Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το προσεχές διάστημα ζεσταίνει το τοπικό πολιτικό σκηνικό

Σενάρια επί χάρτου για τα Κομματικά επιτελεία
Μπορεί σε λίγο καιρό να κλείνουμε ένα μήνα από τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου  σε συνάρτηση με τον ανασχηματισμό του Αγίου Πνεύματος, εντούτοις όμως τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για την πρόωρη προσφυγή στις  κάλπες το Φθινόπωρο.
Άλλωστε το γεγονός ότι οι πολίτες ανέδειξαν ως πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη Χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η οποία δεν φαίνεται να την αντέχει. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει  και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την Άνοιξη του 2015 που παρά τις διαβεβαιώσεις για τον σχηματισμό της αναγκαίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (χρειάζονται 180 Βουλευτές) είναι πολύ δύσκολό να υλοποιηθεί. Έτσι λοιπόν τα επιτελεία των Κομμάτων σχεδιάζουν τις πολιτικές και αλλά και τα πρόσωπα που μπορούν να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των Κομμάτων. 

Τα δεδομένα και οι κινήσεις προσώπων και Κομμάτων
Στην πολιτική υπάρχουν κάποια πρόσωπα που στο παρελθόν άνηκαν σε κάποιο κόμμα ή ήταν χωρίς πολιτική στέγη και σήμερα είναι πολύ πιθανό να παίξουν ρόλο στις Βουλευτικές εκλογές. Άλλωστε η δημιουργία του Ποταμιού, οι ζυμώσεις στην κεντροαριστέρα με την Ελιά και τη ΔΗΜΑΡ, η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις στην αντιμνημονιακή δεξιά και το κάλεσμα του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά  για την διεύρυνση της ΝΔ δίνουν νέα δεδομένα και ενδιαφέρον στις εκλογές. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά. Τι θα κάνει ο Άλκης Νουσηκύρου που για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχει μείνει χωρίς ρόλο και θέση; Πως θα κινηθούν τα στελέχη της κεντροαριστεράς και ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το φλερτ που έχει αναπτυχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σίγουρες έδρες για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και οι μνηστήρες των δυο εδρών
Η κατατονομή των τετραεδρικών εδρών είναι πραγματικός γρίφος καθώς όταν το πρώτο Κόμμα δεν διαθέτει αυτοδυναμία ενισχύεται από τις τετραεδρικές σε μεγάλο βαθμό. Βεβαίως στην Πέλλα εν αντιθέσει με άλλες τετραεδρικές και με βάση τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, το προβάδισμα έχει η ΝΔ κάτι που σημαίνει ότι σίγουρα μια έδρα θα καταλάβει η ΝΔ και μια ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλες δυο έδρες παίζουν σημαντικά και οι μνηστήρες που την διεκδικούν είναι η Χρυσή Αυγή, η Ελιά και το Ποτάμι. Βεβαίως δεν αποκλείεται να πάρει και δεύτερη έδρα το πρώτο Κόμμα. Αυτό το σενάριο μπορεί να κουμπώσει αν βγει η ΝΔ πρώτο Κόμμα στην επικράτεια.

Ποια ονόματα ακούγονται για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ
Οι ζυμώσεις στην ΝΔ έχουν ξεκινήσει ήδη αν και ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου είναι στημένος. Καταρχήν σίγουροι στο ψηφοδέλτιο είναι οι δυο Βουλευτές Διονύσης Σταμενίτης και Δάνης Τζαμτζής καθώς και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης. Οι άλλες τρεις θέσεις παίζονται. Από τον κάμπο το πιθανότερο είναι να κλείσει την τριάδα μια γυναικεία παρουσία με τις Μαρία Ζωγράφου, Μαρία Καράμπελα και την κα Λαγομάτη αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στην ατζέντα της Συγγρου. Ίσως βέβαια δούμε και κάποιο άλλο πρόσωπο έκπληξη. Φήμες αναφέρουν πως έγινε πρόταση σε πρόσωπο που δεν έχει ασχοληθεί με τη πολιτική αλλά είναι ιδιοκτήτης μέσου μαζικής ενημέρωσης στα Γιαννιτσά και ασχολείται με τον πολιτισμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο ίδιος αρνήθηκε.  Ίσως πάντως παίξουν τα ονόματα των Ειρήνη Πολατσίδου λογίστριας και Απόστολου Ασλανίδη. Πρόταση θα γίνει και στον δικηγόρο Κώστα Μπαρμπαγιάννη που πήγε πάρα πολύ καλά και βγήκε πρώτος στις περιφερειακές εκλογές. Από την Αλμωπία θέση δικαιούται η δημοτική σύμβουλος Μαρτίνα Ζιάκα Βαλλιανάτου που επανεκλέχτηκε και εναλλακτικά αν αρνηθεί παίζει το όνομα του Χρήστου Χουρσόγλου δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας. Στην Έδεσσα υπάρχει μεγάλο κενό και δεν αποκλείεται να κατέλθει υποψήφιος Βουλευτής ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ταπαζίδης για πρώτη φορά. Ο κος Ταπαζίδης είναι μια δυναμική υποψηφιότητα.

Πως έχει η κατάσταση σε ΣΥΡΙΖΑ και Ελιά

Στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτελέσματα των εκλογών τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα καθώς υπάρχουν πολλά θέματα ανοικτά. Για παράδειγμα αν η ανεξάρτητη Βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη μπει στο ψηφοδέλτιο. Αυτό είναι το κομβικό σημείο. Ένα άλλο ζήτημα είναι η αδυναμία για την στελέχωση του ψηφοδελτίου από την μεριά του Κάμπου. Εκεί λοιπόν είναι πολύ πιθανό να δούμε το Βουλευτικό ψηφοδέλτιο να παίρνει στελέχη από το ψηφοδέλτιο που κατέβηκε στην Περιφέρεια. Τα πράγματα είναι ποιο ξεκάθαρα στην Έδεσσα καθώς θέση διεκδικούν ο φαρμακοποιός Νάκης Πασχαλίδης πολιτευτής του Κόμματος και ο Υποψήφιος Δήμαρχος Έδεσσας Βασίλης Δημητριάδης. Μάλιστα εδώ υπάρχει και η κα Μαντζάρα η οποία είναι πολύ πιθανό να είναι η γυναικεία εκπρόσωπος στο ψηφοδέλτιο. Στην Ελιά έχει ενδιαφέρον να δούμε τις διεργασίες που γίνονται και αυτές είναι που θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Για την ώρα πάντως και με το δέλεαρ ότι με προϋποθέσεις η Πέλλα μπορεί να δώσει Βουλευτή, θα αναζητηθούν στελέχη από τα δημοτική ψηφοδέλτια του Δημήτρη Πασόη στην Αλμωπία, του Γιάννη Σόντρα στην Έδεσσα και του Νίκου Παπανικολάου στην Πέλλα.  Ενδιαφέρον έχει να δούμε την στάση της Ραχήλ Αλεξανδρίδου που είχε κατέβει στις Δημοτικές εκλογές ως υποψήφια Δήμαρχος στην Σκύδρα. Θέση θα διεκδικήσει και η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Κική Παπαδάκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more