Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ν. ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ, ΣΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΑ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ

Χαιρετισμό απηύθυνε η υποψ. δήμαρχος Ν. Προποντίδας Σαρίδου Μαρία στην εκδήλωση της Ν.Ε. και της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, χθες βράδυ στα Ν. Μουδανιά, η οποία και αποτέλεσε την κεντρική της προεκλογική ομιλία.

Η εκδήλωση με σύνθημα: "Τρεις κάλπες, μια επιλογή” είχε ως κεντρικό ομιλητή τον υποψ. ευρωβουλευτή Γ. Μπουρνούς για το διακύβευμα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Χαιρετισμό απηύθυνε και υποψ. περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής, Αμανατίδης Δημήτρης για το νόημα της νίκης του συνδυασμού “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” στην Κ. Μακεδονία

Όλη η ομιλία της Μ. Σαρίδου:

“Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα το στίγμα της μίας από τις τρεις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Της δικής μας μάχης εδώ στο Δήμο της Ν. Προποντίδας. Αυτής των δημοτικών εκλογών.

Φίλες και φίλοι, συνδημότες και συνδημότισσες

Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης οδηγείται σε διάλυση από τις μνημονιακές πολιτικές. Επιβάλλεται στους ΟΤΑ να γίνουν πλεονασματικοί, όταν έχουν υποστεί την τεράστια μείωση των πόρων κατά 60%. Υποθηκεύεται η αυτονομία τους μέσω του παρατηρητηρίου. Διαλύεται ο κοινωνικός χαρακτήρας τους. Απολύονται εργαζόμενοι.
Αυτοί οι σχεδιασμοί θέλουν να μετατρέψουν τους δήμους σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Ετοιμάζονται χιλιάδες νέες απολύσεις εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., ναρκοθετώντας περεταίρω το χαρακτήρα και την υπόσταση του θεσμού. Στον αντίποδα προωθούνται λύσεις όπως η ίδρυση «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), μεταφέροντας την οικονομική επιβάρυνση στους δημότες, επιβάλλοντας την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική στο θεσμό της αυτοδιοίκησης.
Από την άλλη, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της αυτοδιοίκησης είναι προ των πυλών ώστε να πραγματοποιηθεί η άλωσΉ της μέσω δράσεων σε τομείς όπως το νερό, η ενέργεια, τα απορρίμματα, ο τουρισμός κ.ά.

Γίνεται φανερό ότι ο εκλογικός χαρακτήρας των αυτοδιοικητικών εκλογών συναντιέται ίσως για πρώτη φορά με τόσο άμεσα κεντρικά πολιτικά διακυβεύματα.
Η κεντρική εξουσία – η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – επιθυμεί με κάθε τρόπο την τοπική αυτοδιοίκηση ως υποχείριο της για να συνεχίσουν να υλοποιούνται τα σχέδιά της και βέβαια προσπαθεί να συντηρήσει την αποπολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε να θολώσουν ένα αποτέλεσμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής . Όμως κάτι τέτοιο δεν θα καρποφορήσει.

Οι όποιοι σχεδιασμοί θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Ο θυμός, η αγανάκτηση και η οργή σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε απόγνωση και ανθρωπιστική κρίση, είναι ποτάμι που συνεχώς φουσκώνει και θα συμπαρασύρει κάθε πολιτικό κουτσαβακισμό.

Η αυτοδιοίκηση αποτελούσε πάντα για την αριστερά χώρο υπεράσπισης της δημοκρατίας και πεδίο ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών για μια γνήσια λαϊκή εξουσία στην αυτοδιοίκηση. Στη συγκυρία όπου τα μνημόνια βάλουν ευθέως κατά της κοινωνίας, ο αγώνας για δημοκρατία αποτελεί προϋπόθεση ύπαρξής της. Είναι προυπόθεση αλλά και παράγοντας αλληλεγγύης και πολιτισμού, που θα περιορίσει τις κοινωνικές ανισότητες, που θα βάλει φραγμό στον κοινωνικό αυτοματισμό, που θα αντισταθεί στη διχαστική πολιτική. Που θα τσακίσει το φασισμό και το νεοναζισμό που σηκώνει κεφάλι και στο Δήμο μας.

Φίλες και φίλοι, συνδημότισσες και συνδημότες,

Στο Δήμο μας για πρώτη φορά η Αριστερά δίνει το παρόν στις δημοτικές εκλογές. Ο συνδυασμός μας «Ανθρώπων Δήμος» ξεκίνησε από την αναγκαιότητα ενός κινήματος πολιτών που θέλουμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, παρεμβαίνοντας δυναμικά σε ένα σημαντικό κομμάτι της δημόσιας ζωής όπου λαμβάνονται καθοριστικές αποφάσεις, στο Δήμο.

Η πορεία του σχήματός μας δεν ήταν εύκολη αλλά ούτε και αποθαρρυντική.
Πιστεύοντας στη συλλογικότητα, στη σύγκλιση ευρέων δυνάμεων της κοινωνίας που θέλουν σε πρώτο βαθμό να αντισταθούν, και στο δικό μας πολιτικό σκεπτικό να προτάξουμε ως προτεραιότητα τις Ανάγκες μας, το καταφέραμε.
Είμαστε εδώ και ξεκινάμε μια πορεία που μπορεί τώρα να μην φαίνεται νικηφόρα, αλλά πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες για ανατροπή του σκηνικού στην κοινωνία τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο: οι πολίτες, να οργανωνόμαστε με κάθε ευκαιρία, σε κάθε επίπεδο, με κάθε τρόπο.
Να επιβάλλουμε τις απαιτήσεις μας, να αντιστεκόμαστε στο παλιό και καταστροφικό, να ανατρέπουμε καταστάσεις , νοοτροπίες και πρόσωπα δεκαετιών, υπεύθυνων για τη σημερινή κοινωνική, πολιτική, οικονομική, ηθική και πολιτισμική κατάπτωση.

Κάθε μέρα που περνάει οι πολίτες μας γνωρίζουν, μας αποδέχονται, μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν. Με τη δική τους δύναμη θα πετύχουμε.

Θα πετύχουμε να υπερασπιστούμε πρώτα από όλους τους ευπαθείς και αδύναμους συνδημότες μας. Θα υπερασπιστούμε τα κοινωνικά αγαθά και την αξιοπρέπειά μας. Θα υπερασπιστούμε την εργασία, την παιδεία, την υγεία, τη στέγη, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Θα υπερασπιστούμε τη δημόσια και δημοτική περιουσία. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν. Θα υπερασπιστούμε τη διαφάνεια, τη δημοκρατία και την ισονομία. Θα συγκρουστούμε δυναμικά με κάθε κεντρική εξουσία που θα είναι απέναντι στα δικαιώματα και στα όνειρά μας. Θα αγωνιστούμε ενάντια στην καταστροφική για όλη τη Χαλκιδική και όχι μόνο εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Ο συνδυασμός μας «Ανθρώπων Δήμος» είναι γεγονός για τον δήμο της Ν. Προποντίδας, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Ένας συνδυασμός απλών ανθρώπων που ποτέ άλλοτε δεν είχαν δώσει το παρόν σε μια τέτοια μάχη και που όμως στάθηκαν και στέκονται πεισμωμένοι, αταλάντευτοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Κόντρα σε απειλές, κόντρα σε τρικλοποδιές, κόντρα σε συναλλαγές και κούφιες υποσχέσεις. Εδώ έρχεται ο Μαχάτμα Γκάντι: «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά τους νικάς».
Σε αυτούς τους ανθρώπους, τους συντρόφους μου, τους ανθρώπους του συνδυασμού μας, τους λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more