Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013 Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

·         ΕΩΣ 10/10/2013 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ»
Στις 30/07/2013 προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας) το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ» με αρχικό ύψος προϋπολογισμού (Δημόσια Δαπάνη) 30 εκατ.ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος, σε συνέχεια της επιτυχούς προκήρυξης της προηγούμενης φάσης. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση (κύκλο) του προγράμματος έχουν ενταχθεί 746 επιχειρήσεις με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 98.127.008,38€. Το Πρόγραμμα υποστηρίζει την εξωστρεφή και ανταγωνιστική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που θα τις βοηθήσουν να καταστούν παρούσες και ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές δια μέσου ενεργειών απόκτησης διεθνών πιστοποιήσεων, προβολής και προώθησης σε τρίτες χώρες, σύγχρονων συστημάτων και μεθόδων marketing, σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων, υπηρεσιών και συσκευασίας, εκσυγχρονισμού εξοπλισμού κτλ. Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις (κυρίως ΜμΕ) να αναδείξουν τον εξωστρεφή προσανατολισμό ως βασική στρατηγική προτεραιότητά τους.
Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)» τις υποστηρίζει προκειμένου να εκπληρώσουν ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται προς την κατεύθυνση αυτή, με ενισχύσεις που φθάνουν μέχρι και σε 55 % του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής: (1) O συνολικός προϋπολογισμός (Δημόσια Δαπάνη) είναι 30.000.000 ευρώ, (2) Επιλέξιμες είναι όλες οι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έκαναν έναρξη λειτουργίας μέχρι και την 1η Αυγούστου του 2013 στους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών, των υπηρεσιών καθώς και επιλεγμένους κλάδους του εμπορίου και έκτοτε λειτουργούν αδιαλείπτως μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων , (3) Ισχύουν επιπλέον ειδικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, το αν το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις, κ.α., (4) Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων κυμαίνεται από €20.000,00 έως €200.000,00 ευρώ, ή 100.000 ευρώ για συγκεκριμένους κλάδους, (5) Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 30 έως 55 %, (6) Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιδίους πόρους ή/και τραπεζικό δάνειο. Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ. παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη επενδυτικού δανείου ή λήψη εγγυητικής επιστολής, παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους, (7) Οι επιλέξιμες ενέργειες αφορούν νέα προϊόντα / υπηρεσίες ή εν γένει προϊόντα / υπηρεσίες σε νέες αγορές, (8) Η διάρκεια υλοποίησης των επενδύσεων είναι δεκαπέντε μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης υπό προϋποθέσεις.
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκινά στις 5 Αυγούστου 2013 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου 2013. Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής είναι υποχρεωτική δια μέσου του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr.
 Λόγω στενών χρονικών περιθωρίων υλοποίησης του ΕΣΠΑ, σημειώνεται ότι δεν θα δοθεί παράταση στην ημερομηνία αυτή. Για περισσότερες πληροφορίες και για την ανάκτηση των σχετικών αρχείων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από το διαδικτυακό τόπο www.ypoian.gr. Για ανάκτηση των σχετικών αρχείων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τους διαδικτυακούς τόπους www.ypoian.gr, www.ggb.gr, www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.StartupGreece.gov.gr, και www.efepae.gr.

  • ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ e – ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Σε ισχύ είναι από τις αρχές του 2013 η λειτουργία της εφαρμογής  «Ηλεκτρονική πληρωμή οφειλών προς το Επιμελητήριο» και «Ψηφιακές Υπηρεσίες Ηλεκτρονικού Επιμελητηρίου», από το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής. Με την λειτουργία των  ηλεκτρονικών αυτών εφαρμογών το Επιμελητήριο στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στις επιχειρήσεις – μέλη του. Μέσω του e- Επιμελητήριο μπορούν τα μέλη του να προβαίνουν στην ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή αιτημάτων για την έκδοση διοικητικών εγγράφων από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, καθώς και στην on line ενημέρωση του χρήστη για τυχόν οφειλή και on line εξόφλησή της μέσω πιστωτικής κάρτας, χωρίς να σπαταλούν χρόνο και να επισκέφτονται τα γραφεία του Επιμελητηρίου για να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους.
  • 2η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ LEADER» ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Δημοσιοποιήθηκε η 2η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER με Φορέα Υλοποίησης (Ομάδα Τοπικής Δράσης) την Εταιρεία μας, με την επωνυμία: «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. (ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ)». Με την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι δικαιούχοι) να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο του Μέτρου 41: «Στρατηγική τοπικής ανάπτυξης». Οι τίτλοι των κατηγοριών Υπομέτρων και Δράσεων του τοπικού προγράμματος, οι αντίστοιχοι δυνητικοί τελικοί δικαιούχοι αυτών, καθώς και οι αντίστοιχες ενδεικτικές πιστώσεις Δημόσιας Δαπάνης των δράσεων στις οποίες αναφέρεται η παρούσα πρόσκληση, είναι : α) ΥΠΟΜΕΤΡΟ L123 : Αύξηση της αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων , (β) ΥΠΟΜΕΤΡΟ L311 : Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες, (γ) ΥΠΟΜΕΤΡΟ L312 : Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων, (δ) ΥΠΟΜΕΤΡΟ L313:Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων , (ε) ΥΠΟΜΕΤΡΟ L321:Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό , (στ) ΥΠΟΜΕΤΡΟ L323:Διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο συνολικό κόστος ποσού 3.169.998,21 € και η ενδεικτική δημόσια δαπάνη (κοινοτική ή εθνική συμμετοχή) στο ποσό 1.856.665,77 €. Η επιδότηση ανέρχεται στο 50% του προϋπολογισμού της επένδυσης . Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των επενδυτικών προτάσεων είναι η  31η Οκτωβρίου 2013 και ώρα 14:00μμ. Τόσο οι επενδυτικές προτάσεις, όσο και η παρούσα πρόσκληση και τα παραρτήματα αυτής (Αναλυτική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, Ενημερωτικό υλικό, Υπόδειγμα του φακέλου υποψηφιότητας, Κριτήρια επιλεξιμότητας & επιλογής, Πίνακας τιμών μονάδας για κατασκευαστικές εργασίες, κλπ),  υποβάλλονται και διατίθενται στην έδρα της Ο.Τ.Δ.: Πολύγυρος, 22ας Απριλίου και  Μακεδονίας γωνία Τ.Κ. 63100, τηλ. 2371024407 & 2371024507. Για την παραλαβή της δεν προβλέπεται κόστος. Επίσης, είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ο.Τ.Δ.: www.anetxa.gr.

  • ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
              Μετά την υπογραφή του συμφωνητικού μείωσης τιμών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων  
              (ΠΟΕΣΕ) με τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού, σας ενημερώνουμε ότι για την παραλαβή του ειδικού σήματος  
              οι επαγγελματίες του Κλάδου μπορούν να απευθύνονται ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, για 
             το νομό Χαλκιδικής, στο Εστιατόριο Μαξίμ (Πευκοχώρι Χαλκιδικής, κος Χαμαλίδης Γρηγόριος) τηλ 6942-234614 & 23740 22598.  
              Τα  σήματα φέρουν ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ,  τα λογότυπα των φορέων ΓΣΕΒΕΕ, ΠΟΕΣΕ,ΣΕΤΕ & ΣΕΠΟΑ  και διατίθενται ΧΩΡΙΣ
              ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΧΡΕΩΣΗ.

·         ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  _  Β’  ΚΥΚΛΟΣ

Δυνατότητα να εκπαιδεύσουν με πραγματικούς επαγγελματικούς όρους αλλά και να αξιολογήσουν πιθανούς συνεργάτες χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση δίδεται στις επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος «Πρόγραμμα Μαθητείας Αποφοίτων Τεχνικής Εκπαίδευσης για Απόκτηση Επαγγελματικής Εμπειρίας» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης εξάμηνης μαθητείας με ανάληψη ασφαλιστικής κάλυψης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού . Θα χορηγείται στους αποφοίτους υποτροφία τριακοσίων ευρώ (300 €) και θα καλύπτεται η ασφάλισή τους στο ΙΚΑ για τον κίνδυνο ατυχήματος από το Υπουργείο (μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων) και δεν θα υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση των Επιχειρήσεων.. Μέχρι τη Δευτέρα 7/10/2013 όλες οι ενδιαφερόμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.  Η συμμετοχή τους (εγγραφή και δήλωση θέσεων Μαθητείας) πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πύλης www.mathiteia4u.gov.gr. Στην ίδια ηλεκτρονική πύλη βρίσκονται αναλυτικά και οι όροι του προγράμματος. Οι μαθητείες για τον Β’ Κύκλο του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσουν το διάστημα από 03.12.2013 – 07.12.2013.
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ FORUM ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΔΕΓΕ
Το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών και Στελεχών Επιχειρηματικών Φορέων (ΕΕΔΕΓΕ) και το Ευρωπαϊκό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών (Eurochambres Women Network) διοργανώνουν Διεθνές Forum με τίτλο "Women Lead the Success in the Economy", στις 5-7 Δεκεμβρίου 2013 στην Αίθουσα Ερμής, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Οι κύριοι στόχοι του Forum, πέραν της παρουσίασης των δράσεων του Δικτύου και της προσέλκυσης εν δυνάμει Επενδυτών και Business Partners που ενδιαφέρονται για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα, περιλαμβάνουν και την προβολή της θέσης των Ελληνίδων γυναικών σε Επιχειρήσεις τοπικά και διεθνώς, συμβάλλοντας έτσι στη θετική προβολή της χώρας μας. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες και διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις. Παράλληλα, μέσω των εργασιών του Forum αναμένεται η δημιουργία μίας παγκόσμιας πλατφόρμας επικοινωνίας και διάδρασης για τις γυναίκες επιχειρηματίες, η διάδοση νέων ιδεών και η δημιουργία πιθανών επιχειρηματικών συμμαχιών μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και η ανταλλαγή ιδεών όσον αφορά στις καλύτερες επιχειρηματικές πρακτικές.

  • ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Δάνεια μόνο για κατέχοντες δίνουν πλέον οι τράπεζες, καθώς και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις, προϋπόθεση για τη λήψη δανείου δεν αποτελεί μόνο η ισχυρή οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών, αλλά και η εκ των προτέρων κάλυψη σημαντικού μέρους του δανείου με μετρητά. Πρόκειται για ολική ανατροπή των προ κρίσεως δεδομένων. Στη στεγαστική πίστη οι τράπεζες χορηγούσαν σε πολλές περιπτώσεις το 100% της εμπορικής αξίας ή και ακόμα υψηλότερο ποσό, με δικαιολογία την κάλυψη επισκευαστικών δαπανών.
·         ΟΟΣΑ: ΤΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Δυσβάσταχτο είναι το κόστος της υγείας για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με το εισόδημά τους για υπηρεσίες υγείας, από όλους τους πολίτες χωρών – μελών του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πίνακα των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε σχέση με το εισόδημα των πολιτών, ο Έλληνας δαπανά το 4,76% του εισοδήματός του για ιδιωτικές δαπάνες υγείας.
·         ΥΠ.ΟΙΚ.: ΚΑΤΑ 588 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
κατά 588 εκατ ευρώ σημείωσαν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το δημόσιο τον Αύγουστο και ανήλθαν σε 5,379 δισ. ευρώ έναντι 4,791 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το σύνολο των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο - δηλαδή οι οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 - ανήλθε τον Αύγουστο στα 53,590 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση σε σχέση με τον Ιούλιο που ήταν 53,712 δισ. ευρώ.

·         ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΙΣΟΖΥΓΙΟ


Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι, υπεγράφη Υπουργική Απόφαση (ΠΟΛ. 1219/26.9.2013) σύμφωνα με την οποία η προθεσμία υποβολής όλων των καταστάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων  (π.δ. 186/1992 – ΦΕΚ 84Α΄) για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2012, καθώς και των ισοζυγίων για τις χρήσεις που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2012,  παρατείνεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου ως εξής: (1)   Μέχρι την 18η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 1,2,3, (2)  Μέχρι την 21η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 4,5,6, (3) Μέχρι την 25η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 7,8,9, (4)  Μέχρι την 28η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 0.

·         Η ΕΛΛΑΔΑ, 39η ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟ 2013, ΑΠΟ 55η ΤΟ 2012

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη του Δείκτη Ενεργειακής Βιωσιμότητας, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ενέργειας «World Energy Trilemma 2013» και βρέθηκε στην 39η θέση από 55η το 2012 και 54η το 2011. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Ελβετία, όπως και το 2012, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν αποκλειστικά ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Σουηδία, Αυστρία και Βρετανία). Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην 15η θέση του δείκτη, η Κύπρος στην 63η (από 59η το 2012) και η Κίνα στην 78η. Ο δείκτης (Energy Sustainability Index) ταξινομεί τις χώρες με βάση τρία κριτήρια, που θεωρούνται οι τρεις βασικοί πυλώνες του λεγόμενου «ενεργειακού τριλήμματος»: την ενεργειακή ασφάλεια και αποδοτικότητα, την ενεργειακή ισότητα (ισότιμη και οικονομικά προσιτή πρόσβαση των πολιτών στους ενεργειακούς πόρους) και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα (πόσο περιβαλλοντικά βιώσιμη είναι η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας). Κάθε χώρα βαθμολογείται με «A», «B», «C» και «D» σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες. Η Ελλάδα πήρε «Α» στην ενεργειακή ισότητα, «B» στην ενεργειακή ασφάλεια και «C» στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
  • ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΣΤΟΧΙΩΝ
Νέα μέτρα για την κάλυψη δημοσιονομικών αστοχιών θα κληθεί να λάβει η Ελλάδα και για το 2014. Αν και τα μέτρα αυτά δεν θα περιληφθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2014 που θα κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στη Βουλή, ωστόσο θα πρέπει να έχουν αποκρυσταλλωθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να περιληφθούν στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017. Η τρόικα δεν συμφωνεί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή περίπου 2,8 δισ. ευρώ το 2014. Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως ήδη με τις υφιστάμενες πολιτικές καλύπτονται τα 2,3 δισ. ευρώ του πλεονάσματος του 2014 και απομένουν 500 εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να καλυφθούν άνετα μέσα από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και την επάνοδο της οικονομίας σε ανάπτυξη (0,6% του ΑΕΠ το 2014).

  • ΣΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Την επιχειρησιακή αναβάθμιση των τελωνείων της χώρας και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών υπό το συντονισμό του υφυπουργού Γ.Μαυραγάνη. Στόχος είναι τα τελωνεία να αποκτήσουν υποδομές αντίστοιχες των ευρωπαϊκών και να περιορισθεί το λαθρεμπόριο και η φοροκλοπή. Ειδικότερα, στις αρχές του 2014 το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει σύστημα αυτόματης καταγραφής οχημάτων στα τελωνεία Πατρών, Ηγουμενίτσας, Κακαβιάς, Ευζώνων, Δράμας, Σερρών και Ορεστιάδας. Το σύστημα αυτόματης καταγραφής οχημάτων θα αποτελείται από υπερσύγχρονες κάμερες και αισθητήρες ελέγχου, αλλά και από ειδική υποδομή που θα καλύπτει τις ανάγκες καταγραφής, παρακολούθησης, και διασταύρωσης των στοιχείων των διερχόμενων από τα σύνορα τη χώρας οχημάτων.

·         ΝΕΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σημαντικά στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, πέφτοντας στο 1,1% σε ετήσια βάση από 1,3% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία στατιστικής Eurostat, η οποία δημοσιοποίησε μια πρώτη εκτίμηση γι' αυτό το δείκτη. Σ' αυτή τη νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού συνέβαλε η ισχυρή μείωση των τιμών της ενέργειας (-0,9% έναντι -0,3% τον Αύγουστο). Πριν από ένα χρόνο, ο πληθωρισμός βρισκόταν ακόμη στο 2,6%.
  • ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
Ρύθμιση - ανάσα που θα απελευθερώσει 4.500 ελληνικές επιχειρήσεις από το κόστος έκδοσης πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης και θα καταστήσει τους ορκωτούς ελεγκτές «υπεύθυνους» για το φορολογικό έλεγχο των εταιρειών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με την τρόικα. Στόχος είναι η ενσωμάτωση από το 2015 του φορολογικού πιστοποιητικού στις οικονομικές καταστάσεις που εκδίδουν οι ελεγκτικές εταιρείες, κάτι που αφενός θα καταστήσει πιο αποτελεσματικό των έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων από τις φορολογικές αρχές και αφετέρου θα ελαφρύνει τις εταιρείες από την δαπάνη έκδοσης του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης που σήμερα ανέρχεται από 5.000 ευρώ έως και 100.000. Το φορολογικό πιστοποιητικό είναι ουσιαστικά μια έκθεση που συντάσσει ο ορκωτός ελεγκτής και στην οποία διατυπώνει τη γνώμη του για το εάν τα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης αντανακλούν την πραγματική της εικόνα.

·         MΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα απαιτούνται κατά μέσο όρο πέντε ημέρες για την εκκίνηση μιας νέας εταιρείας και το διοικητικό κόστος ανέρχεται στα 910 ευρώ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 5,4 ημέρες με κόστος 372 ευρώ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, Α.Ταγιάνι, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ.Παπανικολάου. Πριν από δύο χρόνια (2011), η Επιτροπή διαπίστωνε πως για την έναρξη λειτουργίας μιας εταιρείας στην Ελλάδα απαιτούνταν 15 ημέρες, ενώ το κόστος της διαδικασίας ανερχόταν στα 1.101 ευρώ.

·        ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ


Ηλεκτρονικά θα δουν και θα εκτυπώσουν οι υπόχρεοι και φέτος τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 τα οποία θα περιέχουν κατά πάσα πιθανότητα και το φόρο πολυτελείας (2013). Από τα μέσα Οκτωβρίου θα μπορούν οι κάτοχοι αυτοκινήτων να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, προκειμένου να τα εξοφλήσουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more