Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ένα στα 10 χοιρινά λουκάνικα έχει ηπατίτιδα Ε !!!

Σύμφωνα με νέα Βρετανική έρευνα, 1 στα 10 χοιρινά λουκάνικα και το 10% του επεξεργασμένου χοιρινού κρέατος έχουν ηπατίτιδα Ε και ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία εάν δεν μαγειρευτούν...
επαρκώς.
Η ηπατίτιδα Ε είναι ένας RNA ιός που προσβάλλει ανθρώπους και ζώα. Η λοίμωξη μπορεί να μην παρουσιάζεται με συμπτώματα, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις προσβάλλει το συκώτι και οδηγεί σε ηπατική ανεπάρκεια. Στην περίπτωση που προσβληθεί το συκώτι, δυνατόν να εμφανισθούν κίτρινο χρώμα του δέρματος (ίκτερος), σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμός κοπράνων, αδυναμία, καταβολή, ναυτία, έμετος και ανορεξία.
Συνήθως η λοίμωξη υποχωρεί από μόνη της όταν κάνει τον κύκλο της, όμως σπανίως πιθανόν να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε εγκύους γυναίκες.
Οι ειδικοί στην Αγγλία διαπίστωσαν απότομη αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων λοίμωξης από ηπατίτιδα Ε εξαιτίας της κατανάλωσης λουκάνικων και χοιρινού κρέατος μη καλά μαγειρεμένου. Οι ειδικοί συνιστούν το ψήσιμο των λουκάνικων για 20 λεπτά στους 70 C ώστε να καταστραφεί ο ιός. Το επαρκές ψήσιμο ελέγχεται όταν διαπιστωθεί ότι η εξωτερική επιφάνεια των λουκάνικων έχει «καραμελωθεί». Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος από την κατανάλωσή τους.
Η ηπατίτιδα Ε δυνατόν επίσης να μεταδοθεί από τις φράουλες που έχουν ποτισθεί με μολυσμένο νερό. Άλλα τρόφιμα ύποπτα για τη μετάδοση της ηπατίτιδας Ε είναι τα οστρακοειδή (μύδια), ενώ στην Ασία και την Αφρική η νόσος μεταδίδεται κυρίως υδατογενώς από την ανεπαρκή χλωρίωση του πόσιμου νερού.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όλοι σχεδόν γνωρίζουν ότι η Σαλμονέλλα μεταδίδεται από τα αυγά και τα κοτόπουλα, λίγοι όμως γνωρίζουν για την ηπατίτιδα Ε και τον τρόπο μετάδοσής της εξαιτίας του ανεπαρκούς ψησίματος του χοιρινού κρέατος και των παραγώγων αυτού.
Χρήστος Ζαβός, Γαστρεντερολόγος, http://peptiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more