Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Νέο ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ με αυξήσεις στο ρεύμα εξοχικών και κλειστών σπιτιών από την 1η Ιουλίου

Που αποδίδονται οι αναπροσαρμογές, τι ισχύει για τα εμπορικά τιμολόγια, ποιοι θα πληρώνουν λιγότερο
Νέο ηλεκτροσόκ περιμένει χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔEH, στα εξοχικά σπίτια, από 1ης Ιουλίου.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της κατάργησης του φθηνού οικιακού τιμολογίου για κατανάλωση από 0 ως 800 kwh το τετράμηνο.
Φθηνότερο ρεύμα θα μπορούν να έχουν μόνο τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο Kοινωνικό Tιμολόγιο.
Για τα υπόλοιπα θα ισχύσουν οι ενιαίες πλέον χρεώσεις της διευρυμένες κατηγορίας κατανάλωσης από 0-2.000 kWh/ τετράμηνο. H άλλη κατηγορία αφορά σε κατανάλωση από 2.000 kWh και άνω, για τα οποία ισχύσει ενιαία τιμή.
Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξει μείωση στα εμπορικά τιμολόγια, ενώ ως το τέλος του 2015 θα γίνει η αύξηση στα αγροτικά, τα τελευταία επιδοτούμενα τιμολόγια.
Οι αλλαγές γίνονται για να ανταποκριθεί η ΔΕΗ στη μνημονιακή υποχρέωση για κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ των τιμολογίων, προκειμένου να ανακτά το κόστος της.
Για  να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, που κατά τεκμήριο δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα, επιχειρείται η πλειονότητά τους να ενταχθεί στο Kοινωνικό Oικιακό Tιμολόγιο (KOT), το οποίο προσφέρει έκπτωση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Tο μέτρο αφορά μόνον στις κύριες κατοικίες, οπότε τα εξοχικά, τα δεύτερα και τα «κλειστά σπίτια», ή άλλα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια στη Xαμηλή Tάση είναι εκείνα που ουσιαστικά θα πληρώσουν την αύξηση.
Στα εμπορικά τιμολόγια, τα οποία είναι από τα πιο υψηλά, θα υπάρξει μείωση, που ορισμένοι τοποθετούν μεταξύ 6%-8%.
H ΔEH έχει αναθέσει μελέτη για το θέμα και οι νέες, μειωμένες χρεώσεις εκτιμάται ότι θα τεθούν σε ισχύ από το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more