Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Φρικτός ο απολογισμός για την δημοτική αρχή του Γρ. Στάμκου!



O Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Πέλλας Θ. Κατσούλας μιλά στους Νέους Ορίζοντες




Την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον υποψήφιο Δημοτικό σύμβουλο Πέλλας με τον συνδυασμό του Στάθη Καστερίδη Πέλλα Δήμος για Όλους, Θανάση Κατσούλα είχαμε για λογαριασμό της εφημερίδας μας Νέοι Ορίζοντες. Ο Θανάσης Κατσούλας ήταν τέως αντιδήμαρχος Γιαννιτσών και τ. Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Γιαννιτσών. Θα είναι υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος στην Δημοτική ενότητα Γιαννιτσών. Η συνέντευξη του ακολουθεί  παρακάτω:

Ερ.      Κύριε Κατσούλα, παρών και πάλι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Απ.     Ναι, είναι γνωστό σχεδόν σε όλους ότι είμαι θιασώτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι δυσκολίες που περνά ο Ελληνικός λαός και, στην προκειμένη περίπτωση, ειδικότερα του δήμου μας, με προβληματίζει πολύ. Η συζήτηση μου με τον Στ. Καστερίδη, οι σκέψεις του αλλά και οι γνώσεις του για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έπεισαν ότι η συμμετοχή μου στην προσπάθεια του για έναν ανθρώπινο Δήμο αλλά και καλύτερης επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας του Δήμου μας είναι χρήσιμη.
Δυστυχώς ο Δήμος Γιαννιτσών τα τελευταία 7,5 χρόνια αλλά και όλος ο Δήμος Πέλλας τα τελευταία 3,5 περίπου χρόνια βιώνει μια συνεχή πτώση στην προσφορά Υπηρεσιών της καθημερινότητας αλλά και έλλειψη εργονομίας.

Ερ.      Η σημερινή Δημοτική Αρχή μιλά για νοικοκύρεμα του Δήμου και εξόφληση χρεών που παρέλαβε από όλους τους πρώην Δήμους του Δήμου Πέλλας. Ποια είναι η άποψη σας;
Απ.     Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Όλοι οι πρώην Δήμοι συμπεριλαμβανομένου και των Γιαννιτσών είχαν χρέη. Τα χρέη αυτά δεν οφείλονται, κατά το μεγαλύτερο τουλάχιστον, μέρος σε κακοδιαχείριση των τέως και πρώην Δημάρχων όπως ισχυρίζεται ο απερχόμενος Δήμαρχος αλλά στον κακό τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής Εξουσίας, η οποία παρακρατούσε θεσμοθετημένους πόρους (Καποδίστριας) και παράλληλα παρότρυνε τις Δημοτικές Αρχές σε δανειοδότηση έναντι των παρακρατηθέντων με την υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα τα απέδιδε χωρίς δυστυχώς να το πράξει ποτέ. Έφτασαν στο σημείο όλοι οι Δήμοι της χώρας να είναι κοντά στην χρεοκοπία.
Δεν υποστηρίζω ότι δεν έγιναν σπατάλες και αδικαιολόγητες δανειοδοτήσεις. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε: Δεν μπορεί να θεωρείται σπατάλη η δανειοδότηση για την κατασκευή Δημαρχείου ή έργων υποδομής (ύδρευση- αποχέτευση) όταν δεν υπάρχει άλλη πηγή χρηματοδότησης και απαιτείται το έργο να γίνει άμεσα.
Σπατάλη όμως είναι σίγουρα να παίρνει ο δήμος δάνειο για κατασκευάσει πάρκα. Τα πάρκα τα κατασκευάζεις και κυρίως τα ανακατασκευάζεις με τα ίδια έσοδα του Δήμου, ή μέσα από προγράμματα που καλύπτουν τέτοιες δράσεις.
Στο θέμα μας τώρα, η εξόφληση των χρεών του Δήμου ήταν μια συγκυρία των καιρών και των «καλών» της κρίσης. Η κυβέρνηση έχοντας μνημονιακή υποχρέωση, προέβη στην εξόφληση των χρεών του Δήμου σε δόσεις. Από εδώ και πέρα οι Δημοτικές Αρχές θα είναι υπεύθυνες και υπόλογες στην ακριβή τήρηση του προϋπολογισμού που συντάσσουν χωρίς τις υπερβολές του παρελθόντος που συντηρούσε η Κεντρική Εξουσία. Πλέον, κανένας Δήμος στην Ελλάδα δεν έχει χρέη. Λέτε να οφείλεται στην αξιοσύνη όλων των απερχόμενων Δημάρχων της χώρας;


Ερ.      Τι έχετε να πείτε για τις «αντίπαλες»¨δημοτικές παρατάξεις;
Απ.     Κατ’ αρχάς έχει γίνει σαφές σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Πέλλας, ότι ο μόνος ανεξάρτητος και αδέσμευτος δημοτικός συνδυασμός είναι ο δικός μας και έτσι θα πορευθούμε.
Έτσι λοιπόν θα πω:
Η παράταξη που υποστηρίζει το Κ.Κ.Ε. έχει τη δική της φιλοσοφία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία δεν θέλω να σχολιάσω.
Η παράταξη Α.Ν.Α.Σ.Α., που τελικά έχει τη στήριξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι υποκριτική. Παρουσιάζεται τάχα σαν κίνηση πολιτών φοβούμενη να δείξει το πρόσωπο της. Ο κόσμος όμως γνωρίζει και πρόσωπα και καταστάσεις. Επικαλείται το νέο αλλά ουσιαστικά οι ιδέες του είναι παλιές, ξεπερασμένες και «βολεμένες».
Η παράταξη του Ν. Παπανικολάου στο παρελθόν απέδειξε ότι δεν ήταν ώριμη για την εξουσία και ήρθε σ’ αυτή χάρη της συγκυρίας του 42% και την «εφιαλτική» στάση κάποιων ατόμων που τώρα θέλουν να σώσουν έναν ανύπαρκτο και ολιγαρκή Δήμαρχο. Δεν έχει να επιδείξει τίποτα παραπάνω από μερικές αντικαταστάσεις δικτύων σε ορισμένους οικισμούς. Έργα που είχαν ενταχθεί από την Δημοτική Αρχή του Στ. Βαμβίνη και που είχαν αρχίσει να υλοποιούνται από το 2006 με ετήσια αναχρηματοδότηση. Για να μην «του τρώω το δίκιο», έχει να επιδείξει και την ένταξη των έργων ανάπλασης (πεζοδρόμια), στην ανατολική είσοδο της πόλης, στο Ε.Σ.Π.Α. όπως επίσης και την ανακατασκευή του πάρκου του Αγίου Γεωργίου (αλήθεια ανακατασκευή;). Έργο το οποίο έγινε δυστυχώς με ένα μέρος δανειοδότησης και με ένα υπερβολικό κόστος (μέσα στο οποίο πρέπει να συμπεριλαμβάνεις και το κόστος της μελέτης το οποίο είναι ανάλογο του προϋπολογισμού του έργου). Όταν μάλιστα οι 200.000 € των εκπτώσεων του Θησέα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν π.χ. για την κατασκευή του συλλεκτήριου αγωγού λυμάτων των Αμπελιών. Θα μπορούσε να δοθεί ένα πολύ μικρό μέρος για να συνδεθεί το δίκτυο ύδρευσης της Παραλίμνης με τη δεξαμενή Μεσιανού, που κατασκευάστηκε γι αυτό το σκοπό από την Δημοτική Αρχή του Στυλιανού Βαμβίνη. Τα έργα αυτά που ανέφερα δεν έγιναν ούτε από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή αλλά θα γίνουν σίγουρα από το νέο Δήμαρχο Στ. Καστερίδη. Όσο για τον Χ.Υ.Τ.Α., η παράταξη του Ν. Παπανικολάου δε θα θέλει να θυμάται την στάση στελεχών του, κατά τη θητεία του Στ. Βαμβίνη αλλά ούτε και τον τρόπο υλοποίησης του έργου.
Για την απερχόμενη παράταξη ο απολογισμός είναι φρικτός. Τα προβλήματα της καθημερινότητας πολλά, οι πρώην Δήμοι εγκαταλελειμμένοι – μια βόλτα στους οικισμούς αυτών και θα το διαπιστώσετε αμέσως. Η συνεργασία του δημάρχου με τους συμβούλους του ανύπαρκτη, με συνέπεια να μην παράγεται έργο. Πιστοί του, μόνο αυτοί που θέλουν να λένε ότι είναι στην εξουσία. Από έργα κανένα, πλην της ανάπλασης (πεζοδρόμια) της ανατολικής εισόδου. Τίποτα και από υλοποίηση εντεταγμένων έργων. Για να μην αδικήσω την απερχόμενη διοίκηση, ενέταξε τέσσερα έργα αποχέτευσης στο Ε.Σ.Π.Α. (γιατί στη θητεία του έτρεχε το Ε.Σ.Π.Α.) και έτοιμες μελέτες που του άφησαν οι προηγούμενοι δήμαρχοι Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κύρρου και Πέλλας, τους οποίους κατηγορεί ως κακοδιαχειριστές!
Η δικαιολογία εύκολη: μας μειώσανε τις επιχορηγήσεις. Είναι αλήθεια αλλά κάποια έργα (π.χ. ένταξης της νότιας πλευράς της Εγνατίας στο Σχέδιο Πόλης ή η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων με το σχέδιο πόλης) δεν κοστίζουν. Ενέργειες για την ένταξη έργων ή και σύνταξη μελετών σε όσους οικισμούς απαιτούνται αλλαγές δικτύων για να είναι ώριμες σε προγράμματα που τρέχουν ή πρόκειται να τρέξουν, είναι άγνωστα στην απερχόμενη Αρχή.
Αλλά όλα αυτά για να μπορείς να τα κάνεις πρέπει να έχει γνώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεράκι. Αυτά, ο Στ. Καστερίδης, τα εγγυάται. Σας βεβαιώνω με την εμπειρία μου: Η θητεία του ως διευθυντή στους δύο δημάρχους, όπου έκανα τα περισσότερα έργα, οι οποίοι και τον αξιοποίησαν για να τρέξουν τα έργα από τις υπηρεσίες του Δήμου, δίνει την βεβαιότητα ότι θα είναι ένας πολύ καλός δήμαρχος για το Δήμο Πέλλας.


Ερ.      Μια τελευταία ερώτηση: Η κάθοδος σας με τον Στ. Καστερίδη, ρωτούν πολλοί, επειδή ήσασταν βασικός συνεργάτης του Στ. Βαμβίνη, σημαίνει κάτι;
Απ. Θα μου επιτρέψεις να μην απαντήσω στην ερώτηση σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more