Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Στον «αέρα» ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων


Στον «αέρα» βρίσκεται μετά από μήνες διαβουλεύσεων και με τη διορία της τρόικα να εκπνέει στο τέλος Ιουνίου, το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που θα επιβληθεί το 2014. 



Η σύσκεψη την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα κατέληξε σε αδιέξοδο, καθώς οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ απέρριψαν τις προτάσεις Στουρνάρα. Μετά την σύσκεψη έγινε εμφανές, ότι το κενό των 300 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα που προέκυπτε από το αφορολόγητο όριο και την πιθανή εξαίρεση των κατ’ επάγγελμα αγροτών, ήταν αδύνατο να καλυφθεί.
Ο Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε -σύμφωνα με πληροφορίες- πρόταση, για επιβάρυνση από το πρώτο τετραγωνικό. Εξαίρεση βάσει του σχεδίου Στουρνάρα δεν προβλέπεται ούτε για τους αγρότες. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο φόρος θα κυμαίνεται ανάμεσα σε 1 με 2 ευρώ το στρέμμα και θα κλιμακώνεται βάσει 33 κριτηρίων. Η τελική επιβάρυνση θα έχει να κάνει με την γεωγραφική θέση, το εάν το αγροτεμάχιο είναι χέρσο, καλλιεργούμενο ή μισθωμένο, πόση απόσταση έχει από την θάλασσα και η περιοχή που βρίσκεται. Για τα αστικά ακίνητα ο φόρος θα κυμαίνεται μεταξύ 1 με 2 ευρώ ανά τετραγωνικό για κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα. Θα προσαυξάνεται όμως βάσει δεκάδων κριτηρίων.
Μερικά από τα κριτήρια που θα προσαυξάνουν τον τελικό φόρο, είναι η εμπορική αξία του ακινήτου, ο όροφος, η οδός, το οικοδομικό τετράγωνο, ακόμη και το εάν έχει θέα στην θάλασσα. Εξαιρέσεις θα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες για άνεργους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία, αλλά έτσι και αλλιώς το τελικό σχέδιο θα περάσει από την τρόικα. Αν δεν πάρει το «πράσινο φως» υπάρχει κίνδυνος επέκτασης του «χαρατσιού» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more