Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής Αντώνης Δεληδημητρίου εφ' όλης της ύλης στο "Θέμα" της Χαλκιδικής

Ο Αντώνης Δελεδημητρίου με τον Πολυχρόνη Κασίδη στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Romexpo 2014» στο Βουκουρέστι

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Οικονομικός Επόπτης και Εκπρόσωπος της επιχειρηματικής αποστολής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Romexpo 2014» στο Βουκουρέστι Αντώνης Δεληδημητρίου στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Θέμα» της Χαλκιδικής. Διαβάστε την παρακάτω:


1.       Ερ.: κ. Δεληδημητρίου, ποιος ο ρόλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και ποιες δυνατότητες προσφέρει στα μέλη του;
Απ.: Ο ρόλος του Επιμελητηρίου είναι η συμμετοχή στις εκθέσεις τουρισμού διότι μέσω αυτών των εκθέσεων μπορούμε να προωθήσουμε και τα προϊόντα μας. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συμμετέχει ενεργά τα τελευταία χρόνια στις βαλκανικές χώρες με μια πάρα πολύ καλή παρουσία μαζί με τον Τουριστικό Οργανισμό και έχω την αίσθηση ότι σιγά σιγά τα μέλη του Επιμελητηρίου μαθαίνουν πιο γρήγορα τα σκαλοπάτια του τουρισμού που δυστυχώς πολύ από εμάς δεν ξέραμε. Τον πρώτο καιρό ερχόμασταν με μια απλή κάρτα στα ελληνικά και τώρα έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ καλό prospect όπως επίσης έχουμε δημιουργήσει και έναν πολύ καλό οδηγό του Επιμελητηρίου τον οποίο τον δίνουμε και σε ηλεκτρονική μορφή και στην συγκεκριμένη έκθεση οι επισκέπτες προτιμούν την ηλεκτρονική μορφή. Επομένως στόχος μας είναι η ανάδειξη του προορισμού και των δραστηριοτήτων που διαθέτουμε σε συνδυασμό με τα προϊόντα μας.

2.       Ερ.: Είναι έτοιμη η Χαλκιδική να υποδεχθεί στρατηγικές συμφωνίες με ξένους επενδυτές και εσείς απ’ την πλευρά σας ως Επιμελητήριο έχετε κάνει κάποια βήματα;
Απ.: Η Χαλκιδική είναι έτοιμη να υποδεχθεί στρατηγικές ύψιστης σημασίας αλλά οι επενδυτές θέλουν ένα πολύ ασφαλές και ήσυχο φορολογικό περιβάλλον ή τουλάχιστον ένα μέρος με άριστες υποδομές. Εμείς δυστυχώς μειονεκτούμε σε όλα αυτά τα θέματα. Έχουμε φυσικά ένα συγκριτικά σημαντικό πλεονέκτημα που είναι το άπειρο φυσικό κάλλος και τα 450 χλμ. ακτή αλλά είναι αρνητικό σε επενδυτές μεσαίου μεγέθους η φορολόγηση και οι υποδομές της Χαλκιδικής. Πιστεύω ότι θα βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια.

3.       Ερ.: Οι υποδομές που διαθέτει ο νομός ανταποκρίνονται στις τουριστικές ανάγκες κατά την καλοκαιρινή περίοδο;
Απ.: Να είναι καλά οι επιχειρηματίες του νομού, τελεία και παύλα. Αυτοί δημιουργούν τις υποδομές γύρω από τις επιχειρήσεις τους. Οι Δήμοι απ’ την πλευρά τους προσπαθούν αλλά τα τελευταία χρόνια δεν είχαν τα αναμενόμενα έσοδα με αποτέλεσμα να μην έχουμε, κατά την άποψή μου, καλή εικόνα απέναντι στους τουρίστες και πιστεύω ότι θα βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου.

4.       Ερ.: Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε από τις τρεις επιχειρηματικές αποστολές του Επιμελητηρίου στα Βαλκάνια;
Απ.: Είχαμε αρκετά ικανοποιητική συμμετοχή των επιχειρηματιών απ’ την Χαλκιδική  στις τουριστικές εκθέσεις στα Βαλκάνια, στέφθηκαν με επιτυχία αλλά το Επιμελητήριο και πριν από αυτές τις εκθέσεις έκανε σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εξωτερικών κάποιες B2B συναντήσεις στην Βουλγαρία που και αυτές είχαν επιτυχία.

5.       Ερ.: Ενδέχεται του χρόνου η Χαλκιδική να δηλώσει «παρών» και  σε τουριστικές εκθέσεις εκτός Βαλκανίων;
Απ.: Βεβαίως. Είναι πρωταρχικός μας στόχος και το έχουμε συζητήσει ήδη και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιώργο Γκιλή αλλά και με την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εξωτερικών να μας βοηθήσει. Θέλουμε να δούμε λίγο πιο βόρεια την Ελλάδα μας δηλαδή να πάμε και στην κεντροδυτική Ευρώπη και πιθανώς στην Βόρεια Σερβία όπως είναι η Σλοβενία. Η χώρα αυτή αποτελεί μια αξιόλογη αγορά γιατί οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να κατέβουν σε εμάς αν και δεν τα έχουν καλά με τους γείτονές μας (Π.Γ.Δ.Μ.) και η Ισπανία ως προορισμός τους φαίνεται μακριά οπότε αν πάρουν την ευθεία θα είναι θετικό για εμάς.

6.       Ερ.: Από ποιες χώρες αναμένεται φέτος να έχουμε αφίξεις τουριστών στην Χαλκιδική;
Απ.: Αναμένουμε αφίξεις απ’ όλη την Ευρώπη αλλά εδώ έχουμε άλλα προβλήματα. Η κεντροδυτική Ευρώπη όπως Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία θέλουν να έρθουν βάζοντας ένα ερωτηματικό σε τι κατάσταση θα είμαστε την περίοδο των εκλογών π.χ. εάν θα έχουμε απεργίες, αν θα είναι κλειστά τα οδικά δίκτυα, οι τιμές των καυσίμων και των διοδίων και παίζει σημαντικό επίσης ρόλο αν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια μειωθούν διότι πέρυσι ήταν σε πολύ υψηλή τιμή και έτσι τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για να έρθουν σε εμάς μέσω Ιταλίας. Τα Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι θα μας επισκεφτούν. Οι Ρουμάνοι έχουν πολύ ζωηρό ενδιαφέρων και ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε σε μια καλή σειρά προτεραιότητας στις προτιμήσεις τους και ευελπιστούμε ότι , πέρα από τους Τούρκους που βάζουν το κερασάκι στην τούρτα που έρχονται για τα πολύ καλά μας ξενοδοχεία, όλα θα πάμε καλά.

7.       Ερ.: Τέλος, κ. Δεληδημητρίου, είστε αισιόδοξος για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο;
Απ.: Μπορώ να πω πως είμαι αισιόδοξος για την φετινή καλοκαιρινή σεζόν εάν λυθεί το σοβαρό στρατηγικό ζήτημα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, εάν οι εκλογές περάσουν σε ένα ήσυχο περιβάλλον,  δηλαδή δεν δημιουργηθούν τα έκτροπα και αν έχουμε και μια ηρεμία στις Σκουριές που είναι το μεγάλο «αγκάθι» της Χαλκιδικής. Δυστυχώς, πέρυσι την άνοιξη συναντήσαμε πάρα πολλά αρνητικά στοιχεία γιατί οι εικόνες απ’ τις Σκουριές έκαναν το γύρο του κόσμου και δεν ήξεραν οι τουρίστες σε ποιο σημείο της Χαλκιδικής ήταν. Αναφέρομαι στον οδικό τουρίστα που είναι περιηγητής στον νομό μας αλλά και  στον τουρίστα που αφήνει απλόχερα τα χρήματά του στην τοπική οικονομία.

Αποστολή-επιμέλεια: Πολυχρόνης Κασίδης, Δημοσιογράφος Ε.Κ.

Πηγή: Εβδομαδιαία εφημερίδα «Θέμα» της Χαλκιδικής/ τεύχος 191

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more