Κάποια από τα μέτρα προς την αντιμετώπιση του φαινομένου της παραπληρωμής, ανέπτυξε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στη 10η διάσκεψη του ευρωπαϊκού δικτύου κατά της διαφθοράς και της απάτης στο χώρο της Υγείας (EHFCN) που διενεργείται στην Αθήνα.
Ανάμεσα σε αυτά, όπως τα καταγράφει η Καθημερινή, είναι η «δέσμευση» του χειρουργείου του δημόσιου νοσοκομείου από την υπηρεσία που παραπέμπει τον ασθενή για επέμβαση και πλήρη δημοσιοποίηση μέσω του Διαδικτύου της σειράς προτεραιότητας για τα τακτικά χειρουργεία.
Σάιτ καταγγελιών
Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι και η δημιουργία ιστότοπου όπου οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν επωνύμως φαινόμενα διαφθοράς στην Υγεία, τα οποία εν συνεχεία θα ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ειδικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των χειρουργείων του ΕΣΥ, που αποτελεί ένα πεδίο διαφθοράς στο σύστημα Υγείας, λόγω κυρίως των καθυστερήσεων και των αναμονών.
Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, «όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο το σύστημα Υγείας, βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του γιατρού ο προσδιορισμός του χρόνου που θα χειρουργηθεί ο ασθενής». Με το νέο σύστημα, το Κέντρο Υγείας ή το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ή όποια άλλη μονάδα παραπέμπει τον ασθενή για χειρουργική επέμβαση θα δεσμεύει παράλληλα και τη χειρουργική αίθουσα.
Το σύστημα θα είναι αναρτημένο στο Διαδίκτυο και όλοι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πού χειρουργεί κάθε γιατρός και τη σειρά προτεραιότητας των ασθενών που θα υποβληθούν σε τακτικό χειρουργείο.
Επιπλέον, το σχέδιο δίνει έμφαση και στη συμμετοχή των πολιτών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η δημιουργία ειδικού ιστότοπου στον οποίο θα κατατίθενται επωνύμως οι καταγγελίες των πολιτών.
ΣΔΟΕ και ελεγκτικά όργανα
Όπως είπε ο κ. Βορίδης, «είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να συνεργαστούν στο συγκεκριμένο κομμάτι με τις Αρχές. Να βγουν μπροστά και να μιλήσουν. Είναι πολύ σημαντικό να το κάνουν αυτό με υπεύθυνο καθαρό και επώνυμο τρόπο».
Ο υπουργός τόνισε ότι θα θεσμοθετηθεί η συνεχής συνεργασία των ελεγκτικών οργάνων του χώρου της Υγείας (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας και Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης), αλλά και η διασύνδεσή τους με άλλα σώματα ελέγχου, όπως το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή το ΣΔΟΕ.
Τέλος, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε επαρκές το ποινικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τόνισε, ωστόσο, ότι δεν λειτουργούν με τον τρόπο που θα έπρεπε τα πειθαρχικά συμβούλια, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις και σε αυτό το επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου