Σε αυτές τις περιπτώσεις το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό σας και να ξεχάσετε πως η χαμένη σας φυσική κατάσταση επανακτάται σταδιακά και έτσι να καταλήξετε σε ανόητους τραυματισμούς που οφείλονται μονάχα στη «βιασύνη» σας για ένα καλλίγραμμο σώμα.
1. Αργά και σταθερά
Μην επενδύετε μονάχα στο χρόνο που έχετε το σαββατοκύριακο. Βρείτε τρόπο ώστε να καταφέρετε να γυμνάζεστε 3-4 φορές μέσα στην εβδομάδα ώστε να μη συσσωρεύετε την πίεση στο σώμα σας μόνο σε δύο μέρες.
2. Προσέχετε την ένταση της άσκησης
Φροντίστε να μην παρασύρεστε και διατηρείτε την ένταση της άσκησης σε επίπεδα διαχειρίσιμα από τον οργανισμό σας και προχωρήστε σε αύξηση της έντασης σταδιακά και σε διάστημα αρκετών εβδομάδων. Ένα τρόπος για να αντιληφθείτε την ένταση της άσκησης είναι εαν, για παράδειγμα, μπορείτε ή όχι να διεξάγετε μια χαλαρή συζήτηση κατά τη διάρκεια. Όταν δηλαδή αρχίζετε να έχετε δυσκολία στην ομιλία, αυτό σημαίνει ότι έχετε αυξήσει, συνειδητά ή ασυνείδητα, και την ένταση της άσκησης.
3. Ανεβάστε το επίπεδο δυσκολίας σταδιακά
Αυξήστε την απόσταση που τρέχετε ή τα βάρη που σηκώνετε, σταδιακά και με μεθοδικότητα. Αύξηση της τάξης άνω του 10% ανά εβδομάδα, αυξάνει και την πιθανότητα να τραυματιστείτε. Για να αποφύγετε λοιπόν τα χειρότερα να θυμάστε να μην βιάζεστε!
4. Μην γυμνάζεστε αν πονάτε
Ελαφρείς πόνοι και πιασίματα είναι φυσιολογικό να συμβούν, όταν ξεκινάτε τη γυμναστική μετά από μακρά περίοδο αδράνειας. Έντονους πόνους όμως, που δεν μοιάζουν να υποχωρούν καλό θα ήταν να μην τους προσπεράσετε και να ακούσετε το σώμα σας και να δώσετε το χρόνο που αυτό χρειάζεται για να επανακτήσει τις δυνάμεις του.
5. Συνδυάστε είδη γυμναστικής
Όταν εναλλάσετε είδη και τρόπους άσκησης, δεν επιβαρύνετε μονομερώς το σώμα σας, γυμνάζοντας μόνο μια ομάδα μυών κάθε φορά. Κάντε βάρη, πηγαίντε για τρέξιμο, κάντε ποδήλατο ή αεροβική και θα περιορίσετε σημαντικά τις πιθανότητες τραυματισμού ενός μυ, από την υπερβολική χρήση του.
6. Αποφύγετε την έντονη άσκηση μέχρι να χτίσετε τη μυική σας βάση
Ανάλογα με το πόσο καιρό ήσασταν αδρανείς, θα χρειαστούν μέχρι και έξι εβδομάδες για να επανακτήσει το σώμα σας μια καλή βάση, με την οποία θα μπορέσετε να στηρίξετε ασκήσεις μεγαλύτερης έντασης. Σε κάθε περίπτωση αφήνετε στο σώμα σας το περιθώριο να δυναμώσει πριν από κάθε έντονη γυμναστική.
7.Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα και κρατάτε ημερολόγιο
Το πρόγραμμα σε καθετί βοηθάει πρωτίστως στην καλύτερη επίτευξη του στόχου και τη σωστή διαχείριση του χρόνου και των δυνάμεών σας. Βρείτε ένα πρόγραμμα που σας ταιριάζει, αφοσιωθείτε σε αυτό, καταγράφετε την πρόοδό σας και θα έχετε αποτελέσματα καλύτερα από τ να ενεργούσατε απερίσκεπτα και σπασμωδικά.
8. Μην πιέζετε τον εαυτό σας
Αφού δώσατε το ελεύθερο στον εαυτό σας να μην γυμνάζεται τακτικά το χειμώνα, μην τον ζορίζετε ούτε την άνοιξη να επανέλθει στη φυσική κατάσταση που είχε 6 μήνες πριν. Πάρτε το χρόνο σας, απολαύστε τον ήλιο και μην ξεχνάτε πως έχετε άλλους 6 μήνες για να αποκτήσετε το σώμα που κάποτε είχατε.
9. Γυμνάζεστε με παρέα
Αν βρείτε άτομα τα οποία είναι στην ίδια φυσική κατάσταση με εσάς και έχουν τους ίδιους γυμναστικούς στόχους με εσάς, τότε θα έχετε καλύτερη πρόοδο και περισσότερη δέσμευση στην εκπλήρωση του προγράμματός σας. Η γυμναστική με πιο γυμνασμένα από εσάς άτομα, μπορεί μεν να σας δώσει κίνητρο, αλλά είναι εξίσου πιθανό να το παρακάνετε από υπερβολικό ζήλο και να τραυματιστείτε στην προσπάθεια.
10. Μην ξεχνάτε να διασκεδάζετε
Μην αμελείτε ποτέ το λόγο για τον οποίο γυμνάζεστε στον ανοιξιάτικο ήλιο, ο οποίος είναι η ευλογία του καλού καιρού και η χαρά της φυσικής άσκησης. Δεν κάνετε πρωταθλητισμό και δεν ετοιμάζεστε για τους ολυμπιακούς, οπότε διασκεδάστε το.
Πηγή: clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου