Μετά την έκδοση των τελικών πινάκων για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος έχει καλέσει σε συνάντηση στις 13:00 σήμερα, Παρασκευή, τους πρυτάνεις των ανοιχτών ΑΕΙ, αλλά -τελικά- και τον πρύτανη του κλειστού Πανεπιστημίου Αθήνας, καθώς και τους διοικητικούς υπαλλήλους, προκειμένου «η Πολιτεία και το Υπουργείο να τους συνδράμουν στην διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν».
Οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν φαίνεται διατεθειμένοι να προσέλθουν στο ραντεβού με τον Κ.Αρβανιτόπουλο, τονίζοντας ότι ο διάλογος για τη «διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ» έπρεπε να έχει προηγηθεί των απολύσεων και εφόσον ο υπουργός δεν αποσύρει την υπουργική απόφαση για τις απολύσεις δεν τίθεται θέμα διαλόγου.
Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η απόφαση των πρυτάνεων σχετικά με το κατά πόσο θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργού Παιδείας.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί της Παρασκευής, ο Κ.Αρβανιτόπουλος εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός σχετικά με το ζήτημα που είχε θέσει στην πρόσκληση προς πρυτάνεις και διοικητικούς υπαλλήλους ότι «ο διάλογος προϋποθέτει ανοικτά Πανεπιστήμια», επισημαίνοντας ότι έχει καλέσει και τον Θ.Πελεγρίνη, αν και το Πανεπιστήμιο Αθήνας είναι κλειστό.
Το βράδυ της Πέμπτης, υπήρχαν πληροφορίες ότι στη συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας προσκλήθηκε και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο Σίμος Σιμόπουλος, καθώς είναι ανοιχτές κάποιες σχολές, ενώ αντίθετα δεν προσεκλήθη ο Θεοδόσης Πελεγρίνης του Καποδιστριακού που παραμένει κλειστό.
Πάντως, ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε ότι ένα μόνο ΑΕΙ είναι κλειστό, το Πανεπιστήμιο Αθήνας.
Επιπλέον, ο υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το χρονικό ορίζοντα του διαλόγου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να γίνει και τη Δευτέρα.
Όπως είπε, ο διάλογος αφορά την επόμενη ημέρα στα ΑΕΙ και πως δεν τίθεται ζήτημα για τη διαδικασία της διαθεσιμότητας, η οποία πλέον ολοκληρώθηκε. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων, αλλά διαθεσιμότητας.
Την Παρασκευή, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφασίζουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους, ενώ τόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όσο και στο ΕΜΠ έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των Συγκλήτων, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και τις παραιτήσεις των μελών τους.
Παρά τις δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν παράνομες τις κινητοποιήσεις τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν συνεχίσει έως σήμερα, Παρασκευή (για 11 εβδομάδες) τις απεργίες, υπό την κάλυψη των συνδικαλιστικών οργάνων τους. Νέα προσφυγή του υπουργείου Παιδείας κατά της Ομοσπονδίας του κλάδου συζητείται σήμερα.
Φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι παραμένουν στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και το πρωί της Παρασκευής.
Οι καταγγελίες για τη διαθεσιμότητα
Η πρόσκληση σε διάλογο ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη διαθεσιμότητα, με την τη διαμόρφωση των
τελικών πινάκων κατάταξης υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα για το προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι τελικοί πίνακες κατάταξης προκαλούν αντιδράσεις εκ μέρους των διοικητικών υπαλλήλων που εξακολουθούν να καταγγέλλουν λάθη και παρατυπίες.
Εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων σημειώνουν ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος προσπαθεί να σταματήσει την απεργία, προκειμένου να δοθούν τα ορθά στοιχεία για τους διοικητικούς υπαλλήλους, καθώς γνωρίζει ότι τα λάθη και οι παρατυπίες που έχουν γίνει θα προκαλέσουν κύμα δικαστικών προσφυγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, δε, οι πίνακες κατάταξης λίγο πριν αποσταλούν στο ΑΣΕΠ προκάλεσαν τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των τριών μελών της επιτροπής. Τα δύο μέλη ζητούσαν να ανοίξουν οι φάκελοι με τις διορθώσεις, αλλά δεν έγινε αποδεκτό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εν λόγω υπάλληλοι παραιτήθηκαν, αναζητήθηκαν αναπληρωτές κι όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, οι λίγες υπογράφηκαν από δύο υπαλλήλους του υπουργείου.
Το εξάμηνο χάνεται και για άλλους λόγους
Εν τω μεταξύ, εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας τίθεται το ζήτημα του εξαμήνου που χάνεται και της ομηρείας των φοιτητών και ζητείται μετ' επιτάσεως να ανοίξουν τα ΑΕΙ.
Πάντως, μια άλλη διάσταση για την κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια -ή έστω σε κάποια από αυτά- δίνουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου το εξάμηνο χάθηκε, αλλά όχι λόγω απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων ή καταλήψεων των φοιτητών.
Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται εκ μέρους των πρυτανικών αρχών, το πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου το εξάμηνο χάθηκε, είναι η έλλειψη καθηγητών. Συγκεκριμένα, όπως λένε, από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, δεν έχουν διοριστεί 21 μέλη ΔΕΠ, όπως προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ, οι οποίοι θα έπρεπε να αναλάβουν 42 προπτυχιακά μαθήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου