Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Εγκατάσταση νέου Συστήματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών

Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία νέο σύγχρονο Σύστημα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας τύπου STRATOS του οίκου κατασκευής DMS Group-France στο Ακτινολογικό Εργαστήριο, μέσω του Προγράμματος Προμηθειών του Νοσοκομείου. Το νέο σύστημα αντικαθιστά το πεπαλαιωμένο σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας, που είχε εγκατασταθεί το έτος 2000 και για το οποίο δεν είναι εφικτή η προμήθεια ανταλλακτικών (νέα ακτινολογική λυχνία) με αποτέλεσμα τη διακοπή διενέργειας εξετάσεων οστεοπυκνομετρίας. 



Με το νέο σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας πέρα από την έναρξη διενέργειας εξετάσεων οστεοπυκνομετρίας και αξιολόγησης οστεοπόρωσης ξανά στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, αναμένεται να βελτιωθεί και ο χρόνος και η ακρίβεια της εξέτασης, με χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας και με δυνατότητα εξέτασης πολύ μεγαλύτερου αριθμού ασθενών για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Επίσης με το νέο σύστημα μπορούν να εξυπηρετούνται και εξεταζόμενοι, όπως παιδιά και υπέρβαροι ενήλικες αλλά και να παρέχονται  νέες δυνατότητες είδους εξετάσεων οστικής πυκνότητας.


Το νέο σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας DMS STRATOS χρησιμοποιεί τη τεχνική DΕXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry) και την πλέον πρόσφατη τεχνολογία σάρωσης Digital Fast Beam με δυνατότητα μέτρησης οστικής πυκνότητας σε πολύ μικρούς χρόνους της τάξης του 1 λεπτού για σάρωση σε πολλαπλές περιοχές ενδιαφέροντος όπως: για εξέταση προσθιοπίσθιας και πλάγιας οσφυϊκών σπονδύλων Ο1-Ο2-Ο3-Ο4 (Spine scan σε 60 sec), για εξέταση μηριαίου οστού (Femoral bone σε 60 sec με αξιολόγηση femoral neck, Wards triangle. Trochanter, Intertrochanter), για εξέταση ταυτόχρονη των δύο μηριαίων οστών (dual hip), για εξέταση της πηχεοκαρπικής (Forearm σε 60 sec με αξιολόγηση ultra-distal, mid-radius, distal), για εξέταση σκολίωσης (Digital vertebral assessment σε 3 min). Επιπρόσθετα περιλαμβάνει πρωτόκολλο εξέτασης ορθοπεδικών εξετάσεων και ειδικά αυτόματης αφαίρεσης προθέσεων σε όλες τις ανατομικές περιοχές ενδιαφέροντος, πρωτόκολλο μορφομετρικής ανάλυσης και πρωτόκολλο εξέτασης παίδων, με δυνατότητα σύγκρισης των εξετάσεων για την παρακολούθηση ασθενή. To σύστημα διαθέτει τρεις διαφορετικές δυνατότητες σάρωσης και αυτόματης επιλογής της βέλτιστης σάρωσης και απεικόνιση με βελτίωση αντίθεσης εικόνας και μεγέθυνσης, αυτόματης και χειροκίνητης επιλογής  περιοχών ενδιαφέροντος και πλήρους ιατρικής αξιολόγησης. Επίσης το σύστημα διαθέτει δυνατότητα μορφομετρικής ανάλυσης ισχίου για διάγνωση κινδύνου κατάγματος, αλλά και εφαρμογή του αλγορίθμου FRAX της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), όπου δίνεται η 10-ετή πιθανότητα κατάγματος  ισχίου και οστεοπορωτικού κατάγματος ανάλογα με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, βάρος, ύψος, ρευματοειδή αρθρίτις, κα.  Το σύστημα έχει σημαντικά μικρότερη δόση ακτινοβολίας (ισοδύναμη με ένα 5λεπτο αεροπορικό ταξίδι) και διαθέτει αυτόματο πρόγραμμα καθημερινής αξιολόγησης της λειτουργίας του και ποιοτικού ελέγχου με ακρίβεια μετρήσεων μικρότερη από 1%. Επιπρόσθετα διαθέτει δυνατότητα σύνδεσης στο Δίκτυο του Νοσοκομείου και απευθείας αποστολής εικόνας/διάγνωσης σε ηλεκτρονική μορφή (fax, e-mail) και αυτόματης αξιολόγησης των αποτελεσμάτων.



Ο  ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ.Ν. ΠΕΛΛΑΣ (Γιαννιτσών-Έδεσσας)
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more