Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα εργασιακά



Ανοιχτή παραμένει η ατζέντα των εργασιακών θεμάτων, παρά την περίοδο χάριτος που δόθηκε. Η τρόικα φρόντισε να επισημάνει ότι οι Αρχές έχουν δεσμευτεί να... υλοποιήσουν τα μέτρα σταδιακά εντός του 2014.

Ας δούμε λοιπόν πώς θα επηρεάσουν οι επιταγές των δανειστών την αγορά εργασίας με βάση τις κυβερνητικές διαρροές, καθώς μέχρι να δημοσιοποιηθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας όλα τελούν υπό αίρεση.

Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με τη βούλα του νόμου πήρε παράταση έως τον Οκτώβριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι παγώνει η δυνατότητα για απολύσεις άνω του 5% μηνιαίως, απλώς οι αποφάσεις κατά τη δοκιμαστική περίοδο θα λαμβάνονται «υπηρεσιακά», καθώς το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας στη γενική γραμματέα που είναι επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).

Οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις αφορούν επιχειρήσεις με 20 εργαζομένους και πάνω, οι οποίες αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό στην Ελλάδα.

Ποιους λοιπόν θα διευκολύνει; Εργοστάσια και επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι οι απολύσεις τούς εξασφαλίζουν προοπτικές βιωσιμότητας και ανάπτυξης, καθώς και τις τράπεζες μετά τις συγχωνεύσεις, οι οποίες όμως έχουν δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις εξαντλώντας τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο επέλεξαν τη διαδικασία πτώχευσης ή άφησαν μέσα σε μια νύχτα στον δρόμο στρατιές ανέργων που διεκδικούν μάταια δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και επιδόματα ανεργίας.

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, από τον Ιούλιο η μείωση 2,9% για τους εργοδότες (1% στράτευση, 1% ΔΛΟΕΜ, 0,20% ΛΑΕΚ και 0,25% ΕΛΠΕΚΕ) και 1% (ΔΛΟΕΜ) για τους εργαζομένους θα φέρει σημαντική ελάφρυνση για τους εργοδότες και μικρή αύξηση των μισθών για τους εργαζομένους. Για παράδειγμα, για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ τον μήνα το όφελος είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και περίπου 28 ευρώ για τον εργοδότη. Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 και οι εργοδότες 42 ευρώ. Σημαντικές, όμως, θα είναι και οι απώλειες. Θεωρείται δεδομένο ότι θα διακοπεί η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων αλλά και των δύο συμπληρωματικών παροχών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε 26.000 μητέρες, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το έλλειμμα στα ταμεία

Το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των εισφορών εκτιμάται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ότι θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα οποία τα 350 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα. Ενα ποσοστό εικάζεται ότι θα καλυφθεί σε βάθος χρόνου από την αύξηση των θέσεων εργασίας, ενώ η μαύρη τρύπα που θα απομείνει πολλοί φοβούνται ότι θα αποτελεί μια συνεχή απειλή για τη μείωση των συντάξεων, καθώς θα εντείνει το πρόβλημα ρευστότητας τόσο στον ΟΑΕΔ όσο και στο ΙΚΑ.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης μείωση των νομοθετημένων κατώτατων ορίων των αποδοχών για τους μακροχρόνια ανέργους (70% των ανέργων) με την περικοπή κατά 50% των προσαυξήσεων των τριετιών. Αυτό σημαίνει ότι άνεργοι με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών θα αμείβονται με 673,98 ευρώ αντί των 761,90 ευρώ.
Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more