Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Τι είδαμε στην Ολομέλεια του Ε.Κ. στο Στρασβούργο; (18-21/11/13)

Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (18-21/11/13)
Προϋπολογισμός, Βραβείο Ζαχάρωφ και η γυναίκα στην επιχειρηματικότητα τα σημεία-κλειδιά της Ολομέλειας του Νοεμβρίου

Του Πολυχρόνη Κασίδη*



Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για την επταετία 2014-2020 και τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν στο επίκεντρο της Ολομέλειας του Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς τίμησε την 16χρονη Πακιστανή Malala Yousafzai με το 25ο Βραβείο Ζαχάρωφ για τον αγώνα της στα σχολεία απέναντι στη βία των Ταλιμπάν και για την Ελευθερία της Σκέψης παρουσία των τιμηθέντων των προηγουμένων ετών. Ο προϋπολογισμός των ετών 2014-2020 έγινε αποδεκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις ενώ οι ευρωβουλευτές διεκδίκησαν το δικαίωμα να αποφασίσουν οι ίδιοι για την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η νεαρή Πακιστανή ηρωίδα Malala Yousafzai τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάρωφ 2013 για τον αγώνα που δίνει να μπορούν κορίτσια σαν αυτή να μορφωθούν παρά την απόλυτη άρνηση, τη βία και την τρομοκρατία των Ταλιμπάν. Για την 25η επέτειο του βραβείου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποδέχτηκε επίσης 22 προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Ζαχάρωφ.

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό των 960 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επταετία 2014-2020. Με την απόφαση αυτή εξασφαλίζονται βασικές προτεραιότητες του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως η ενδιάμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού το 2020 και ευελιξία στην κατανομή των αδιάθετων πόρων. Παράλληλα, δέχθηκαν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014 και κονδύλια για την κάλυψη του ελλείμματος του 2013.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σε μία Κοινή Αγροτική Πολιτική (το γνωστό ως ΚΑΠ) πιο πράσινη και πιο δίκαιη, που θα βοηθά τους αγρότες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις της αγοράς. Επιπρόσθετα, ενέκριναν  τη νέα πολιτική συνοχής με κονδύλια ύψους 325 δισεκατομμυρίων ευρώ για υποδομές και στήριξη της απασχόλησης σε τοπικές περιοχές της Ευρώπης.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής σπουδαστών  Erasmus+, επιτρέποντας σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια νέους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες για τις σπουδές, για πρακτική ή εθελοντική εργασία. Αξίζει να αναφερθεί πως σε σχέση με τα υφιστάμενα προγράμματα (Erasmus, Erasmus Mundus, Tempus, Comenius, Leonardo di Vinci, Grundtvig, Νεολαία σε Δράση, Jean Monnet) πρόκειται για διπλασιασμό των δικαιούχων.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν σε ψήφισμά τους πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όχι τα κράτη-μέλη, πρέπει να είναι εκείνο που θα αποφασίσει που εδρεύει.

Παράλληλα, στην Ολομέλεια ψηφίστηκε και η συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα. Οι γυναίκες θα πρέπει να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διευθυντών σε εισηγμένες επιχειρήσεις σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από τις κυβερνήσεις.

Ακόμη, οι ευρωβουλευτές επέβαλλαν στα τραπεζικά ιδρύματα να παρέχουν απλές και κατανοητές πληροφορίες στους πελάτες των επενδυτικών προϊόντων τους.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για την επέκταση της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής βοήθειας στη Βουλγαρία, Λιθουανία και Σλοβακία για την ολοκλήρωση του παροπλισμού της εποχής των πυρηνικών σταθμών που διαθέτουν οι παραπάνω χώρες.


*Διαπιστευμένος Δημοσιογράφος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more