20 μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 19 χρόνια καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα
Συγκεκριμένα οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση 20 μελετών που δημοσιεύθηκαν κατά τα τελευταία 19 χρόνια, με σκοπό να αξιολογήσουν την επίδραση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά την οποία εξετάστηκαν συνολικά 16.981 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου και 760.629 συμμετέχοντες άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, έδειξαν μια μείωση της τάξης του 32% σε κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου για κάθε 200 γραμμάρια φρούτων που καταναλώνονται καθημερινά και μια μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 11% για κάθε 200 γραμμάρια λαχανικά που καταναλώνονται κάθε μέρα.
Η καθημερινή κατανάλωση ικανοποιητικών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών, μεταξύ άλλων, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει την μικροαγγειακή λειτουργία και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος, της περιμέτρου της μέσης, της χοληστερόλης και του οξειδωτικού στρες.
Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία συστήνει ότι ο μέσος ενήλικας πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, ενώ σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία χρωμάτων και τύπων στα λαχανικά και φρούτα, αφού είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβει το σώμα σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Επιπλέον η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μέχρι 600 γραμμάρια την ημέρα, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 19% στον παγκόσμιο πληθυσμό και 10-15% μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου