Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

"Όχι, δεν θα σιωπήσουμε.

Του Κώστα Γκιουλέκα

Ένας τίτλος που ελπίζουμε να μην αποδειχθεί προφητικός για την στάση ορισμένων γύρω από ένα ζήτημα εθνικό, το οποίο ...
δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί ούτε να «λησμονηθεί» εξαιτίας οποιασδήποτε κρίσης ή στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας.
Ένας τίτλος για το θέμα της Μακεδονίας, για το οποίο ολοένα και λιγότερο γίνεται συζήτηση τα τελευταία χρόνια. Δεν γίνεται συζήτηση από εμάς, από την ελληνική πλευρά• γιατί οι υπόλοιπες πλευρές συνεχίζουν να προωθούν τις θέσεις τους και προσπαθούν να περάσουν τις ανιστόρητες και ανεδαφικές αξιώσεις και διεκδικήσεις τους.
Όχι, δεν θα σιωπήσουμε! Το θέμα της Μακεδονίας είναι σαφώς πολιτικό. Είναι, όμως, κατ’ εξοχήν και εθνικό θέμα, το οποίο κανείς, μα κανείς δεν δικαιούται να μην το θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα. Δυστυχώς, με μεγάλη λύπη είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε εκείνους, οι οποίοι όχι μόνο δεν δρουν προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησεως του εθνικού συμφέροντος αλλά, αντίθετα, προσπαθούν να κάμψουν το φρόνημα, να «στρογγυλέψουν» την ιστορία, να χαμηλώσουν τις... «εθνικές κορώνες», όπως λένε οι ίδιοι και να προετοιμάσουν το έδαφος για τον μεγάλο συμβιβασμό. Έναν συμβιβασμό που, όσοι ασχολούμαστε με τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να έλθει, όπως προμηνύουν και οι δηλώσεις ξένων εμπλεκομένων με το θέμα αξιωματούχων, όπως είναι ηγέτες κρατών, ο ειδικός απεσταλμένος Μάθιου Νίμιτς και αρκετοί άλλοι. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι πρόθυμοι συνήγοροί τους στο εσωτερικό είναι άτομα τα οποία, δολίως κινούμενα, δουλεύουν σιωπηρά σε βάρος της πατρίδας μας. Επιστήμονες-αναθεωρητές της ιστορίας, επιχειρηματίες, που προφανώς, μέσα στην άγνοιά τους, παρασύρονται και βοηθούν – ελπίζουμε άθελά τους – τους επιτήδειους υπονομευτές, χρηματοδοτώντας συνέδρια και ημερίδες που, υπό τον μανδύα του επιστημονικού τίτλου, διαχέουν τις «περίεργες» απόψεις και θέσεις τους. Κοντά σ’ αυτούς και κάποιοι εκλεγμένοι άρχοντες με μειωμένη την συνείδησή τους, κάποιοι «ταγοί» της κοινωνίας μας, που κάποτε ύψωναν στεντόρια την φωνή για τα δίκαια της Μακεδονίας και τώρα σιωπούν ένοχα και ατιμωτικά. Και, βεβαίως, το ίδιο ένοχοι είναι και αρκετοί, οι οποίοι αντιλαμβάνονται όλα τα παραπάνω αλλά αδρανούν είτε από αδιαφορία είτε από έλλειψη διάθεσης να γίνουν δυσάρεστοι.
Ε, λοιπόν, όχι! Δεν θα σιωπήσουμε! Σε πείσμα των παραπάνω εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα των πολλών Ελλήνων, τον αγώνα τον καλό και τον δίκαιο για την Μακεδονία μας. Και όσο οι σφετεριστές των εθνικών δικαίων μας θα προσπαθούν να προωθούν τις ανιστόρητες θέσεις τους τόσο και εμείς θα εντείνουμε τις δικές μας προσπάθειες για την γενική αφύπνιση από τον λήθαργο, στον οποίο βύθισε τους περισσότερους η σημερινή τραγική οικονομική κρίση. Όσο εκείνοι θα επιμένουν τόσο κι εμείς θα εγείρουμε το ζήτημα της Μακεδονίας, παντού, σε κάθε βήμα, με κάθε ευκαιρία. Ήλθε η ώρα να συνέλθουμε και να συνεγερθούμε. Καμία κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να απεμπολήσουμε τα εθνικά δίκαια και να υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας. Η οικονομία, με θυσίες, με σκληρό αγώνα ολόκληρου του λαού μας, θα σταθεροποιηθεί και κάποια στιγμή θα βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα. Καταβάλεται, ήδη, μια τεράστια προσπάθεια, προς τον σκοπό αυτό, από όλους μας, με επικεφαλής την νόμιμη κυβέρνηση του τόπου. Το θέμα της Μακεδονίας, όμως, αν το αφήσουμε να χαθεί δεν θα ζημιώσουμε μονάχα την σημερινή Ελλάδα. Θα χρεώσουμε τις επόμενες γενιές με κρίματα, με λάθη, με συνέπειες, οι οποίες σήμερα είναι ανυπολόγιστες.
Κουράγιο, Μακεδονία! Ποτέ δεν έλειψαν οι αγώνες για τον τόπο μας. Αυτούς τους αγώνες θα τους συνεχίσουμε. Και κάποιοι από εμάς, που έχουμε αυξημένη ευθύνη έναντι των υπολοίπων, γιατί πολιτευόμαστε, οφείλουμε αυτούς τους αγώνες να τους κάνουμε σύμβολο και σημαία μας. Και να παρακινήσουμε κι άλλους, πολλούς προς αυτή την κατεύθυνση. Η σημερινή κυβέρνηση έχει μόνον μία επιλογή: να διατηρεί το ζήτημα της Μακεδονίας σε απόλυτη προτεραιότητα και να προωθεί τις ελληνικές θέσεςι παντού, όπου δίδεται η κατάλληλη ευκαιρία. Αυτό πρέπει να κάνει και αυτό θα κάνει. Όπως συνέβη, πριν λίγα χρόνια, στο Βουκουρέστι, όταν ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν δίστασε να διατυπώσει με ξεκάθαρο τρόπο και με την προειδοποίηση της ασκήσεως του δικαιώματος της αρνησικυρίας, του βέτο, ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θα δεχόταν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή σε οποιοδήποτε άλλο οργανισμό ή φορέα συμμετέχει, υπό την ψευδεπίγραφη ονομασία Μακεδονία.
Η στάση της Ελλάδας ήταν και πρέπει να παραμείνει απόλυτα σταθερή. Σταθερή και ευθυγραμμισμένη με την γνωστή ρήση του μεγάλου Μακεδόνα πολιτικού, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος, δακρύζοντας είπε ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η Μακεδονία είναι μία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική! Και θα παραμείνει ελληνική. Όλοι επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Εμείς τουλάχιστον το έχουμε αποδείξει εμπράκτως. Οι σχέσεις αυτές, όμως, πρέπει να χτίζονται στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του διεθνούς δικαίου. Έτσι εννοούμε την καλή γειτονία μας και γι αυτό εργάζεται, με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο, η χώρα μας. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Με προσήλωση στα ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας αλλά και της εθνικής αξιοπρέπειας. Αρκετούς συμβιβασμούς κάναμε. Ας αντιληφθούν, επιτέλους, κάποιοι ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα για άλλες υποχωρήσεις.
ΣΣ. Το άρθρο αυτό γράφηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου βρεθήκαμε για μια επιστημονική αποστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more