο Πολιτικό της Νομικής στην Αθήνα. Δεν ξέχασε όμως ποτέ το κορίτσι από το χωριό που δεν είχε περάσει στη Γυμναστική Ακαδημία αλλά εργαζόταν όμως στο λογιστήριο μιας μεγάλης κονσερβοποιίας στην Πέλλα και έκανε μαθήματα Αγγλικών σε παιδάκια. Οταν λοιπόν το 1989 και σε ηλικία μόλις είκοσι οκτώ χρόνων έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος Σκύδρας, ζήτησε από τη Σοφία να τον βοηθήσει. Χρειαζόταν ένα κορίτσι εμφανίσιμο, με καλή άρθρωση, να τον προσφωνεί στις εκδηλώσεις.

Η συνεργασία τους ήταν άψογη και τους έφερε φυσικά πιο κοντά. Η εξομολόγηση της Σοφίας είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική. «Τον Δάνη τον έβλεπα και μου άρεσε από μικρή. Τα θετικά τού χαρακτήρα του τα γνώριζα. Μετά, ήρθε ο θαυμασμός! Τον θαύμαζα που κατάφερε σε τόσο μικρή ηλικία να κάνει τόσα πράγματα μόνος του. Χωρίς τη βοήθεια κανενός, χωρίς τον πατέρα του, που τον είχε χάσει. Οταν ήρθαμε πιο κοντά μέσα από την πολιτική, είδα και μια άλλη πλευρά του χαρακτήρα του και έτσι ήρθε ο θαυμασμός. Και πιστεύω ότι σε μια σχέση η γυναίκα πρέπει να θαυμάζει τον άνδρα».

Πρόταση γάμου στην εθνική οδό

Ο νεαρός δήμαρχος δεν ήθελε πίσω από την πλάτη τους σχόλια και ψιθύρους, καθώς όλοι σχεδόν είχαν αντιληφθεί ότι με τη Σοφία είχαν κάτι παραπάνω από μια… αμοιβαία συμπάθεια! Ηθελε να βάλει τα πράματα στη θέση τους και γι' αυτό αποφάσισε ένα βράδυ να την καλέσει να βγουν εκτός νομού, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, για να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. «Πέρασα και την πήρα με το αυτοκίνητο για να πάμε στη Βέροια» μας λέει… «Πήρε μια στροφή τόσο ανοιχτά, που τρόμαξα» συμπληρώνει η σύζυγός του! Στη μέση της διαδρομής, ο Δάνης πάτησε φρένο, τράβηξε χειρόφρενο και έβγαλε ένα κουτάκι από την τσέπη του. «Μου έδωσε ένα δαχτυλίδι και μου ζήτησε να γίνω γυναίκα του. Εγώ αιφνιδιάστηκα, μου φάνηκε ότι ήταν πολύ νωρίς και του το είπα. Τον είδα τότε να θυμώνει, να κλείνει το κουτί και το βάζει πάλι στην τσέπη του λέγοντάς μου: «Καλά, αν δεν θέλεις…» «Προσπάθησα τότε να του εξηγήσω ότι τον αγαπώ, αλλά ότι ήταν πολύ βιαστική απόφαση και πως έπρεπε να δώσουμε λίγο χρόνο. Μετά, τα βρήκαμε»!

Σε λιγότερο από ενάμιση μήνα ο Δάνης κατευθυνόταν με ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα στο σπίτι της Σοφίας για να τη ζητήσει επίσημα από τον πατέρα της σε γάμο. Ο Δάνης Τζαμτζής είχε τους λόγους του που ήταν τόσο βιαστικός. «Μας έβλεπαν συνέχεια μαζί, το κύκλωμα ήταν κλειστό, εγώ ήμουν δήμαρχος, δεν ήθελα να γίνει σίριαλ. Τον Δεκέμβριο του '90 πήγα επίσημα στο σπίτι της με την αδελφή μου και τον γαμπρό μου. Ο γαμπρός μου άρχισε να συζητά με τον πεθερό μου για τα ροδάκινα. Τους διακόπτω λοιπόν και τους λέω: "για το κορίτσι ήρθαμε εδώ όχι να μιλήσουμε για φρούτα"! Ετσι τους έβγαλα από την αμηχανία και συζητήσαμε για τους αρραβώνες. Από την επόμενη ημέρα η Σοφία ήρθε να ζήσουμε μαζί». Ο αρραβώνας έγινε Πρωτοχρονιά και τον επόμενο Οκτώβριο ο γάμος. «Είκοσι επτά Οκτωβρίου, παραμονή τού ΟΧΙ, εγώ είπα το μεγάλο «ναι» λέει ο βουλευτής της Ν.Δ. με καμάρι. Βεβαίως, φρόντισε να βάλει από την αρχή τα πράγματα στη θέση τους. «Της ξεκαθάρισα για να μην έχουμε προβλήματα… Εγώ ασχολούμαι από μικρός με την πολιτική. Σήμερα είμαι εδώ, αύριο θα είμαι αλλού, έχεις τη διάθεση να με ακολουθήσεις;» «Οπου πας, πάω» ήταν η απάντηση της Σοφίας στον νεαρό δήμαρχο, που ήδη σκεφτόταν τη Βουλή.

Ο γάμος έγινε στη Σκύδρα, στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου με ανοιχτή πρόσκληση. Μάλιστα, ο δήμαρχος δεν έβγαλε προσκλητήρια αλλά κόλλησε αφίσες, γνωστή η τέχνη από τα χρόνια της Νεολαίας! «Βγάλαμε αφίσες στα κεντρικά σημεία του δήμου που έγραφαν: ο δήμαρχος παντρεύεται και σας καλεί όλους στον γάμο του. Είχαμε 2.000 μπομπονιέρες και δεν έφτασαν». Και φυσικά, με τόσους καλεσμένους γλέντι δεν μπορούσε να γίνει. Η παρέα της ΟΝΝΕΔ ωστόσο το είχε διασκεδάσει την παραμονή στο «μπάτσελορ πάρτι» που έγινε σε μεγάλο μπουζουξίδικο της περιοχής. Κουμπάρος τους έγινε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τον οποίο ο Δάνης ήταν στενός φίλος από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ ως μέλος του Εκτελεστικού της Νεολαίας και υπεύθυνος του λεκανοπεδίου Αττικής. Ο Μεϊμαράκης δεν σταμάτησε να πειράζει τον γαμπρό και είχε συνεννοηθεί με τη νύφη να τον στήσει στην εκκλησία. Εκείνος όμως για να τους τη φέρει περίμενε με το αυτοκίνητό του στο μέσον της διαδρομής, ανάμεσα στο Μαυροβούνι και τη Σκύδρα, και μόλις είδε την πομπή με το αυτοκίνητο της νύφης να πλησιάζει, τότε ξεκίνησε για την εκκλησία.

Η μικρή Παρασκευή και η μεγάλη μαγείρισσα

Το 1992 την ευτυχία τους συμπλήρωσε ο ερχομός της κόρης τους που πήρε το όνομα της μητέρας του βουλευτή… Παρασκευή είναι το όνομά της. Ο Δάνης Τζαμτζής νιώθει πολύ τυχερός για τη σύζυγό του, όπως μας λέει... «Την έχω ευχαριστήσει πολλές φορές δημόσια γιατί το αξίζει! Είναι μια πολύ ικανή και δυνατή γυναίκα, κρατά το σπίτι, το γραφείο στην εκλογική μου περιφέρεια και μεγαλώνει το παιδί μας». Βεβαίως, ο γάμος είχε και τα… αρνητικά του, καθώς δεν είχε υπολογίσει ότι η Σοφία ήταν εξαιρετική μαγείρισσα. Ετσι, στην πορεία των χρόνων βρέθηκε με τριάντα κιλά επιπλέον και δίνει αγώνα κάθε τόσο για να τα χάσει. «Ημουν ογδόντα πέντε όταν με γνώρισε και έφτασα στα εκατόν είκοσι κιλά» λέει γελώντας. Η Σοφία έχει εκδώσει μάλιστα και ένα βιβλίο μαγειρικής με μικρασιάτικες συνταγές και άλλες για κυνήγι. Ο σύζυγός της, όταν ξεκλέβει λίγο χρόνο από τις υποχρεώσεις του, πηγαίνει με τους φίλους του για κυνήγι και εκείνη έχει βρει τρόπους να μαγειρεύει αγριογούρουνο, μπεκάτσες, ορτύκια, φάσες, τρυγόνια και ό,τι άλλο φέρει στο σπίτι με αριστουργηματικό τρόπο! Ο βουλευτής Πέλλας δηλώνει ωστόσο απερίφραστα πως η γυναίκα του είναι το μεγάλο του ατού. Για ποιο λόγο; «Γιατί ειδικά ένας πολιτικός κρίνεται και από τα άτομα που έχει γύρω του και πρώτα απ' όλα από το οικογενειακό του περιβάλλον». Ζητώντας του ωστόσο να μας απαριθμήσει τα προσόντα της, αυτοσαρκάζεται… «Το ότι συμβιώνει μαζί μου και με ανέχεται είναι το μεγαλύτερο προσόν της, γιατί με τη δουλειά που κάνω πολλές φορές καθίσταμαι δύσκολος. Αγαπώ τη γυναίκα μου και την κόρη μας και το ξέρω ότι απουσιάζω από κοντά τους και τους λείπω. Ομως, το υπομένουν, γιατί ξέρουν ότι αυτό είναι που μου αρέσει να κάνω και προσπαθώ να το κάνω με πολύ ζήλο και αγάπη, έστω κι αν έχει επιπτώσεις στην προσωπική μου ζωή»!

Με φλέβα καλλιτέχνη

Η οικογένεια Τζαμτζή έχει καλλιτεχνική φλέβα. Ο βουλευτής ζωγραφίζει τοπία, κυρίως με λάδι! Το ίδιο και η κόρη του, ενώ η σύζυγός του είναι πραγματικά πολυτάλαντη! Είναι εξαιρετική αγιογράφος, όπως μας εκμυστηρεύεται ο άντρας της, και κάνει καταπληκτικές αγιογραφίες σε ξυλόγλυπτα! Ομως, δεν πουλάει τα έργα της αλλά τα χαρίζει σε διάφορες εκκλησίες. Επίσης, το βιβλίο μαγειρικής που εξέδωσε το δώρισε στον Σύλλογο Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες στη Σκύδρα για να επωφεληθούν από τα έσοδα των πωλήσεων, ενώ αυτήν την περίοδο της ζωής της επέλεξε να σπουδάσει Ελληνικό Πολιτισμό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more