Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Βεργίνας δεν ταυτίζονται με της Νάουσας

Χρειάζεται θάρρος, δύναμη και τόλμη για να εκφράσω δημόσια τις απόψεις μου, που αφορούν την εθνική μας ιστορία και την ιστορική ταυτότητα του τόπου μας. Πηγαίνοντας κόντρα στο επιστημονικό κατεστημένο, αισθανόμενος όμως το βάρος της ευθύνης, θα αποδείξω ότι η ιερά πόλη και η πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους, η Αιγαία, βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο της Νάουσας. Ότι στην περιοχή Ισβόρια της Νάουσας, δεν βρίσκεται η σχολή Αριστοτέλη, ούτε η Μίεζα στις περιοχές Γάστρα και Τσιφλίκι, όπως δέχονται σήμερα οι αρχαιολόγοι. 
Οι μελέτες και οι έρευνές που έχω κάνει με οδήγησαν στο συμπέρασμα, ότι στο χώρο της Νάουσας βρίσκεται η Αιγαία, η ιερή πόλη και η πρωτεύουσα των Μακεδόνων, και ότι δεν υπάρχει καμία ιστορική μαρτυρία που να αποδεικνύει ότι οι Αιγές είναι στην Βεργίνα. Τα ευρήματα της Βεργίνας δεν συμπίπτουν χρονολογικά με τα ευρήματα της Νάουσας, αλλά είναι προγενέστερα. Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες οι Μακεδόνες ανδρώθηκαν και μεγαλούργησαν στο Βέρμιο και όχι στα ΠιέριαΜέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κανένα μακεδονικό εύρημα στην Βεργίνα, αλλά και ούτε πρόκειται να βρεθεί. Τούτο, διότι ο βασιλιάς των Θηβών Κάδμος είχε ισοπεδώσει την χώρα των Ιστιωτών, την περιοχή νότια του Αλιάκμονα, πολύ πριν την κυριεύσουν οι Μακεδόνες και κάνουν πρωτεύουσά τους την Πύδνα. Οι Ιστιώτες τότε αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στην Πίνδο, όπου έλαβαν το όνομα Μακεδνοί, και αργότερα όταν κατέβηκαν στην Πελοπόννησο ονομάσθηκαν Δωριείς (από την λέξη ντόρος = περιπλανώμενος, ταλαιπωρημένος, κουρασμένος, βασανισμένος, της γλώσσας των Αρμούν Βλάχων) και τελικά ονομάσθηκαν Έλληνες. Άρα, τα ευρήματα της Βεργίνας δεν ταυτίζονται χρονολογικά με τα ευρήματα της Νάουσας. Πώς μας λένε λοιπόν οι αρχαιολόγοι ότι η Βεργίνα είναι η Αιγαία, η ιερή πόλη και η πρωτεύουσα των Μακεδόνων; Είναι άτοπο. Η πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων ήταν η Αιγαία, η δεύτερη η Πέλλα και η τρίτη η Πύδνα. Άρα οι Μακεδόνες, όταν έγιναν κυρίαρχοι της χώρας των Ιστιωτών, την βρήκαν κατεστραμμένη, ως να μην κατοικήθηκε ποτέ. Φυσικά o Κάδμος θα είχε καταστρέψει και την πόλη Βάλα = Πάλα των Ιστιωτών, που σήμερα φέρεται με το ολίγον παραφθαρμένο όνομα Παλατίτσια, όπως και το νεκροταφείο της, τις Κούτλες, που σήμερα ονομάζεται Βεργίνα. Το όνομα «Βεργίνα» είναι σύγχρονο, δόθηκε τον 20ο αιώνα στον προσφυγικό οικισμό που δημιουργήθηκε από τους Πόντιους και τους Μικρασιάτες. Επομένως, το σημερινό όνομα «Βεργίνα» δεν έχει καμιά σχέση με το παλιό τοπωνύμιο «Κούτλες» (που ερμηνεύεται ως η ζυγαριά). Τέλος το όνομα «Αιγές», στις κέλτικες γλώσσες, ερμηνεύεται ως η περιοχή – τοποθεσία όπου υπάρχουν πηγές και ποτάμια. Η αρχαία μακεδονική λέξη «Αιγές» είναι ομόριζη με την αρχαία κρητική λέξη «αιγαί» = «πηγαί» (κατά τον Κύριλλο), και με τις κελτικές λέξεις «farraige» = «θάλασσα» και «Aigéan» = «ωκεανός» και ομόηχη με την λατινική λέξη «aquae» (aquaeus = υδάτινος). Παρόμοια είναι και η ερμηνεία του τοπωνύμιου «Ισβόρια» της Νάουσας. Η λέξη «izvor» στα σέρβικα σημαίνει «πηγή». Άρα είναι πιθανότερο οι Αιγές να βρίσκονταν στην περιοχή της Νάουσας, που είναι πλούσια σε πηγές και νερά, παρά στην περιοχή της Βεργίνας.
Παρακαλώ να δημοσιεύσετε το παρακάτω άρθρο με τίτλο : «Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Βεργίνας δεν ταυτίζονται με της Νάουσας»
Ευχαριστώ πολύ

Στέργιος Κώνας     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more