Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής Ταξίαρχος Γιώργος Χατζηβασιλειάδης μιλά στο «Θέμα» της Χαλκιδικής

Συνέντευξη με τον πρώην Διοικητή της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής και νυν Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής Ταξίαρχο Γιώργο Χατζηβασιλειάδη.




Ερ: Ποια είναι η αποτίμησή σας για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο;

Απ: Η αποτίμησή μου για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο είναι απολύτως θετική. Η απόδοση των αστυνομικών υπηρεσιών ήταν πέραν του δέοντος και ότι εγώ ανέλαβα τα ηνία ως αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής από τις 27 Μαΐου. Άρα, αντιλαμβάνεστε το διάστημα του καλοκαιριού Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος είχε ήδη μπει οπότε οι δυνατότητες για ελιγμούς ήταν ελάχιστες. Καταφέραμε όμως και αναστρέψαμε την δεδομένη κατάσταση μιας τραυματισμένης και πληγωμένης εικόνας των αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης λόγο των γνωστών θεμάτων της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ΒΑ Χαλκιδική με αποτέλεσμα αυτό να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αστυνόμευση, στην ψυχολογία των αστυνομικών, στην οργάνωση των υπηρεσιών, στην μέθοδο της αστυνόμευσης, στην επιχείρηση που οργανώθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας σε πολλές δύσκολες περιοχές που έχει η γεωμορφολογική εικόνα της Χαλκιδικής λόγω του ορεινού όγκου της περισσότερης περιοχής του νομού και του οδικού δικτύου που είναι δύσκολο λόγω της γεωμορφολογικής εικόνας της νομού. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι για μας αυτό ήταν λίγο δύσκολο μέχρι να διατάξουμε τις δυνάμεις μας, έμψυχες και άψυχες, ούτως ώστε να οργανωθούμε μέσα από την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την διαχείριση της ολικής ποιότητας και των ανθρωπίνων πόρων σύμφωνα με τις επιστημονικές προσεγγίσεις για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό πετύχαμε. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι, πλην ελαχίστων περιπτώσεων όπου μας έτυχαν αρνητικές περιπτώσεις όπως το έγκλημα της ανθρωποκτονίας στην Καλλιθέα, για το οποίο βεβαίως δουλεύουμε νυχθημερόν για την εξιχνίασή του, την σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στην δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν δεόντως όπως τους αρμόζει και τους αξίζει από τα ελληνικά δικαστήρια.

Ερ: Κ. Ταξίαρχε  είναι επαρκής η αστυνομική δύναμη που διαθέτει αυτήν την στιγμή η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής;

Απ: Δεν θα το ‘λεγα ότι είναι επαρκής. Η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής είναι ένας πολύ δύσκολος νομός στην αστυνόμευση και θα έλεγα μάλιστα απ τους δυσκολότερους της χώρας με τα προβλήματα που έχει. Ένα από αυτά είναι το τουριστικό θέμα, όσον αφορά την έλευση ξένων επισκεπτών-τουριστών και ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια από την Ε.Σ.Σ.Δ. που κατά 50% είναι ρώσοι επισκέπτες αλλά και από τα Βαλκάνια που ήταν σπάνιο για την Χαλκιδική παλαιότερα. Εμείς ανταποκριθήκαμε επαξίως σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής και με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής μέσα από διάφορες επαφές που κάναμε με τους αρμοδίους δημάρχους των περιοχών του νομού, τον κ. αντιπεριφεριάρχη και συνεργαστήκαμε σε τέτοιο βαθμό που να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες μας από κοινού για να αποδώσουμε τα μέγιστα, ούτως  ώστε να εισπράξει η κοινωνία του νομού Χαλκιδικής ένα ασφαλές περιβάλλον το οποίο θα μεταλαμπαδεύετε στους ξένους επισκέπτες-τουρίστες ώστε αυτοί που έρχονται στην περιοχή μας να αισθάνονται ασφαλείς καθώς έρχονται για να ησυχάσουν, να ψυχαγωγηθούν, να περάσουν όμορφες διακοπές στα πανέμορφα μέρη της Χαλκιδικής και εμείς προσπαθούμε μέσα από αυτόν τον τρόπο και την διαδικασία να δημιουργήσουμε μια τέτοια συνθήκη παρουσίας των πολιτών στον νομό Χαλκιδικής να αισθάνονται ασφαλείς.

Ερ: Αποτελεί λύση για την αποφυγή των επεισοδίων η μεγάλη αστυνομική δύναμη που έχει συγκεντρωθεί στην ΒΑ Χαλκιδική για την φύλαξη του εργοστασίου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»;

Απ: Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη η αστυνομική δύναμη στην περιοχή. Εμείς επιτηρούμε τις εγκαταστάσεις καθώς δεν υπάρχει φύλαξη για την αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων. Δεν έχουμε εμείς την δυνατότητα να σπαταλάμε δυνάμεις στην ΒΑ Χαλκιδική και στο βουνό «Κάκκαβος», εκεί στην περιοχή της μεταλλευτικής δραστηριότητας όπου εδράζεται η δραστηριότητα για την εξόρυξη.

Ερ: Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. μειώθηκε ή αυξήθηκε η εγκληματικότητα στον νομό Χαλκιδικής;

Απ: Η έλευση μεγάλου όγκου τουριστών φέτος, που ήταν πραγματικά κάτι τι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και δη στην Χαλκιδική, που έχουμε ξεπεράσει ως νομός σε πολύ μεγάλα νούμερα την προσέλευση επισκεπτών-τουριστών, έφερε και κάποιους ανθρώπους στον νομό με εγκληματικές σκέψεις και με διάθεση για εγκληματικές πράξεις. Οπωσδήποτε αυτές οι συμπεριφορές δημιούργησαν κάποιες καταστάσεις που έχουν να κάνουν με αύξηση των κλοπών και  των διαρρήξεων. Εμείς όμως καταφέραμε φέτος και οργανώσαμε κάποιες ομάδες ασφαλείας για να εντοπίσουμε κάποιους ανθρώπους και είχαμε καλά αποτελέσματα όσον αφορά την σύλληψη κάποιων δραστών. Όμως θα αναδιοργανωθούμε ακόμη καλύτερα για την επόμενη σεζόν, αναλύοντας τα ποιοτικά και προστατικά χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας σε κάθε περιοχή ούτως ώστε να δούμε πού μπορούμε να αναβαθμίσουμε την ασφάλεια των περιοχών για να μειώσουμε στο ελάχιστο τις κλοπές και τις διαρρήξεις.

Ερ: Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις με τα δύο οδικά δίκτυα Μουδανιών-Ποτίδαιας και Ποτίδαιας-Κασσάνδρας καθώς πρόκειται για δύο έργα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κασσάνδρας αλλά και τους επισκέπτες που επιλέγουν την συγκεκριμένη περιοχή για την καλοκαιρινές τους διακοπές;

Απ: Αυτό όπως καταλαβαίνετε ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Όμως από την πλευρά μας αστυνομεύουμε την περιοχή για την καλύτερη χρήση των οδών από τους οδηγούς. Ένα από τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι η τοποθέτηση κώνων ένθεν και ένθεν για να αυξήσουμε την δυνατότητα  χρήσης των οδών από τους οδηγούς και να δίνουμε την δυνατότητα δημιουργίας δύο ζωνών κυκλοφορίας οπότε αυτό βοηθά τους οδηγούς. Πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε μια καλύτερη παρουσία σε αυτό το κομμάτι αυξάνοντας την δύναμη της τροχαίας και θέλω να πιστεύω πως το έργο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ερ: Τέλος κ. Ταξίαρχε τι συνιστάτε στους κατοίκους της Χαλκιδικής για τους χειμερινούς κινδύνους;

Απ: Συνιστώ να ασφαλίσουν τα σπίτια τους πολύ καλά, να μην επαφίονται στον παράγοντα «τύχη», να ανησυχούν πάντοτε για την περιουσία τους, να ενημερώνουν τους γείτονες σε παρακείμενα σπίτια ότι θα λείπουν, να αφήνουν κάποια φώτα απ τις οικείες τους ανοιχτά το βράδυ. Επίσης να μην αφήνουν κλειδιά δίπλα από πατάκια, παντζούρια, γλάστρες ή πάνω στις πόρτες ώστε να είναι τόσο προσιτά στο να τα προσεγγίσουν οι ενδεχόμενοι δράστες για να εισέλθουν στην οικεία τους. Επίσης να μην αφήνουν τιμαλφή και χρήματα και να συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές ούτως ώστε σε κάθε περίπτωση αν έρθει στην αντίληψή τους κάτι ύποπτο, κάποια πληροφορία, κάποια διαφορετική εικόνα που εξελίσσεται σε κάποια περιοχή να επικοινωνούν αμέσως με την άμεση δράση του 100 της Αστυνομικής Διεύθυνσης ή με την οικεία αστυνομική αρχή για να επιλαμβάνεται άμεσα η αστυνομία στην επίλυση ή επέμβαση σε κάθε πρόβλημα που θα προλάβουμε να μην δημιουργηθεί. Εμείς επιζητούμε την συνεργασία με τους πολίτες γιατί και εμείς είμαστε πολίτες και όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε από κοινού μια καλύτερη και ασφαλέστερη Χαλκιδική.



Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κασίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more