Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Με μεγάλη επιτυχία η ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου επιχειρηματικού παρτεναριάτ που οργανώθηκε από την Π.Ε. Πέλλας

 Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Ασύγκριτης ποιότητας και περιζήτητα τα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας – Επόμενη επιχειρηματική συνάντηση τον προσεχή Ιανουάριο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν σήμερα (15/11) οι εργασίες του 1ου επιχειρηματικού παρτεναριάτ που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με τη συμμετοχή εκπροσώπων δύο μεγάλων γερμανικών επιχειρηματικών-επενδυτικών ομίλων και εκπροσώπων των τοπικών αναπτυξιακών και παραγωγικών φορέων, γεωργικών ενώσεων, ομάδων παραγωγών, επιχειρηματιών, βιομηχάνων, βιοτεχνών και πολλών άλλων ενδιαφερομένων. Η αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου ήταν κατάμεστη.


Τις εργασίες της συνάντησης συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης που ανέλαβε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης. Παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, ενώ τους επιχειρηματικούς ομίλους εκπροσώπησαν οι κκ. Ι. Μαυρέας, Α. Παππάς, Τ. Τσάτσος, Α. Ιγνατιάδης και Α. Μεταξάς.

Η συνάντηση ξεκίνησε με εμπεριστατωμένη εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος μίλησε και με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και Προέδρου της Αναπτυξιακής Πέλλας η οποία διαχειρίζεται ευρωπαϊκά και αναπτυξιακά προγράμματα υποστήριξης επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων στην περιοχή. Ο κ. Θεοδωρίδης παρουσίασε τις σημαντικές προοπτικές για εξαγωγές νωπών, κατεψυγμένων και μεταποιημένων προϊόντων της Πέλλας, καθώς επίσης και για επενδύσεις στην περιοχή με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και μοναδικά χαρακτηριστικά όπως το έδαφος, το μικροκλίμα, το φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο της Πέλλας τα οποία δεν αντιγράφονται. Ακόμη, αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας και στη συνεργασία που έχει με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για την ενδυνάμωση της τοπικής πραγματικής οικονομίας. Όπως τόνισε, σκοπός της συνάντησης είναι η δρομολόγηση συγκεκριμένων συμφωνιών επιχειρηματικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της συνέργειας που αποτελούν βασική στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ακολούθησε συνοπτική παρουσίαση της ανθρωπογεωγραφίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και στατιστικών στοιχείων της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας τεκμηριώνοντας το εύρος, τον πλούτο και τη δυναμική που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος τομέας. Η παρουσίαση έγινε από τον Γεωπόνο κ. Σίμο Μαρνασίδη, στέλεχος της Π.Ε. Πέλλας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη για τη διοργάνωση και τόνισε ότι η κρίση κρύβει πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες τις οποίες είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες της Π.Ε. Πέλλας οι οποίοι είναι εξαιρετικά οργανωτικοί και γνώστες των αγορών. Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου αναφέρθηκε στην ανάγκη για υποστήριξη της επιχειρηματικότητας από την πολιτεία, αλλά και για την ανάγκη η Αυτοδιοίκηση να αναζητήσει νέους τρόπους ενίσχυσης της τοπικής αγοράς.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών-επενδυτικών ομίλων παρουσίασαν στοιχεία των εταιριών τους οι οποίες δραστηριοποιούνται σε πολλούς διαφορετικούς και συμπληρωματικούς κλάδους (υψηλή τεχνολογία, πράσινη ενέργεια, διακίνηση αγροτικών και άλλων προϊόντων σε μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων, κ.ά.), με διευρυμένο κύκλο εργασιών που φτάνει τα 80 δις ευρώ και τόνισαν το ενδιαφέρον τους για προώθηση ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων της Πέλλας στις διεθνείς αγορές.  

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της διασφάλισης της απορρόφησης της αγροτικής παραγωγής που μπορεί να γίνει μέσω συμβάσεων με εταιρίες που έχουν εξασφαλισμένες αγορές και μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματοποίηση επενδύσεων από τους παραγωγούς για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των παραγωγών τους. 

Εύλογα τέθηκε το ερώτημα σχετικά με το πώς μπορούν να επωφεληθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (η Πέλλα διαθέτει πολλές μικρές οικοτεχνίες) από την εξασφάλιση πρόσβασης σε μεγάλες αγορές. Η απάντηση που δόθηκε τόνισε τη δυνατότητα συμμετοχής των μικρών επιχειρηματιών σε επιλεγμένες θεματικές εβδομάδες προώθησης των ελληνικών προϊόντων που πραγματοποιούνται από τις αλυσίδες των πολυκαταστημάτων.

Ο κ. Θεοδωρίδης, κλείνοντας τις εργασίες της συνάντησης, τόνισε ότι «ήταν ένα πολύ χρήσιμο μάθημα για όλους». Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους παραβρισκόμενους, τα στελέχη και τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για τη συμβολή τους και εξήγγειλε την πραγματοποίηση μίας νέας, διευρυμένης επιχειρηματικής συνάντησης τον προσεχή Ιανουάριο.

Ακολουθεί απόσπασμα από την εισήγηση του κ. Θεοδωρίδη.

«Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούμε για την επανεκκίνηση της τοπικής πραγματικής οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι σε εθνικό επίπεδο η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη, στην περιοχή μας έχει αρχίσει ήδη να πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας.

Οι εξαγωγές της Πέλλας έχουν τριπλασιαστεί έως και δεκαπλασιαστεί για κάποια προϊόντα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η τάση αυτή μάλιστα φαίνεται να διατηρείται και να παραμένει ανοδική παρά την οικονομική κρίση. Τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, νωπά, κατεψυγμένα και μεταποιημένα, ανακτούν το χαμένο έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές και διεισδύουν σε αρκετές νέες αγορές όπως αυτές της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, Αραβικών ακόμη και Αφρικανικών κρατών. 

Η Πέλλα εμφανίζεται πλέον σε πολλές νέες, ανερχόμενες αγορές και με την ποιότητα των προϊόντων της αποτελεί τον πιο ισχυρό και καταξιωμένο «παίκτη». Μία εξέλιξη αναμφισβήτητα θετική και με καλούς οιωνούς για το μέλλον.

Ως υπεύθυνος προγραμματισμού για ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σε στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τη λειτουργία και τη δυναμική της αγοράς, υιοθετήσαμε μία ρεαλιστική προσέγγιση. Οι όποιες θετικές αλλαγές βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού, σκληρής προσπάθειας και συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και προσώπων.

Εισάγαμε μία νέα, διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της Περιφέρειας καθίσταται ουσιαστικός και υποστηρικτικός. Με την μορφή μίας τοπικής κυβέρνησης που σχεδιάζει και υλοποιεί με βάση τις τοπικές ανάγκες.

Ενοποιήσαμε τις δυνάμεις μας μεταξύ όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων και προχωρούμε μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας. Βασικές στρατηγικές επιλογές μας είναι η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η δικτύωση και η συνέργεια. Ήδη έχουν γίνει πολλές επαφές και συναντήσεις, ενώ έχουμε κινητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και την ελληνική ομογένεια. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα σημαντικές συναντήσεις στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ ετοιμάζουμε μία νέα μεγάλη συνάντηση, τον προσεχή Ιανουάριο, εδώ στην Πέλλα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από την τελευταία διεύρυνσή της, αποτελεί την ισχυρότερη και πιο εύρωστη αγορά του κόσμου. Με έναν πληθυσμό που φτάνει το μισό εκατομμύριο καταναλωτών παρουσιάζει μία εξαιρετική δυναμική για την προώθηση ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Πολλοί καταναλωτές ενδιαφέρονται σήμερα ενεργά για την υγεία τους. Εμείς είμαστε σήμερα σε θέση να τους προσφέρουμε προϊόντα ανώτερης ποιότητας, πιστοποιημένης γεωγραφικής ένδειξης και με άριστη τυποποίηση. Η γευστική υπεροχή των ελληνικών προϊόντων είναι γνωστή σε όλους.

Μέσα από μία εμπεριστατωμένη μελέτη που υλοποιήσαμε, με την συνδρομή ειδικών εμπειρογνωμόνων, καταλήξαμε ότι η αγροτική οικονομία και ο τουρισμός αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού.

Συγκεκριμένα, στην αγροτική οικονομία δίνουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση της κτηνοτροφικής παραγωγής έναντι της φυτικής. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε αυτάρκεια φυτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για όλους. Επίσης, να συνδέσουμε την αγροτική παραγωγή με όλους τους τομείς της οικονομίας, την μεταποίηση, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού. Οι τουρίστες που έρχονται στην χώρα μας να καταναλώνουν ελληνικά προϊόντα και όχι εισαγόμενα από τις χώρες τους. 

Όπως γνωρίζετε, ο ελληνικός τουρισμός διανύει μία πολύ θετική περίοδο. Το καλοκαίρι που πέρασε σημειώθηκε σημαντική αύξηση των αφίξεων, αλλά και βελτίωση του επιπέδου των επισκεπτών. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φιλοξενήσαμε περισσότερα από 17 εκατομμύρια αλλοδαπούς τουρίστες. Οι διεθνείς τάσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρίστες ενδιαφέρονται για την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον των τόπων που επισκέπτονται, μάς ευνοούν. Οι αγρότες μας, όπως και όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής μας (επιχειρηματίες, βιοτέχνες, βιομήχανοι), διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εμπειρία ώστε να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις ευαισθητοποιημένων καταναλωτών.

Μέσα από την λειτουργία της Αναπτυξιακής Πέλλας στην οποία είμαι Πρόεδρος και με τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, του Επιμελητηρίου, των Δήμων και άλλων έχουν δημιουργηθεί πολλές επενδύσεις και δράσεις που υποστηρίζουν την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Τουριστικοί ξενώνες, σύγχρονα διαλογητήρια, βιοτεχνίες και τελευταία ένας μεγάλος αριθμός έργων και δράσεων ανάδειξης του τοπικού πολιτισμού εξασφαλίζουν κύριο και συμπληρωματικό εισόδημα για τους κατοίκους και έχουν εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης.


 Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια και για το συνεταιριστικό κίνημα. Περιμέναμε εδώ και δύο χρόνια τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε μία συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ενώσεων και των ομάδων Παραγωγών. Το συνεταιριστικό κίνημα αλλάζει και αποκτά μία νέα δυναμική. Η πρότασή μας προς την κυβέρνηση είναι να επιτρέψει τη δημιουργία ισχυρών αλλά και πιο ευέλικτων συνεταιριστικών οργανώσεων που να μπορούν να ανταγωνιστούν με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more