Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Κουμουτσάκος μιλά στο ''Θέμα" της Χαλκιδικής


Ερ.: Οι προκλήσεις αναφορικά με τις ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Η ΝΔ θα δώσει την μάχη από την θέση του «ανίσχυρου» και όχι από την θέση του ισχυρού. Ποια είναι η άποψή σας;


Απ.: Η ΝΔ θα δώσει την μάχη των ευρωεκλογών από την θέση εκείνου που πράττει και ενεργεί, που οι αποφάσεις του έχουν άμεση επίπτωση στην πραγματική ζωή. Ενώ η άλλη θέση, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι η θέση της εύκολης ευχής, της εύκολης ελπίδας και πολλές φορές του εμπορίου ελπίδας. Είναι μια θέση που αγνοεί ή κάνει πως τις αγνοεί για να παραπλανήσει.
Πολιτικά, η ΝΔ είναι ισχυρή σ’ αυτήν την αφετηριακή στιγμή για τις εκλογές διότι εκ των πραγμάτων η προσπάθεια που γίνεται από τον Αντώνη Σαμαρά, και δεν υπάρχει κανένας καλόπιστα που να αμφισβητεί αυτή την συνεχή προσπάθεια, φέρνει αποτελέσματα αν σκεφτεί κανείς από πού ξεκινήσαμε, από το χείλος του γκρεμού, και πού έχουμε βρεθεί και πλέον, όχι μόνο σωθήκαμε από την ελεύθερη πτώση αλλά αρχίζουμε και ανεβαίνουμε. Η στιγμή της απόφασης απέναντι στην κάλπη είναι μια στιγμή που πολλοί λένε ότι θα βγει ένας θυμός αλλά μήπως τελικά θα βγει η λογική όταν ξέρουμε πόσα σοβαρά πράγματα διακυβεύονται με την ψήφο μας την επόμενη ημέρα;  Όλες οι θυσίες και αυτά τα χρόνια που πέρασαν από πάνω μας σαν οδοστρωτήρας θα πάνε στράφι;
Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι η θέση της Κυβέρνησης και της ΝΔ είναι από μειονεκτική θέση. Το μόνο μειονέκτημα που βλέπω είναι ότι εμείς κρινόμαστε με πράξεις ενώ οι άλλοι επιδιώκουν να κριθούν με μεγάλα και παχιά λόγια.

Ερ.: Πρόσφατα, ο Υπουργός Εσωτερικών ο κ. Μιχελάκης  έφερε μια νέα πρόταση σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών, δηλαδή ο ευρωβουλευτής να εκλέγεται με τον «σταυρό». Είστε θετικός ή αρνητικός με την νέα απόφαση;

Απ.: Προσωπικά, υποστηρίζω και πιστεύω πως ήταν ορθή αυτή η απόφαση. Ήταν πράγματι ξαφνική και ο χρόνος που μένει είναι σχετικά περιορισμένος. Όλοι οι Έλληνες πολίτες, ακόμη και στην εσχατιά της Ελλάδας, έχουν καταλάβει ότι η πρώτη γραμμή άμυνας, υποστήριξης, υπεράσπισης, προβολής και προώθησης ελληνικών συμφερόντων βρίσκεται στις Βρυξέλλες γιατί μετά από 33 χρόνια συμμετοχής εκεί είναι η πρώτη γραμμή. Άρα, το γεγονός ότι αυτοί που θα εκπροσωπηθούν για να πάνε στην πρώτη γραμμή άμυνας, γιατί το κοινοβούλιο είναι νομοθέτης και επηρεάζει το 80% περίπου της ελληνικής νομοθεσίας, πρέπει πρώτον να είναι ενισχυμένοι με μια σοβαρή νομιμοποίηση, να έχουν δηλαδή μια πολιτική βαρύτητα και δεύτερον να επικοινωνούν με τον κόσμο, δηλαδή να εξηγούν στους Έλληνες πολίτες τι γίνεται εκεί, γιατί λήφθηκε αυτή ή η άλλη απόφαση και για να εκπροσωπούν και να παίρνουν άμεσα την πληροφόρηση, τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες των πολιτών που εκπροσωπούν.
Αυτό το κενό που υπήρχε, έρχεται να το θεραπεύσει αύτη η νέα πρόταση, να εκλεγόμαστε κατευθείαν από τους πολίτες. Δεν υπάρχει άριστο σύστημα εκλογής, όμως είναι πολύ καλύτερο και πιο τιμητικό όταν στο παρελθόν οι αποφάσεις για την επιλογή των ευρωβουλευτών λαμβάνονταν σε κάποιες κλειστές διαδικασίες στις οποίες κανείς δεν ήξερε τι κριτήριο επικρατεί. Γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζω το νέο σύστημα που όπως είπα ήταν ξαφνικό αλλά βαθιά στην ουσία του είναι ένα δημοκρατικό άλμα.

Ερ.: Μήπως θα έπρεπε κ. Κουμουτσάκο οι ευρωεκλογές να διαχωριστούν σε περιφέρειες έτσι ώστε ο εκλογικός αγώνας ενός υποψηφίου να γίνεται υπό πιο καλές συνθήκες γιατί καταλαβαίνω  ότι εάν εσείς εκτεθείτε ή αποφασίσει το κόμμα να σας εκθέσει, και φαντάζομαι ότι είναι ένα σενάριο πολύ πιθανό, θα είναι για εσάς ένα ντισαβαντάζ γιατί θα πρέπει να πάρετε ψήφους από τον Έβρο μέχρι τα Χανιά και από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα;

Απ.: Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να δούμε πώς θα κλείσουν και πώς θα αποφασιστούν. Η ενιαία περιφέρεια της επικράτειας είναι μία λύση. Μετά είναι οι επιμέρους περιφέρειες, 3-4 στον αριθμό τους. Το ερώτημα είναι εφόσον οι ευρωβουλευτές κάθε χώρας εκπροσωπούν συνολικά την χώρα τους δεν μπορούν να εκπροσωπούν μια περιοχή στο Ευρωκοινοβούλιο όπως π.χ. την Βόρεια Ελλάς ή την Πελοπόννησο. Οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές μέσα στους 700 και παραπάνω ευρωβουλευτές , δεν μπορούν να εκπροσωπούν περιφέρειες και αυτός είναι ένας προβληματισμός που πρέπει να τεθεί γιατί μέχρι τώρα ήμασταν ευρωβουλευτές επικράτειας. Δεν ξέρω τι απόφαση έχει ληφθεί, πιστεύω όμως ότι θα ληφθεί η καλύτερη.

Ερ.: Αν οι Έλληνες ψηφοφόροι επιλέξουν να ενισχύσουν τα αντιμνημονιακά κόμματα στις ευρωεκλογές, τα οποία κατά βάση είναι και αντιευρωπαϊκά κόμματα, και βγάλουν πρώτο κόμμα τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στην συνέχεια ακολουθήσουν με υψηλά ποσοστά η Χρυσή Αυγή, οι ΑΝ.ΕΛ. και το Κ.Κ.Ε. θα προμηνύεται κάτι κακό για την χώρα μας μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια;

Απ.:  Έχουμε μπροστά μας τρεις μήνες μεγάλου και ουσιαστικού διαλόγου, εκεί που θα τεθούν κρίσιμα ερωτήματα, που θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις π.χ. αυτοί που είναι κατά της Ευρώπης θα πρέπει να απαντήσουν αν έχουν αναλογιστεί το κόστος της μη-Ευρώπης, τί σημαίνει η χώρα να είναι εκτός και να περιθωριοποιηθεί τελείως. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα που θα τεθούν και επομένως μην κοιτάζετε τις σημερινές καταγραφές στις οποίες υπάρχει θυμός και αγανάκτηση. Όσο πλησιάζουμε προς εκείνη την κρίσιμη ώρα, ο εξορθολογισμός θα επιστρέφει διότι θα γίνει τέτοια συζήτηση.
Με λέτε αν είναι καλό ή κακό για την χώρα. Ξέρετε τι θα εξασθενήσει την χώρα; Να έχουμε κατακερματισμένη παρουσία σε πολλές πολιτικές οικογένειες. Σήμερα η ΝΔ έχει 8 ευρωβουλευτές, πλην του κ. Σκυλακάκη, σε μια ομάδα 200 ευρωβουλευτών που αποτελεί μια υπολογίσιμη ομάδα με έναν σοβαρό αριθμό ευρωβουλευτών. Μπορείς να διεκδικήσεις εκθέσεις, να κάνεις συμμαχίες, να επηρεάσεις ψήφους. Το ίδιο συμβαίνει και με την Σοσιαλιστική Ομάδα καθώς υπάρχουν 8 συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι και πάλι, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα παραμείνει μια υπολογίσιμη δύναμη.
Η απάντηση στο ερώτημά σας είναι να έχουμε μια συγκροτημένη παρουσία τουλάχιστον στις μεγάλες αυτές πολιτικές οικογένειες του Ευρωκοινοβουλίου και όχι να είμαστε διάσπαρτοι. Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η ΝΔ θα πρέπει να έχει μια ισχυρή παρουσία γιατί η ομάδα αυτή θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Ευρώπης που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ζωή και την καθημερινότητά μας.

Ερ.: Η Ευρώπη κινδυνεύει από κινήματα ακροδεξιάς όπως της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα λόγω του θυμού και αγανάκτησης των πολιτών;

Απ.: Πρώτα απ’ όλα δεν είναι όλες οι ακροδεξιές ίδιες. Στην χώρα μας είναι το πιο άκρο από τα άκρα. Η Χρυσή Αυγή είναι μια δύναμη που έχει ενσωματωμένη την βία στην πρακτική της και στον πολιτικό της λόγο και γι’ αυτό δεν έχει και συμμαχίες στην «σκληρή» ευρωπαϊκή δεξιά, είναι απολύτως μόνη. Ούτε η Λε Πεν που είναι η πιο ανερχόμενη δύναμη της παραδοσιακής βαριάς δεξιάς δεν θέλει καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή. Επομένως, είναι στο περιθώριο ακόμη και της πιο «σκληρής» δεξιάς. Κίνδυνος για την Ευρώπη είναι οι αιτίες που δημιουργούν αυτά τα φαινόμενα. Οι αιτίες αυτές είναι η σύνθεση ύφεσης, ανεργίας, του δισεπίλυτου μεταναστευτικού προβλήματος που η Ευρώπη δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει. Ο συνδυασμός, λοιπόν, τέτοιων φαινομένων λειτουργούν ως θερμοκήπιο που αναπτύσσονται τα άνθη του κακού. Όταν οι αιτίες αυτές πάψουν να υπάρχουν, και πιστεύω με αναπτυξιακές πολιτικές που θα υπηρετήσουν το τετράπτυχο ανάπτυξη-ανταγωνιστικότητα-απασχόληση και κοινωνική συνοχή, αυτές οι πολιτικές δυνάμεις δεν θα αποτελούν κίνδυνο για την Ευρώπη.

Ερ.: Τέλος κ. Κουμουτσάκο, υπηρετήσατε 18 χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών ως διπλωμάτης και εδώ στην Μακεδονία έχουμε το εξής σοβαρό θέμα ηθικής σημασίας, το «Σκοπιανό». Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα αυτό και αν μπορεί τελικά να βρεθεί λύση;

Απ.: Θα σας μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Το «Σκοπιανό» έχει εξελιχτεί σε μια δύσκολη ιστορία για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση. Θέλουμε μια λύση αμοιβαία αποδεκτή και δεν μπορούμε να επιβάλλουμε 100% αυτό που εμείς θέλουμε. Αυτό λέει η αλήθεια και η πραγματικότητα. Η ουσία του προβλήματος, στο σημερινό του στάδιο, είναι ότι δεν θέλουν λύση οι γείτονές μας. Δεν το λένε, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι δεν θέλουν λύση. Όπως γνωρίζετε έχουν 132 διμερείς αναγνωρίσεις με το συνταγματικό λεγόμενο όνομα «Μακεδονία». Ο Γκρουέφσκι, αν και δεν ξέρω αν θα πρέπει να πω το καθεστώς Γκρουέφσκι γιατί πρόκειται για καθεστώς και μάλιστα στα όρια του ελέγχου μιας διευρυμένης οικογένειας ενός ολόκληρου κράτους, δεν επιθυμεί λύση γιατί έχει την εντύπωση ότι με τις 132 διμερείς αναγνωρίσεις που έχει στα χέρια του αποτελεί μια μεγάλη δύναμη και πιστεύει ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ του.
Απ ‘την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θέλει μια λύση γιατί πάντα η θέση της ήταν και είναι να βρίσκονται λύσεις, γιατί οι λύσεις φέρνουν ισορροπία στις περιοχές, που εμείς χρειαζόμαστε ισορροπία και σταθερότητα για να προαχθεί η οικονομία μας κλπ.. Εμείς λοιπόν έχουμε στα χέρια μας την απόφαση της Κυβέρνησης, του ελληνικού λαού ότι ενώ θέλουμε λύση, χωρίς αυτή τη λύση δεν μπορεί να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων. Και δεν μπορεί να προχωρήσει όχι γιατί είναι δικό μας γινάτι αλλά γιατί δεν εκπληρώνετε έτσι ένας βασικός λόγος και μια βασική προϋπόθεση της ένταξης χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι η σχέση καλής γειτονίας.
Επομένως, όσο εκείνοι πιστεύουν εσφαλμένα ότι με τις 132 διμερείς αναγνωρίσεις θα ασκούν πίεση στην Ελλάδα, η Ελλάδα θα ασκεί πίεση, όπως έχει δικαίωμα, στην μη συμμετοχή αυτής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Βιογραφικό Γιώργου Κουμουτσάκου

Ο Γεώργιος Σ. Κουμουτσάκος είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στην Αθήνα. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Το 1995-1997 υπηρέτησε στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου τη ς Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Από το 1997 έως το 2001 εργάστηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. 
Το 2001 τοποθετείται στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα ως υπεύθυνος για θέματα διμερών σχέσεων, ελληνικής μειονότητας και σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αλβανίας, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2003. Αμέσως μετά αναλαμβάνει επικεφαλής στο γραφείο του τότε βουλευτή Επικρατείας και μετέπειτα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Πέτρου Μολυβιάτη. Από το Μάρτιο του 2004 διατέλεσε Εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, οπότε και εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία ευρωβουλευτής. Τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2009 ορίζεται εκπρόσωπος τύπου του κόμματος. 
Τον Ιούλιο του 2010 εκλέγεται μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Μέχρι τον Ιανουάριο 2012 ήταν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας και Άμυνας. Είναι Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή ΕΕ- Τουρκίας και μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.


*Η συνέντευξη προβλήθηκε τηλεοπτικά στην εκπομπή «Με Άποψη» του Χρήστου Δημητριάδη στην Pella TV. (http://www.youtube.com/watch?v=D6QzAUvZYfE) 

Eπιμέλεια: Πολυχρόνης Κασίδης, Δημοσιογράφος Ε.Κ.

πηγή: Εβδομαδιαία εφημερίδα της Χαλκιδικής "Θέμα"/τεύχος 188

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more