Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΠΩΣ να ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τον ΘΑΝΑΤΟ από ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ του ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ !!

του Δρ. Βλάση Γωγούση
Ακολουθούν σωτήριες οδηγίες από έναν άνθρωπο σαν και μένα που άσκησα την παθολογία επί μισό αιώνα και που δεν έμαθα να αοριστολογώ με εντυπωσιακές επιστημονικές εκφράσεις αλλά..
να απευθύνω κατανοητές και χρήσιμες οδηγίες στους ασθενείς μου αλλά και στους αναγνώστες μου.
Εν προκειμένω θα σας μιλήσω για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ένας άνθρωπος που παθαίνει οξύ έμφραγμα στην καρδιά για να αποφύγει τον θάνατο !
Άκουγα προχθές στην τηλεόραση τον πρόεδρο της καρδιολογικής εταιρείας να δηλώνει ότι :
«Με τις σύγχρονες εφαρμογές στην καρδιολογία ( = θρομβόλυση, στεφανιογραφία , μπαλονάκι, stenτ, bypass,) σώθηκαν από βέβαιο θάνατο τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα και παρατάθηκε το προσδόκιμο όριο ζωής των Ελλήνων κατά …8 έτη! ».
( εδώ πρέπει να κάνω μια παρένθεση και να σας πω ότι τα κυριότερα αίιτια θανάτου είναι : το ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ, τα ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ και ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ.)
Συγκεκριμένα :
Αν ένας άνθρωπος πάθει έμφραγμα ,πράγμα που το καταλαβαίνει στην κλασσική μορφή του ( γιατί υπάρχουν και παραλλαγές) σαν ένα έντονο πόνο , κάτι σαν δυνατή κράμπα πίσω από το στέρνο του , με συνοδό αίσθημα επικειμένου θανάτου- νομίζει δηλαδή ότι από στιγμή σε στιγμή θα πεθάνει, πρέπει πάσει θυσία να διακομισθεί το αργότερο μέσα σε 3 ώρες σε νοσηλευτικό ίδρυμα που να διαθέτει ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.
Αν αυτό το κατορθώσει ( και βέβαια όσο νωρίτερα από 3 ώρες τόσο καλύτερα) τότε και τη ζωή του θα σώσει αλλά και σε 5-6 μέρες που θα βγεί από την νοσηλεία του, η καρδιά του θα έχει αποκατασταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε αν μπορούσα με λίγη υπερβολή να την συγκρίνω με την μηχανή του αυτοκινήτου, θα λέγαμε ότι έκανε γενικό ρεκτιφιέ με εγγύηση καλής λειτουργίας τουλάχιστον….8 ετών !
Ξέρετε τώρα αγαπητοί μου αναγνώστες σε πόσα Νοσηλευτήρια του Βορειοελλαδικού χώρου υπάρχουν ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ;;
Ε! λοιπόν , υπάρχει 1 στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ και 7 στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και συγκεκριμένα :
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ:
1.ΑΧΕΠΑ
2.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
3.Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΑ:
4.ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
5.ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
6.ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ
7.ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Επισημαίνω ( με….αγανάκτηση) ότι το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, ΔΕΝ διαθέτει ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ !!

Έπαθες έμφραγμα , λοιπόν , ( ό μη γένοιτο) αγαπητέ μου αναγνώστη, τι πρέπει να κάνεις;;
ΔΕΝ αρκεί να καλέσεις το 166 για να σε μεταφέρει στο (όποιο δήποτε ) εφημερεύων Νοσοκομείο αλλά μόνο αν το εφημερεύον είναι ένα από τα 3 παραπάνω που διαθέτουν ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ , αλλιώς, αν θέλεις να ζήσεις ΖΗΤΑ να σε διακομίσουν σε ένα από τα Ιδιωτικά νοσηλευτήρια που γράφω επίσης παραπάνω :
Και ας μη βιαστούνε να με «κράξουνε» οι συνήθεις πολυπολιτισμικοί ψευτοκουλτουριάρηδες και οι δήθεν επαναστάτες της κακιάς ώρας, ότι προωθώ τον κόσμο στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, γιατί όταν παίζεται για λίγη ώρα η ζωή σου πρέπει να αποφασίσεις ( εσύ ή οι συνοδοί σου ) το σωτήριο και όχι το....προοδευτικότερο !!
Προσωπικά προτείνω τα παρακάτω μέτρα :
Καταπείγουσα ίδρυση και λειτουργία ενός τουλάχιστον ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ στις πρωτεύουσες όλων των Νομών της Χώρας.
Ίδρυση ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΩΝ σε ΟΛΑ τα γενικά νοσοκομεία ΑΘΗΝΑΣ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ( διότι οι δύο πόλεις δέχονται άπειρα περιστατικά απ΄ όλη την Ελλάδα).
ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ στους συμπατριώτες μας μεγαλοεργολάβους, μεγαλοεπιχειρηματίες , εφοπλιστές :
Παρακαλώ τον ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, τον ΛΑΤΣΗ, τον ΝΙΑΡΧΟ, τον ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ, τον ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ, τον ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ, τον ΚΟΚΚΑΛΗ, και άλλους ων ουκ έστι αριθμός πάμπλουτους ¨Ελληνες, να βάλουν μια φορά το χέρι τους στην τσέπη και να προσφέρουν τη ζωή σε κινδυνεύοντες ανθρώπους.
Ας αντιγράψουν τους αείμνηστους δεκάδες Εθνικούς Ευεργέτες όπως τον ΖΑΠΠΑ, τον ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ , τον ΣΥΓΓΡΟ, τον ΠΑΠΑΦΗ, τον ΑΒΕΡΩΦ, τον ΑΡΣΑΚΗ, τον ΣΙΝΑ, τον ΒΑΡΒΑΚΗ, τον ΤΟΣΙΤΣΑ ,τον ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ, και δεκάδες άλλους.
Ξέρετε αγαπητοί μου αναγνώστες πόσο στοιχίζει σήμερα η ίδρυση ενός ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΥ;;; 1.000.00 ΕΥΡΩ, ναι , ένα εκατομμύριο ΕΥΡΩ , το μισό δηλαδή της εγγύησης του ΦΙΛΙΠΠΊΔΗ ( του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) και το ένα πέμπτο της εγγύησης του ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ , που τα κατέθεσαν πρόσφατα για να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι !
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ : (ιατρικό)
Οι 4 κυριότερες αιτίες του εμφράγματος, κατά σειρά σπουδαιότητας (κατά την γνώμη μου) είναι :
  • το ΚΑΠΝΙΣΜΑ,
  • ο αρρύθμιστος ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ,
  • η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ,
  • η έλλειψη ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ.

Αυτά για σήμερα .
Σε επόμενο άρθρο:
ΡΗΞΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΟΣ, πως ο ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ σώζει ΖΩΕΣ !
Δρ Βλάσης Γωγούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more